Кандидатствай Вход
Как да обясниш финансовите затруднения на децата си?

Как да обясниш финансовите затруднения на децата си?

В един или друг момент от живота, всеки може да изпадне във финансови затруднения. 

Макар това да не е нещо необичайно, стресът винаги е голям. 

Поради тази причина, трябва да се научиш как да се справяш с некомфортните ситуации и да поемеш отговорността за финансите си. 

По-често, решенията за семейния бюджет и управлението му се взимат от възрастните, но това не означава, че децата не трябва да са наясно със ситуацията.

Включвайки децата си в решенията за семейния бюджет и давайки им информация за финансовото ви състояние, ще помогнеш за изграждането на добри навици и информираност.

За да ти помогнем да се справиш с леко неудобните разговори за пари с децата ти, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета и насоки как да обясниш на децата си финансовите затруднения в семейството.

Ето как да обясниш финансовите затруднения на децата си

Когато родителите са под напрежение, децата разбират. Не си мисли, че можеш да го скриеш от тях. 

Вдъхни им кураж и дай разяснения за ситуацията, но подбери момента. 

Както възрастните са натоварени с работа и имат тежки дни, така е и при децата. 

Помисли кога е най-подходящият момент да говориш с тях – имат ли много ангажименти, имат ли предстоящи контролни или изпити, дали пък нямат някакви други проблеми?

Проведи разговора с детето или децата ти, когато има достатъчно време – през уикенда например.

В по-свободен и спокоен момент, детето ще има възможност да задава въпроси и ще може да обясниш всичко с необходимото внимание.

Не е нужно да се притесняваш да обсъждаш подобни теми с малчуганите - това ще подобри връзката и доверието между вас, но в същото време може да подобри финансовата грамотност на децата. 

Едно от основните неща е да внимаваш с изказа. Думите, които изричаш ще окажат влияние върху детето. 

Опитай се да елиминираш емоциите и да говориш с възможно най-спокойния тон.

Друго нещо, което е добре да направиш е да оставиш вратичка за продължаване на темата. 

В момента, в който говориш с детето си, то може да не се сети за въпроси и коментари, но подготви се да дискутирате темата и на по-късен етап.

Освен това, не забравяй, че децата се учат с правене, включи ги в процеса за разрешаване на проблема. 

Това може да стане лесно, като разберат кои свои разходи могат да намалят или дори да загасят лампата, когато не са в стаята. 

Разбира се, това е подходящ метод, когато децата са по-големи.

Включи децата си в планирането и спазването на бюджета.

Споделянето на финансовите затруднения с децата, ще им даде възможност да се запознаят с основни принципи на личните финанси. 

Помисли как да представиш информацията – кажи им каква е била заплатата, колко е сумата, която се отделя за наем или ипотека, какви са сметките за ток, храна и забавления. Говори открито.

Разкажи какви са причините да се стигне до финансовото затруднение – загуба на работа, инфлация, намалена заплата или пък друго.

Разбира се, трябва да обясниш на децата или на детето си, че е добре да спазват някои правила, свързани с управление парите.

Вероятно ще ти бъде трудно да споделиш тази информация с децата си, но това със сигурност ще е полезно за тях - за по-доброто разбиране на управлението на личните финанси. 

По-малките деца можеш да включиш в управление на семейния бюджет като ги подтикнеш да събират пари за мечтаната от тях играчка, дреха или колело. 

Обясни им, че това е нещото, което хората правят, когато искат да се сдобият с нещо извън техните възможности.

Макар да за едно малко дете да бъде трудно да събере голяма сума пари, идеята то да допринесе и да си „спечели“ играчката, ще има добър ефект върху по-доброто разбиране за парите.

Ако нямате семеен бюджет, включи по-големите деца и заедно изгответе такъв. Съобрази се с мнението им и измислете как най-ефективно може да излезете от неприятната ситуация.

За да не изпадаш във финансови затруднения, използвай разумно Бяла Карта

Използването на кредитна карта може да ти помогне да поддържаш своята финансова стабилност. Важно е обаче да запомниш, че независимо какъв кредитен инструмент използваш, поемаш отговорност.

Трябва внимателно да следиш разходите си и да се увериш, че не надвишаваш предварително зададения бюджет. Освен това, винаги изплащай задълженията си в посочените срокове. 

Когато използваш своята Бяла Карта разумно и отговорно, ще можеш да разполагаш с пари винаги, когато ти потрябват. 

Тя има кредитен лимит до 3000 лева, с който ще можеш да покриеш всеки изненадващ разход - без притеснения и преди заплата. 

Когато имаш Бяла Карта можеш да си осигуриш финансова гъвкавост и стабилност. Освен, че можеш да я използваш в ежедневието или за спешни и неотложни разходи, Бяла Карта може да ти помогне да изградиш добра кредитна история. 

Разбира се, това ще бъде възможно, ако използваш картата си изрядно. Ето защо е важно да използваш кредитните инструменти с отговорност.

Хубавото е, че когато имаш добра кредитна история, могат да ти се отворят много възможности за финансиране на по-големите нужди и идеи. 

По този начин, ще можеш да подсигуриш нов дом за децата си, по-добра детска градина за малките деца, ако имаш такива например.  

Важно е да знаеш още, че използването на кредитна карта може да демонстрира на детето как ефективно се управляват финанси. Не си мисли, че те не разбират. Още от ранна възраст детето започва да учи по този начин - с наблюдение и обяснение. 

За да имаш сигурни пари до заплата и да можеш да покриваш неочаквани разходи, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. 

Кредитна карта Бяла Карта е без изискване за трудов договор и имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш