Кандидатствай Вход
Как да откежеш пари назаем на приятел?

Как да откежеш пари назаем на приятел?

  • Бяла Карта
  • 19.10.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 878

Даването и вземането на пари назаем от приятел са чувствителни и деликатни теми. По-често не е добре финансовите взаимоотношения да се смесват с личните. Да откажеш финансова подкрепа на приятел обаче не е лесно.

Даването на заем на близки хора може да създаде напрежение и проблеми във взаимоотношенията.

Ако ти си попаднал в подобна ситуация и нямаш възможност или не искаш да дадеш пари назаем, днешната статия в блога на Бяла Карта е за теб. Вместо просто да отхвърлиш молбата помогни на приятеля си да намери алтернативно решение на финансовите си затруднения. Ето и няколко съвета как да откажеш внимателно, като същевременно помогнеш на твоя приятел.

1. Не се чувствай притиснат

Много хора се съгласяват да дадат пари назаем дори и да не искат. Причината? Не могат да кажат „не“. Ако си попадал в подобна ситуация, вероятно си се чувствал сякаш си притиснат в ъгъла и нямаш друг избор. Истината е, че винаги можеш да откажеш и не трябва да даваш заем на приятел, ако не искаш или нямаш възможност. Не би трябвало отказът да създаде лоши взаимоотношения.

2. Дай отговор до 24 часа

Ако е необходимо, кажи на приятеля си, че имаш нужда от време да помислиш и върни отговор до 24 часа. Това може да направи решението по-лесно, защото ще имаш време да премислиш решението си, за да се убедиш, че правиш правилното нещо. Допълнителният ден ще ти даде увереност да стоиш зад решеноето си да не дадеш пари назаем на приятел.

3. Отговори кратко и категорично

Когато си решил, че няма да дадеш заем на приятел – отговори категорично и кратко. Не увъртай и обясни защо нямаш възможност да помогнеш с пари. Колкото по-стегнато и ясно се обосновеш, толкова по-малко възможност за спор ще създадеш.

4. Подари пари, вместо вещи

Ако имаш финансова възможност, но не искаш да изпадаш в ситуация, в която да очакваш и търсиш парите си, не давай заем, а подари разумна за теб сума. Ако твоя приятел има празник или повод, не му купувай подарък, а му подари пари.

5. Помогни по друг начин

Парите назаем не са единственият начин да помогнеш на близките си. Дори да не можеш, да не искаш или да нямаш възможност да услужиш със средства, имаш възможност да помогнеш с друго. В живота на всеки човек има трудни моменти, помогни на близкия си човек със съвет, помогни му да ревизира финансите си или да си намери нова работа или допълнителен източник на доход. Не забравяй, да бъдеш деликатен. Прецени дали близкият ти човек има нужда от съвети в трудния за него момент.

Не се чувствай виновен, че не даваш пари назаем на приятел. Опитай се да преодолееш това чувство, за да отхвълиш искането за заем успешно. Нямаш вина за финансовите затруднения на близките си. Ако не можеш да си позволиш да помогнеш, не трябва да се чувстваш виновен.След като посочиш основателните причини за отказ, предложиш алтернативна помощ за решаване на проблемите му, от твоят приятел зависи да продължи напред и да се справи. С открит и честен разговор връзката ви ще остане непокътната.

В случай, че ти имаш нужда от финансова помощ и не искаш да взимаш заем от приятел, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и без годишна такса за обслужване. Когато имаш Бяла Карта в джоба, разполагаш с пари до заплата винаги, когато ти потрябват. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш