Кандидатствай Вход
Финансовите уроци, които дава един експерт

Финансовите уроци, които дава един експерт

  • Бяла Карта
  • 10.02.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1065

В този материал ще опишем част от финансовите уроци, които дава един популярен финансов експерт - Джим Грант. Той е редактор на Grant’s Interest Rate Observer - един от най-уважаваните и следвани финансови журнали в света. През 35-те години, в които пише "Грант", Джим е натрупал достатъчно опит, за да споделя полезните си знания с потребителите.

Също така, той има много близки контакти с голяма част от най-важните хора на Уолстрийт - които често споделят своите прозрения в публикациите му.

Джим Грант е публикувал над 800 материла в Grant’s Interest Rate Observer до момента, а това прави повече от  четири милиона думи анализи на финансовите пазари.

С оглед на това, ето някои от най-полезните уроци, които Грант е научил в областта на финансите:

1. Ключът към успешното инвестиране е всеки да е съгласен с теб - но по-късно. Най-популярната инвестиция на деня рядко е най-добрата инвестиция. Ако искаш да знаеш кое е популярно, не търси повече от първата страница на любимия ти бизнес вестник.

2. Не си вещ с парите. Хората не са вещи с парите - или поне така смята експертът Грант. Потребителите купуват високите стойности и продават ниските стойности, защото това идва естествено. Трудно е да контролираш емоциите, особено когато става въпрос за пари. Но с подробен анализ на сигурността и експертно разбиране на пазарните цикли, можеш да сведеш до минимум емоциите, когато става дума за портфолиото ти.

3. Всичко, свързано с инвестиране е циклично - цени, оценки, ентусиазъм. И това винаги ще бъде така. Най-големите инвеститори развиват усещането кога пазарите са достигнали еуфорични нива.

4. Не можем да предскажем бъдещето. Дори човекът, който твърди, че може, всъщност не може. Все пак като наблюдаваш коефициентите, можеш да направиш по-добър избор.

Можеш да разпознаеш ритъма на пазарните цикли и с достатъчно практика можеш да се възползваш от тези цикли - или поне да избегнеш допускането на груби грешки. Тук финансовият експерт Грант дава следния пример: “Както когато предупредихме читателите на “Грант” в нашия брой от 8 септември 2006 г. за балон в ипотечния дълг на високорисковия пазар - 11 месеца преди началото на кризата.”

5. Пазарите не са напълно ефективни. Защото хората, които ги управляват, не са съвсем разумни.

6. Търпението е най-доходоносният актив. Чарли Мънджър, дългогодишният партньор на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway, обяснява важността на търпението по този начин: “Ако наблюдаваш добре пазара, ще видиш, че Уорън [Бъфет] е направил най-много за успеха си, когато просто е прекарвал времето си в четене на полезни материали и в анализиране. Ако искаш да постигнеш успех, просто се научи не само да действаш, но и да четеш, при това - през по-голямата част от времето си.” 

7. Никога не чакай на опашка, за да купиш нищо. Тук финансовият експерт дава личен пример: “През януари 1980 г., в пиковия период на Голямата инфлация, в ерата на Джими Картър, пред вратите на дребен търговец на монети в долен Манхатън, се редяха опашки от хора. Хората на тази опашка чакаха да купят злато, защото се твърдеше, че това са най-високите му стойности - 850 долара за унция. Аз самият бях на тази опашка. Оттогава съм правил много грешки. Но тази конкретна грешка винаги съм избягвал да повтарям. Повярвайте ми, веднъж ми беше достатъчно.”

8. Ливъриджът е като шоколадовата торта - всеки си поръчва по малко. Пазарите винаги ще се променят, а това, което конретно ще се променя в тях е, че ще се коригират грешките. А когато пазарите се коригират, те причиняват най-много финансови главоболия на възможно най-голям брой хора.

9. "Не надценявай смелостта, която ще имаш, ако нещата са против теб". Финансовият експерт Грант съветва, че не бива разнообразните фактори да влияят на правилната преценка на фактите.

Финансовите уроци на този и други опитни експерти, винаги ще ни бъдат полезни. Тези знания, трупани с годините, е необходими да бъдат споделяни с по-младите поколения. Защото, в крайна сметка, финансовата грамотност и компетенции са това, което ще ни помогне да станем финансово независими. А ако и ти се стремиш към това, кредитна карта Бяла Карта е създадена специално за теб. Кредитна карта Бяла Карта ти дава страхотни продуктови промоции и намаления при пазаруване в партньорската мрежа. Затова още сега можеш да заявиш твоята лична кредитна карта Бяла Карта - по телефон или онлайн.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш