Кандидатствай Вход
Как да обясниш финансовите затруднения на децата си?

Как да обясниш финансовите затруднения на децата си?

  • Бяла Карта
  • 18.03.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 819

В един или друг момент от живота, всеки може да изпадне във финансови затруднения. Макар това да не е нещо необичайно, стресът винаги е голям. Поради тази причина, трябва да се научиш как да се справяш с некомфортните ситуации и да поемеш отговорността за финансите си. По-често, решенията за семейния бюджет и управлението му се взимат от възрастните, но това не означава, че децата не трябва да са наясно със ситуацията.

Включвайки децата си в решенията за семейния бюджет и давайки им информация за финансовото ви състояние, ще помогнеш за изграждането на добри навици и информираност.

За да ти помогнем да се справиш с леко неудобните разговори за пари с децата ти, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета и насоки как да обясниш на децата си финансовите затруднения в семейството.

Кога да говориш с децата си?

Когато родителите са под напрежение, децата разбират. Не си мисли, че можеш да го скриеш от тях. Вдъхни им кураж и дай разяснения за ситуацията, но подбери момента. Както възрастните са натоварени с работа и имат тежки дни, така е и при децата. Помисли кога е най-подходящият момент да говориш с тях – имат ли много ангажименти, имат ли предстоящи контролни или изпити, дали пък нямат някакви други проблеми?

Проведи разговора с детето или децата ти, когато има достатъчно време – през уикенда например. В по-свободен и спокоен момент, детето ще има възможност да задава въпроси и ще може да обясниш всичко с необходимото внимание.

Едно от основните неща е да внимаваш с изказа. Думите, които изричаш ще окажат влияние върху детето. Опитай се да елиминираш емоциите и да говориш с възможно най-спокойния тон.

Друго нещо, което е добре да направиш е да оставиш вратичка за продължаване на темата. В момента, в който говориш с детето си, то може да не се сети за въпроси и коментари, но подготви се да дискутирате темата и на по-късен етап.

Освен това, не забравяй, че децата се учат с правене, включи ги в процеса за разрешаване на проблема. Това може да стане лесно, като разберат кои свои разходи могат да намалят или дори да загасят лампата, когато не са в стаята. Разбира се, това е подходящ метод, когато децата са по-големи.

 

Включи децата си в планирането и спазването на бюджета.

Споделянето на финансовите затруднения с децата, ще им даде възможност да се запознаят с основни принципи на личните финанси. Помисли как да представиш информацията – кажи им каква е била заплатата, колко е сумата, която се отделя за наем или ипотека, какви са сметките за ток, храна и забавления. Говори открито.

Разкажи какви са причините да се стигне до финансовото затруднение – загуба на работа, инфлация, намалена заплата или пък друго.

Вероятно ще ти бъде трудно да споделиш тази информация с децата си, но това със сигурност ще е полезно за тях - за по-доброто разбиране на управлението на личните финанси. 

По-малките деца можеш да включиш в управление на семейния бюджет като ги подтикнеш да събират пари за мечтаната от тях играчка, дреха или колело. Обясни им, че това е нещото, което хората правят, когато искат да се сдобият с нещо извън техните възможности.

Макар да за едно малко дете да бъде трудно да събере голяма сума пари, идеята то да допринесе и да си „спечели“ играчката, ще има добър ефект върху по-доброто разбиране за парите

Ако нямате семеен бюджет, включи по-големите деца и заедно изгответе такъв. Съобрази се с мнението им и измислете как най-ефективно може да излезете от неприятната ситуация.

За да имаш сигурни пари до заплата и да можеш да покриваш неочаквани разходи, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта е без изискване за трудов договор и имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш