Кандидатствай Вход
Как да научим детето си да пести?

Как да научим детето си да пести?

  • Бяла Карта
  • 25.09.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1219

Добре е още от малки децата да са запознати с ролята на парите и значението на това да бъдат харчени разумно. Това ще им помогне в бъдеще да изградят добра финансова култура и да бъдат по-отговорни към средствата, с които разполагат. И съответно, когато вече са възрастни хора, да вземат мъдри и добре обмислени във финансово отношение решения.

Предполагаме и ти като родител би искал да подпомогнеш детето си в тази насока? В такъв случай текстът ни ще ти бъде от голяма полза. В следващите редове ще разбереш как точно с малки и лесни за осъществяване стъпки да научиш своето дете да пести и като цяло да има отговорно отношение към парите. Ето ги и конкретните ни предложения:

1. Говори с него – това е може би първото нещо, което е нужно да направиш. Препоръчва се от ранна детска възраст малчуганът да е наясно с това, че пари се изкарват с ежедневна работа и усилия. И не трябва да се харчат с лека ръка за неща, които реално не ни трябват. Започни с разговори за важността и значението на парите, а когато детето поотрасне малко, можеш съвсем спокойно да го включиш в процеса по изготвяне на месечния бюджет на вашето домакинство. Това ще му даде по-голяма представа за предизвикателствата и трудностите, свързани с управлението на семейните финанси.

2. Дай личен пример – вероятно добре знаеш, че повечето деца наблюдават внимателно поведението на родителите си и копират определени елементи от него. Затова се старай да им бъдеш добър пример и по отношение на спестяването. Един лесен начин да го направиш е чрез популярния метод с буркана. Слагай по малко пари в буркан в края на всяка седмица или месец. И кажи на твоето дете, че тези пари са твоите лични спестявания. Така то ще приеме процеса по спестяване на пари като нещо нормално и в бъдеще ще се стреми да изгражда навици в съответната посока.

3. Използвай подходящите игри – има множество игри, които са насочени към развитието на финансови умения у децата. Като най-популярен пример за това можем да посочим играта „Монополи“. Освен, че е развлекателна и изключително забавна за малчуганите, тази игра им помага да разберат някои важни неща. Например, че е добре да не харчиш парите си при първия удобен случай, а да ги запазиш за нещо, което наистина желаеш или ти е необходимо. Насърчавай твоето дете да се занимава с подобни игри, защото по този начин то съчетава развлечението и забавните преживявания с придобиване на полезни знания и умения за бъдещото си развитие.

4. Включи примери от реалния живот – детето ще може да разбере най-добре значението на парите, ако му дадеш примери от реалния живот. Редовните посещения на магазините за хранителни продукти са идеалният повод да поговориш с него за цените на хранителните продукти, движенията и разликите в тях, както и ролята на инфлацията. Помогни на малкото съкровище да разбере, че когато имаш определена сума пари, ти трябва да ги разпределиш така, че да закупиш най-важните и необходими за ежедневието продукти. И всякакви моментни желания и капризи в повечето случаи е препоръчително да останат на втори план.

5. Осигури му определена финансова независимост – тук категорично нямаме предвид да снабдяваш детето си с пари по всяко време. Напротив, научи го, че трябва да се потруди за тези пари. Добра идея би била да му плащаш за извършването на определени домашни задължения – почистване на къщата, простиране на прането или пък изхвърляне на боклука. Когато детето само си е изкарало парите и знае колко усилия е положило за тях, със сигурност ще подбира много по-внимателно за какво да ги харчи.

6. Остави го да греши понякога – може би от личен опит си наясно, че грешките в много случаи са най-ценният учител за човека. В този смисъл не си изпускай нервите всеки път, когато детето ти си похарчи парите за нещо безполезно. По-добре го остави да се замисли за това какво всъщност е направило и дали е трябвало да го прави. Ако например твоя наследник избърза с харченето на парите, които сте му дали за рождения ден, и впоследствие няма възможност да си купи така желаната видеоигра, това ще е наистина сериозен урок за него. И едва ли отново ще направи подобна грешка, знаейки добре последствията от нея.

Ученето на детето да пести е важна стъпка в подготовката му за това да бъде отговорен възрастен и да изгради по-доброто си бъдеще. Ако успееш да постигнеш успех в този процес, можеш да бъдеш сигурен, че това е една огромна победа и за теб в ролята ти на родител, който трябва да даде подходящия пример на своя наследник и да го насочи по правилния път в живота.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш