Кандидатствай Вход
Как да контролираш ефикасно разходите си?

Как да контролираш ефикасно разходите си?

“Как да контролирам разходите си?“ е вероятно един от въпросите, които си задаваш доста често. Това е напълно нормално, имайки предвид разнообразните възможности, които предлага в днешно време икономиката.

Финансовите институции също предоставят не малък набор от разплащателни средства, с които улесняват пазаруването, спестяването и управлението на парите ти.

Всъщност, каквото и да си говорим, причината повечето хора да не успяват да разпределят правилно бюджета си е техният навик да харчат всичко, с което разполагат на момента. 

Без значение дали имаш в наличност малка сума пари или по-голяма в кредитната карта например и на теб вероятно често ти се е случвало да изхарчиш почти всичките си пари.

Затова сме подготвили няколко съвета, които биха ти помогнали да контролираш по-ефикасно финансите си. 

Всички знаем, че съвсем не е лесна задача да намалиш разходите и да спазваш бюджет, но не е и невъзможна.

Как да контролираш ефикасно разходите си?

Винаги си задавай въпроса „Защо?“

Импулсивните покупки са навик на мнозина от нас, но невинаги сме удовлетворени от тях. Много често, когато погледнеш кредитния си баланс и виждаш как си похарчил половината си лимит за поредните обувки и дрехи се замисляш дали наистина имаш реална нужда от тези вещи. 

Истината е, че в повечето случаи всичко това е излишно, особено, когато е платено с кредитна карта.

Затова е полезно да изградиш навик да си задаваш въпроса „Защо трябва да си купя това?“. Задавй си този въпрос всеки път, когато си наумил да направиш импулсивна покупка с кредитната си карта. 

Всъщност в повечето случаи отговорът на този въпрос няма да съдържа повече от две причини.

Дали наистина имаш нужда от нов смартфон? Дали ти трябва още един таблет? Наистина ли нямаш достатъчно пролетни обувки? 

Това са въпроси, които е добре да питаш себе си често, тъй като те ще те предпазят в известна степен от неразумни решения.

Изводът е, че веднъж разбереш ли реалния ти мотив да купуваш ненужни вещи, ще можеш значителни по-лесно да се ограничаваш, без да се налага да се притесняваш за плащанията по кредитната си карта.

Бюджетът е опорна точка

Без значение дали ще си съставиш дневен или седмичен бюджет, важното е да имаш такъв. Когато имаш изготвен предварителен бюджет за даден период от време, ще започнеш да се замисляш за всяка покупка, без значение дали е малка или по-голяма.

Спазването на бюджет е и стъпка към спестяването на финансови средства, с цел да осъществиш мечтаната си почивка например, да купиш нов автомобил или дори да закупиш жилище.

Всички тези цели в живота ти са една идея по-постижими, ако започнеш наистина да пестиш пари от безсмислени покупки. По този начин ще намалиш разходите си и ще се стремиш да постигнеш нещо далеч по-важно и променящо живота ти, а именно целта оправдава средствата.

Кредитната карта е за разумните кредитополучатели

Да имаш кредитна карта и да градиш добра кредитна история са две взаимно свързани неща, но понякога едното да води към другото.

Защо? Защото много кредитополучатели смятат, че щом разполагат с кредитна карта могат да харчат лесно големи суми пари за кратко време, без да се замислят.

След това обаче следва моментът на плащането на вноската и точно тогава може да се окаже, че вместо да изграждат добрата си кредитна история и надежден профил, те всъщност се превръщат в длъжници на финансираща компания и намаляват изключително много бъдещата си възможност за получаване на какъвто и да е кредит.

Това е така, защото платежните средства трябва да се използват умно и да бъдат планирани разходите, които те ще породят.

С други думи, използвай кредитната си карта не за да купуваш всичко, което видиш в интернет, а основно за промоционални стоки и услуги. Разбира се, изключение правят покупките, от които имаш спешна нужда.

Основният извод обаче е да се научиш контролираш разходите си, въпреки постоянните пари, които имаш на разположение, благодарение на кредитната карта.

Всички знаем, че това невинаги е лека задача, особено с толкова много изкушаващи онлайн оферти, но именно кредитната карта може да ти създаде прекалено големи задължения, които да влошат финансовото ти състояние.

Точно затова и трябва да се водиш спрямо бюджета си, включително и когато плащаш с карта. Разбира се, това не означава въобще да не правиш разплащания - все пак трябва да градиш добър кредитен профил.

Но не забравяй да следиш кредитния си рейтинг и способността си да изплащаш всяко задължение до уговорения срок.

Пожелаваме ти късмет със спазването на тези стъпки и сме сигурни, че Бяла Карта ще ти помогне във всяко едно бъдещо начинание.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш