Кандидатствай Вход
Финансовите уроци от книгата „Богат татко, беден татко“

Финансовите уроци от книгата „Богат татко, беден татко“

„Богат татко, беден татко“ е може би една от най-продаваните книги за лични финанси на всички времена. 

И определено има защо това да е така. Книгата дава интересен поглед върху потребителското поведение и начин на мислене на хората, като сериозно ще те накара да се замислиш за своите лични финанси, спестявания и инвестиции.

Авторът е американец, инвеститор и мотивационен говорител - Робърт Кийосаки. Книгата сравнява двамата бащи: биологичния баща на разказвача/автора - бедния баща, и бащата на приятеля му Майк - богатия татко.

Тази книга не разказва за онези, които са родени богати или бедни. Книгата е с фокус върху начина, по който мислят бедните и богатите, когато става въпрос за пари, как управляват финансовите средства, как гледат на своите спестявания и инвестиции – от влог и спестовна сметка, до спестяване в злато. 

Четивото ни казва, че разликата между богатите и бедните не е размерът на богатството, което те притежават. Тя ни предава урока за разликата е в тяхното мислене, навици, светоглед и философия.

Ето кои са най-важните финансови уроци, дискутирани в цялата книга

Богатите не работят за пари

Богатият татко казва: "Парите работят за мен" - не обратното. Той иска да работите, за да научите как работят парите и как да работят за вас. Но ако искате да овладеете как, първо трябва да преодолеете страха си.

Според богатия татко, страхът е основната емоция, когато се обсъждат парите. Именно страхът държи повечето хора да останат на работата си (дори и да не я харесват), защото се страхуват, че няма да могат да плащат сметките си или нямат достатъчно пари. Алчността е втората причина.

Ако не искаш да станеш роб на парите си, трябва да мислиш за личните си финанси логично, а не чрез емоции.

Защо да се учим на финансова грамотност?

Богатият татко вярва, че парите без финансова интелигентност и нюх за бизнес и инвестиции са пари, които скоро ще изчезнат. Ето защо той подчертава значението на финансовото образование, което трябва да започне от ранна детска възраст.

Защото училищата само учат хората как да работят за пари. Те са предназначени да създават добри служители вместо работодатели

Това, което липсва във формалното образование, е така наречената финансова нагласа.

Това, което правите с вашите пари, щом ги спечелите, как да не позволите на хората да ги вземат от вас, колко време ще можете да ги държите и колко трудно парите работят за вас.

В книгата се залага идеята, че частните финансови инвеститори превръщат задължително своите спестявания в успешни инвестиции.

Ако искаш да станеш финансово независим, трябва да знаеш и да разбираш как “работят” финансите.

Намери своя собствен бизнес

Според книгата, твоята професия и твоят бизнес са различни едно от друго. Не трябва да разчиташ на работата си, за да станеш финансово осигурен и независим.

Вместо това, трябва да се съсредоточиш върху собствения си бизнес и да развиеш своите активи и инвестиции. 

Както казва Кийосаки, "финансовата борба често е пряк резултат от хората, които работят през целия си живот за някой друг. Много хора няма да имат нищо в края на работния си ден." Придобиват активи и ги използват за закупуване на реални активи, генериращи разходи.

Богатият татко освен това отбеляза, че реалните активи са нещо ценно :

  • акции
  • облигации
  • взаимни фондове
  • недвижимо имущество
  • инвестиции
  • генериращи доходи
  • ноти
  • възнаграждения от интелектуална собственост и т. н.

История на данъците и силата на корпорациите

Според автора, идеята за данъците първоначално имала за цел да накара хората да вярват, че тези разходи са предназначени да накажат или да отнемат от богатите. 

В действителност бедните и средната класа, самите хора, са тези в неравностойно положение.

В обществения сектор, колкото по-голяма е една организация, толкова повече се уважава. 

От друга страна, в рамките на частния сектор, колкото по-малко хора наемам и колкото по-малко пари харча, толкова повече ме уважават инвеститорите ми – така казва богатият татко.

Въпросът е, че богатите хора са наясно колко са манипулирани от тази система, но те не позволяват това да ги възпрепятства.

Познавайки четири широки области на експертиза - счетоводство, инвестиране, разбиране на пазарите и право - ги кара да разбират как да защитават и подобряват своите инвестиции.

Богатият инвестира пари

Единственото нещо, което ни дърпа назад, е съмнението в самите нас.

Докато повечето хора чакат късмета и „възможността“ да ги споходят, богатите създават възможности от препятствията.

В реалния свят не умният е този, който напредва, а смелият. Ако не поемаш рискове, ще прекараш целия си живот в очакване на нещо, което едва ли ще се случи.

Кийосаки отново подчертава важността на финансовото образование.

Богатият не мисли, че може да спечели повече пари, само като работи по-усилено - той също така се стреми да стане финансово грамотен, за да проучи повече възможности и да има повече власт.

Работи, за да учиш, не работи само за пари

Освен нещата, които научаваме в училище, трябва да научим уменията, необходими за постигането на финансов успех.

Някои от важните области, върху които трябва да се съсредоточим са управлението и комуникацията. Авторът също така подчертава важността на продажбите и маркетинговите умения.

Това са специфични знания, които хората трябва да придобият, за да им помогнат да стигнат до пътя към финансова свобода.

Богатите хора възприемат парите по различен начин. Те знаят, че не е достатъчно да печелиш пари - също трябва да се научиш как да ги управляваш. 

Едно нещо е да станеш финансово независим, съвсем друго - да станеш финансово грамотен.

Как да спестяваме с кредитна карта?

Финансовите решения, с които се сблъскваш ежедневно, ще имат голямо влияние върху бъдещето ти.

Затова и ти предлагаме да вземеш едно решение, което ще ти осигури спокойствие и стабилност за в бъдеще. 

Използвайки Бяла Карта можеш да погасяваш належащи разходи, но и да се възползваш от специални промоции, само за нашите клиенти. 

Всеки месец информираме всички наши клиенти за актуалните промоционални предложения, от които могат да спестят пари или да спечелят различни награди. 
Също така не забравяй, че с твоята Бяла Карта пестиш и от такси. Тя няма такса за теглене на банкомат не само в България, но и в Европейския съюз, а също така няма годишна или месечна такса.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш