Кандидатствай Вход
Финансовите уроци, които подрастващите трябва да научат

Финансовите уроци, които подрастващите трябва да научат

  • Бяла Карта
  • 03.02.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 978

Почти 9 от 10 американци смятат, че в училище трябва да се преподава необходимия курс по финансова грамотност, според скорошно проучване на кредитните бюра Equifax.

И все пак, само 17 държави изискват училищата да преподават основни финансови умения, според проучване на Съвета за икономическо образование от 2018 г. През последните две години броят на държавите, които се нуждаят от курсове за финансова грамотност в гимназията, не се е променил.

Ако имаш малко повече финансово ноу-хау, може би с годините ще правиш все по-малко грешки и пропуски. Ето и 4 урока според сайта Creditcards.com, които биха били полезни за подрастващите:

1. Научи се как да съставяш бюджет.

Едва ли има тийнейджър, който да не е изпитвал трудности в управлението на финансите си и в спазването на предварително зададен бюджет.

Ако подрастващите се научат да създават подробен бюджет и да използват хитри начини да регулират харчовете си, то може би спестяването щеше да им бъде далеч по-лесно. Използването на промоции по магазините и онлайн, пазаруването само на намалени стоки и в края на сезона, както и други инструменти за регулиране на разходите, са чудесна възможност за спазване на бюджет.

По-доброто разбиране на бюджета и неговата същност би помогнало на младите в един по-късен етап от живота им. Тогава, когато трябва да управляват семейните си финанси и домакинството, когато трябва да спестяват и да балансират между кредитни средства и ежемесечни разходи.

2. Какво да търсиш преди да избереш даден финансов продукт – проучи предварително.

Едно от най-важните неща, които подрастващите е добре да научат за финансовия свят е, че не всеки финансов продукт е универсален и подходящ за тях. При сравняването на финансовите продукти, младите е добре да знаят кое е добро за тях самите и кое – не. Важно е да се научат какви въпроси трябва да си задават при кандидатстване за кредитна карта например, за да са сигурни, че това е правилната пластика за техните нужди.

Много млади хора съвсем не са запознати с предимствата на кредитните карти, нито със същността на ГПР и защо е важен този показател при избиране на кредитен продукт. Също така, подрастващите е нужно да научат детайлите на всеки един кредитен продукт, за да могат да различават отделните типове финансови инструменти и как те биха били полезни за тях. Кога се използва кредитна карта, какво е овърдрафт, защо хората купуват неща на лизинг и т.н.

Има ли разлика между банкова и небанкова институция и техните продукти – това също е казус, с който не много подрастващи са наясно. А подобни знания в ранна възраст ще спестят много главоболия след години.

Например, някои млади хора въобще не са запознати с ползите на кредитните карти и допълнителната стойност, която може да им донесе една пластика като Бяла Карта например. Бяла Карта е кредитна карта, която може да се заяви и получи напълно безплатно, без да се заплащат допълнителни такси. Без значение, дали се заяви по телефон или онлайн, Бяла Карта се доставя до посочен адрес – отново безплатно. И тъй като е небанков продукт, не е утежнена с редица допълнителни такси за поддръжка. Разбери какви са другите плюсове на небанковата кредитна карта и защо да използваш кредитна карта е полезно за финансовотo бъдеще.

3. Колко струва наистина да имаш дълг?

Не всички млади потребители са наясно с образуването на дълговете и същността на лихвите.

Подрастващите трябва да знаят, че едно закъснение с вноска към кредитната ти карта, понякога може да ти коства добрата кредитна история. Така, заради един на пръв поглед малък пропуск, вредиш на стабилните си финанси за години напред.

Фактът, че някои млади кредитополучатели дори не знаят ГПР-то си, е още по-притеснителен. Подобен пропуск може да навреди сериозно на финансите ти и да бъде повод за неразумно управление на паричните ти средства.

Прочети повече: Финансовите уроци, които дава един експерт

4. Трябва да защитаваш потребителските си права

Всеки потребител си има права и трябва да ги знае. Да знаеш правата си, обаче, е нещо, което трябва да направиш още в ранна възраст, когато тепърва навлизаш във финансовия свят. Когато започеш сам да управляваш личните си финанси, вече следва да си наясно какви са ти потребителските права и как можеш да ги защитиш.

В крайна сметка личните финанси не са нещо толкова сложно, но има много информация, която потребителите е добре да знаят, за да са способни да вземат умни решения.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш