Кандидатствай Вход
Интересни факти за парите, които може би не си чувал

Интересни факти за парите, които може би не си чувал

Светът се върти около парите и няма какво да направим по въпроса. Всички знаят как да ги използват. Хората работят много, има стрес около това колко пари имаш и колко можеш да похарчиш, но в същото време харченето им е удоволствие за повечето. Странно, но факт.

Какво обаче знаеш за парите? В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта няма да ти даваме съвети за спестяване, за изплащане на дълга или как да подобриш кредитния си лимит, а ще ти дадем някои любопитни факти за парите, с които да се позабавляваш.

Интересни факти за парите, които може би не си чувал

1.Средният период на експлоатация на банкнотата от 1 долар е едва 18 месеца. Докато този период за банкнотата от 100 долара е близо 9 години.

2. Банкнотите са мръсни. Вероятно вече знаеш това, но знаеше ли, че според изследвания парите са по-мръсни от домашна тоалетна. 

В ситуацията с коронавируса, вероятно няма да ти е приятно да разбереш, че вирусите могат да живеят върху банкнотите повече от 17 дни.

Ето защо е добре да заложиш на безконтактните плащания в този период. Избери кредитна карта Бяла Карта и плащай сигурно и безопасно.

3. Продължавайки темата от предния факт, някога чудил ли си се как да изпереш пари?

Е, японците са го измислили. В средата на 90 - те години на миналия век японска фирма създава банкомат, който „изпира“ парите преди да ги изтеглиш. При трансакцията парите преминават между ролки на висока температура, което убива всички бактерии. Така, когато вземеш парите си те вече са чисти.

4. Германците са използвали банкнотите си като тапети. Заради хиперинфлацията, настъпила по време и след Първата световна война, парите са се обезценили толкова много, че хората са ги давали на децата си да си играят с тях, а много са ги използвали за тапети.

5. Едва 8% от валутата по света е физическа. Останалите пари са в биткойни, а по-голямата част от преводите и трансакциите са дигитални

Замисли се колко често ти плащаш с твоята кредитна и дебитна карта и прецени дали ти си част от причината този факт да съществува.

6. Производството на едно пени струва повече от самото пени. Производството му струва 2 цента. Така се задлъжнява.

7. През годините хората са използвали много различни форми на днешните пари. През различни исторически периоди вместо пари са се използвали: сапун, какао, слонове, зърно, чай, цигари, зъби от мечка, сол и какво ли още не. Представи си какъв е бил животът на хората преди.

8. Има банкомати на всички континенти по Земята. Да, дори и на Антарктика. Ако пък се чудиш в кой ден най-много се теглят пари, това е петък.

9. Машините за броене на пари могат да преброят феноменалният брой от 100 банкноти само за 4 секунди. В тези няколко секунди могат да разпознаят, ако има фалшива банкнота.

10. Плъховете обичат да ядат пари. Ето още една причина да не ги искаш в къщата си.

11. Исландците използват дебитни и кредитни карти повече от всяка друга нация в света. Там близо 70 процента от плащанията се правят с карти, докато този процент е едва 39% в САЩ.

12. Повечето банкноти по света са фиатни, което означава, че не са обезпечени със злато или друг метал. Терминът „фиатни“ идва от латинското название за „нека да бъде направено.” Приемат се като разменна монета само, защото правителството ги признава като официални пари.

13. Елизабет Втора е най-отпечатваната личност върху банкнота, защото много държави са подопечни на Великобритания.

14. Юлий Цезар е първият човек, който е отпечатан върху монета. Това се случва 44 г. пр. Христа.

15. Първите банкноти от хартия се появяват в Китай в началото на 11 - ти век. Разбира се, това не са банкнотите, които познаваме днес, а просто разписка на хартия, която е имала определена стойност.

16. Най-голямата банкнота в света е размер на лист А4. Издадената е през 1998 година във Филипините и е с номинал от 100 000 песо.

17.И като за финал – всяка година банкнотите, напечатани за играта Монополи са повече от реално отпечатаните банкноти, макар максималната сума в кутията на любимата семейна игра да е едва 15 хил. долара.

Виж и изумителни факти за кредитните карти тук.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш