Кандидатствай Вход
Интересните и малко известни факти за парите

Интересните и малко известни факти за парите

Парите са непрекъснато до нас в ежедневието ни и без тях животът става труден, дори невъзможен. Какво не знаеш за тях?

Не, нямаме предвид някакви банални определения, като това, че са средства за разплащане, че са разменна единица и носят някаква стойност.

Първоначално парите са възникнали под формата на стокови пари, но съвременните парични системи използват така наречените декретни пари. 

Това са пари, които нямат стойност сами по себе си, а стойността им произлиза от тяхното обявяване от държавата за законно платежно средство.

Не за скучни исторически факти за парите обаче ще говорим днес.

Искаме да ти разкажем малко познати факти за американската икономика, за това какви са били първите хартиени пари, за парите като цяло и още изненадващи статистики, свързани с финансите, които сме сигурни, че ще ти е любопитно да узнаеш.

Малко известни и интересни факти за парите:

 • Едно пени струва 2.4 цента, за да бъде произведено. Парадокс или не, това е самата истина. За да се произведе 1 стотинка в Америка, трябва да се изхарчат 2.4 стотинки.
 • Повевече от 2 млн. американци живеят с по-малко 2 долара на ден. Дори американската икономика не успява да се справи с бедността в някои райони на страната. Как те кара това да гледаш на Американската мечта или популяризирания висок стандарт зад Океана?
 • Бюрото за гравиране и печат използва 9,7 тона мастило всеки ден.
 • Хазартът генерира повече приходи всяка година от филмите, зрителските спортове, круизните кораби и музикалните звукозаписи, събрани заедно.
 • 94% от банкнотите в САЩ са заразни. Според проучване от 2002 г., почти всички банкноти, предавани през милиони ръце, са заразени с опасни бактерии. Във връзка с това, вирусът, причиняващ грип, може да оцелее извън човешкото тяло само 48 часа, но на банкнота може да остане „жив“ близо 10 дни.
 • Отнема около 8000 сгъвания на една банкнота, за да се разпадне от употреба.
 • Всяка година се принтират повече пари за играта Монополи, отколкото фактически банкноти.
 • 90% от всички банкноти в САЩ имат следи от кокаин върху тях.
 • ·Само 8% от валутата в света са всъщност физически хартиени пари. И това е напълно нормално предвид факта, че живеем в дигитална ера – плащаме онлайн, превеждаме пари чрез банков превод, а парите се преместват от едно място на друго, без дори да ги виждаме или докосваме.
 • Плъховете изяждат около 10 млрд. долара от безмерното богатство на Пабло Ескобар. Един от най-известните наркобарони, Пабло Ескобар е имал толкова много физически кеш, че е криел парите си в мазета под имението си. Точно там банкнотите са ставали жертва на плъховете.
 •  Най-голямата деноминация на американска валута е банкнота от 100 000 долара. Банкнотата с най-голяма стойност, отпечатвана някога в САЩ е златен сертификат за 100 000 долара. Разбира се, основно се е ползвала са сделки, осъществявано от банките, а не от частни лица.
 • Към момента Северна Корея държи първенството като най-големия фалшификатор на американска валута. В Китай не ѝ отстъпват.
 • 65 долара на месец е средната надбавка за американско дете.
 • Американците харчат по 117 млрд. долара всяка година за бързо хранене. Други интересни неща, за които американският народ харчи милиарди годишно: кафе – 11 млрд. долара; татуировки – 2.3 млрд. долара; изтриване на татуировки – 66 милиона долара; видео игри – 17 млрд. долара; алтернативна медицина – 33.9 млрд. долара.
 • Тайният дизайн на банкнотата от 1 долар е свързан с оригиналните 13 колонии. Американските банкноти от 1 долар съдържат редица интересни послания, свързани с цифрата 13 (13 звезди около орела, 13 различни представяния на числото 13 в банкнотата, 13 стъпки на пирамидата, 13 вертикални ленти върху щита, 13 хоризонтални ивици в горната част на екрана, 13 листа и 13 плодове на маслиновия клон, както и 13 стрели, 13 знака в 1776 и нейния римски еквивалент, 13 букви в "ANNUIT COEPTIS" и 13 букви в "E PLURIBUS UNUM")

Ако ти е любопитно и искаш да разбереш повече не само интересни факти за парите, но и за предимствата от разплащане с кредитна карта, ти препоръчваме да заявиш още сега своята Бяла Карта - иновативното средство за разплащане, с което ще получиш безброй бонуси, отстъпки и лесно и забавно пазаруване навсякъде и по всяко време. 

Бяла Карта ти дава една нова алтернатива, дори ако имаш влошена кредитна история – защото само с Бяла Карта имаш шанс да получиш ново средство за разплащане, с което да подобриш кредитния си профил.

Ако все още не си кандидатствал за международната Бяла Карта, може да я заявиш на телефон 0700 20 140.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш