Кандидатствай Вход
Как да адаптираме бюджета си след разходите през лятото?

Как да адаптираме бюджета си след разходите през лятото?

  • Бяла Карта
  • 10.09.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1108

Както всички добре знаем, лятото е сезонът на почивките, доброто настроение и различните емоции и преживявания. Излежаването на плажа, екскурзиите до непознати места, излизанията с приятели – все дейности, които човек практикува активно през въпросния период от годината. Наистина животът е по-хубав и лесен през лятото. Как обаче се отразява това върху личния ни бюджет? Със сигурност част от нещата, които изброихме дотук, изискват значителни разходи. И обикновено когато лятната ни отпуска свърши и се върнем към обичайното си ежедневие, изведнъж се оказваме на червено (или поне в не особено благоприятна от финансова гледна точка ситуация). Случвало ли ти се е подобно нещо? Ако отговорът е положителен, то тази статия е точно за теб. В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета, които целят да ти помогнат да стабилизираш финансите си по най-бързия начин след отпускарския период.

1. Не изпадай в паника – изпадането в паника и самообвинения е една от най-големите грешки, които можеш да направиш в такива моменти. Не бъди прекалено суров към себе си – все пак лятната отпуска е на практика единственият период от годината, през който можеш наистина да се отпуснеш, да забравиш за грижите и просто да се позабавляваш. Животът е само един и трябва да се изживее пълноценно, нали? Така че избягвай да се поддаваш на стреса и депресивните състояния, защото те няма да ти помогнат с абсолютно нищо. Вместо това прегледай какви точно са щетите върху личния ти бюджет и започни да мислиш за мерките, чрез които би могъл да ги отстраниш.  

2. Състави план за действие – използвай уикенда, за да седнеш удобно вкъщи и на спокойствие да съставиш план за стабилизиране на личните си финанси. Прегледай всички направени разходи през лятото – със сигурност са се появили много допълнителни пера в тази област. И сега, когато се завръщаш към нормалното си ежедневие и начин на живот, голяма част от въпросните пера трябва да отпаднат. Направи преценка за това кои разходи можеш да съкратиш. Помисли и за различни дейности, които ще ти помогнат да реализираш някакъв допълнителен приход (продажба на стари вещи, реализиране на проект извън постоянната ти работа). Така ще балансираш по най-добрия начин приходната и разходната част от своя месечен бюджет и ще направиш сериозна стъпка към вкарване в ред на личните си финанси.

3. Отложи във времето някои допълнителни разходи – в случая говорим за разходите, отиващи за ремонтни и други подобни дейности. В повечето случаи това са дейности, които не е необходимо да се извършват веднага и е възможно да се отложат за неопределено време. Ако например планираш ремонт на апартамента си или пък на отделни стаи от него, можеш съвсем спокойно да го оставиш за по-късен период, когато вече финансите ти ще са в значително по-добро състояние, нали? Същото важи и за някои покупки, които в момента не са от толкова голямо значение за твоето ежедневие. Така че съкрати до минимум разходите в критичния за теб период. Подобна саможертва определено си струва, ако резултатът е сравнително бързо стабилизиране на личния бюджет и настъпване на по-добри от финансова гледна точка времена.

4. Започни да спестяваш за следващото лято – когато си стъпиш на краката и финансите ти се върнат в допустимите норми, е време да обърнеш внимание на това как критичната ситуация да не се повтаря повече. Ясно е, че следващата лятна отпуска отново ще ти коства известни разходи (дори и те да бъдат съкратени до минимум). Затова помисли дали е възможно през годината да спестиш някакви пари, които да ти бъдат резерв за подобни поводи. Понякога дори спестяването на малко количество средства може да е от голяма полза, ако се превърне в постоянен навик. Подсигури си допълнителни средства за следващото лято, за да можеш да си прекараш страхотно, без да се притесняваш за финансовите последствия от отпускарския период.

5. Стани притежател на Бяла KартаБяла Kарта е гъвкав и достъпен финансов инструмент, който може да ти помогне в трудни от финансова гледна точка ситуации. Нейното основно предимство е, че се избягват стандартните банкови процедури и изисквания. В този смисъл, клиентът я получава точно тогава, когато наистина му трябва. Бяла Kарта ще ти осигури необходимите средства, за да си стъпиш на краката и да стабилизираш личните си финанси. В допълнение, тя ще се превърне и в твоята клубна кредитна карта, с която можеш да получаваш постоянни отстъпки в широка мрежа от партньорски обекти.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш