Кандидатствай Вход
Как да инвестираш разумно в малък бизнес?

Как да инвестираш разумно в малък бизнес?

  • Бяла Карта
  • 29.07.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 2060

Aко искаш да стартираш свой собствен бизнес, или да създадеш средства за друга значима цел - тук има четири полезни съвета за конкретни действия и оптимизиране на спестяванията. Препоръчваме ти да ги вземеш предвид:

Разбери къде отиват парите ти и как точно можеш да намалиш разходите си

Първата стъпка при натрупване на повече пари за целта ти е да разбереш точно къде се развиват текущите ти приходи – или по-точно за какво биват изхарчени. Тук препоръчваме да си правиш справки под формата на таблици, а има и специални мобилни приложения. Те помагат да следиш и попълваш всеки похарчен лев и всяка покупка. Някои предпочитат дигиталния вариант, а други са по-консервативни и залагат на хартиените бележки.

Раздели разходите си по категории и анализирай внимателно всяка категория продукти/услуги, за да видиш откъде трябва да намалиш харчовете. Например, ако изразходваш по 100 лв. месечно повече за вечеря, отколкото би искал, опитай да си спестяваш една вечеря на седмица и да редуцираш по този начин разходите си.

Опитай да намалиш "фиксираните разходи"

Фразата "фиксирани разходи" предполага, че те са точно такива - фиксирани. Всъщност, разходи като сметки за комунални услуги и лихвени проценти по кредитни карти често се договарят. Първо, направи списък на редовните си повтарящи се разходи (обикновено таксувани месечно). Можеш да направиш това, като ги подчертаеш в отпечатан отчет за профила си или изтеглиш приложение.

Ако търсиш начини да намалиш сметките си, направи си „напомняния“ в календара, които на определени дати да ти напомнят да преговаряш с партньорите си за по-добри цени.

В подобни ситуации помага и факторът любезност и лично отношение с партньорите. 

Отдели време - и автоматизирай спестяванията си

Създай специален спестовен акаунт за твоя малък бизнес и го изключи от контролните и други сметки, за да не се изкушаваш да използваш средствата. Можеш да настроиш автоматични трансфери към новата сметка всеки път, когато постъпват някакви плащания.

Тъй като спасяването не е присъщо на човешката природа, можете да използваш интелигентни мобилни приложения, за да презареждаш спестовния си акаунт. Например, Digit е инструмент, който се свързва с твоите финансови сметки, анализира твоите модели на разходи и незначително спестява малки суми пари от твое име. Приложението, което струва 2,99 долара месечно дава възможност на потребителите да задават конкретни цели. Можеш например да посочиш, че искаш да заделиш $ 3,000 за четири месеца за патент. Digit ще разпредели спестяванията, за да достигнеш за определения период зададената финансова цел. Просто и ефикасно – не пропускай да пробваш.

Друг вариант е приложението "Капитал", който позволява на потребителите да задават "правила" за спестяванията, базирани на техните навици за харчене. Например, всеки път, когато правиш покупка, приложението може да я закръгли до най-близката сума и да депозира остатъка в спестявания. Ако обозначиш нещо като "виновно удоволствие", можеш да настроиш приложението да запазва определена сума всеки път, когато го купуваш (например, запазвайки X сума за бизнеса си всеки път, когато поръчваш стоки от Китай). Ако харчиш по-малко от предвиденото в бюджета за една месечна категория, можеш да настроиш Qapital автоматично да премества разликата в спестявания.

Направи така, че твоите пари да работят за теб

Когато създаваш спестовна сметка, важно е да се увериш, че я съхраняваш на правилното място. Типичните спестовни сметки са задоволителни варианти, но много от най-големите финансови институции предлагат сравнително ниска лихва за повечето спестовни сметки.

Ако знаеш, че няма да имаш нужда от спестовните си депозити в продължение на поне една година, можеш да ги съхраняваш в сертификат за депозит - спестовен сертификат с фиксирана дата на падежа, на който можеш да изтеглиш депозита си и лихвата, която е натрупана. Тези средства правят парите ти да работят за теб. Разбира се, като за начало, трябва да избереш правилната опция за спестяване на средствата ти.

А коя е правилната опция за правене на покупки – със сигурност е Бяла Карта. С кредитна Бяла Карта пазаруваш навсякъде онлайн и офлайн – без допълнителни такси, като дори можеш да теглиш пари в кеш от банкомат, без да заплащаш нищо допълнително освен уговорената лихва. Така ще спестиш пари от такси, без да полагаш каквито и да било усилия. А докато разполагаш с допълнителни средства за извънредни и не толкова извънредни случаи, междувременно градиш кредитна история. Именно тази кредитна история и надеждността ти пред големите банкови институции, са решаващи, ако имаш малък бизнес и търсиш финансирането за него. Затова, преди да пристъпиш към основаване на бизнес и към привличане на инвеститори за него, препоръчваме ти да се сдобиеш с кредитна карта Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш