Кандидатствай Вход
Финансовите уроци, които трябва да знаеш в началото на 30-те

Финансовите уроци, които трябва да знаеш в началото на 30-те

  • Бяла Карта
  • 06.05.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 443

Кои са финансовите уроци, които задължително трябва да си научил в началото на 30-те си години? Какви са важните стъпки, които трябва да си предприел, за да гарантираш финансовата си независимост?

Ето някои от най-важните, които важат с пълна сила, ако си в 30-те си години:

1. Създай си приоритети за харчене

Досега трябва да си изградил добра представа какво цениш в живота и какъв начин на живот искаш да водиш. Това означава, че е време да спреш да харчиш за неща, които не са важни за теб.

Помисли какво искаш да постигнеш с парите си и след това създай списък с приоритети на разходите, които работят за теб или тези, които ти носят възвръщаемост. След това започни да харчиш според тези приоритети. Разходите ти ще бъдат по-съобразени с твоите ценности и в резултат ще бъдеш по-щастлив.

Ако имаш партньор, това включва и него. В началото на 30-те ти години, повечето разходи ще се въртят около модернизиране на дома ти, придобиване на автомобил, разходи за деца и пътувания.

2. Оцени финансовия си напредък досега

Докъде си стигнал? Потвърди напредъка си. Ще ти осигури мотивацията, от която се нуждаеш, за да продължиш. Трябва да осъзнаеш грешните стъпки до момента и да имаш план как да ги избегнеш в бъдеще.

Добрата новина е, че когато си на 30 години, си достатъчно възрастен, за да осъзнаеш какво трябва да правиш, но все още достатъчно млад, за да се възстановиш от част от финансовите грешки, които може да са те засегнали  по-рано.

3. Потърси винаги по-добра стойност на всичко, което купуваш

Времето за импулсивни покупки и непремислени разходи е отминало и е добре да се съсредоточиш върху това да намираш винаги най-изгодната оферта.

Увери се, че получаваш най-добрата стойност. Това не означава, че получаваш най-евтиното нещо - и не е нужно да получаваш най-евтиното нещо, когато можеш да си позволиш артикули с по-добро качество.

Прави покупки въз основа на истинска стойност (финансова и емоционална), а не само, заради това, което ти хваща окото.

4. Оценявай времето си

Всеки знае израза „Времето е пари“. Твоето време вероятно е най-ценният ти ресурс. Оценявай времето си. Не е нужно постоянно да търгуваш времето си за пари. Потърси начини да увеличиш максимално времето си и да печелиш по-ефективно. Тоест да инвестираш по-малко време, но да получаваш повече приходи.

5. Купи жилище по разумния начин

Ако си изчаквал да купиш къща, когато станеш на 30, увери се, че си го направил правилно. Премисляй всеки детайл по няколко пъти. Направи си списък с всичко най-важно, за което държиш в новото си жилище и прецени с какво можеш да направиш компромис и с какво не. Отдели си сериозна сума за самоучастие. Анализирай добре всички кредитори, които биха ти предоставили кредит за жилище. Разбира се, тук е момента и да се посъветваш с експерт в сферата, за да имаш обективно мнение и да знаеш за какъв размер кредит имаш шанс за одобрение.

6. Защити своите финансови активи

Имаш ли имуществена застраховка? Ако не, сега е моментът да я направиш. Когато достигнеш 30-те си години, вероятно ще си натрупал по-ценни неща. От хубава кола до по-голяма къща, вероятно ще имаш какво да загубиш в случай на непредвидени обстоятелства. Винаги се грижи за собствените си активи, за които си работил дълго време и които си си заслужил. Точно затова застраховането на жилище, автомобил и други вещи, е важна стъпка в това да затвърдиш финансовата си независимост.

7. Осигури на семейството си животозастраховане

Ако хората разчитат на теб за препитанието си, имаш нужда от застраховка живот. Има много основни правила, но важното е, че семейството ти е осигурено, докато най-малкото ти дете стане пълнолетно.

И междувременно, не забравяй да изграждаш добрата си кредитна история и да поддържаш кредитния си рейтинг, използвайки кредитни инструменти. Кредитната карта е един от най-удобните начини за плащане и за доказване пред финансовите институции, че си надежден кредитополучател. Именно тези детайли ще ти бъдат от полза за в бъдеще, когато може да имаш нужда от по-големи заеми и сътрудничество от страна на кредитори. Затова кредитна карта Бяла Карта ти дава шанс за кандидатстване, дори ако не работиш на трудов договор. А одобрението е дистанционно и го получаваш по телефона, след което пластиката се предоставя безплатно на посочения от теб адрес.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш