Кандидатствай Вход
Полезни съвети как да пестиш от пазаруването в супермаркета

Полезни съвети как да пестиш от пазаруването в супермаркета

  • Бяла Карта
  • 29.10.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1316

Независимо от това дали пазаруваш храна само за себе си или за цялото си семейство, най-вероятно ще откриеш, че хранителните продукти отнемат голяма част от заплатата ти.

Сайтът Timе обаче ни дава селекция от интересни и полезни съвети, с които да намалим разходите си в супермаркета. Използвайки само няколко от тези трикове, може би ще успееш да намалиш харчовете по ежедневното пазаруване и да спестиш средства.

Планирай занапред

1. Направи инвентаризация. Преглеждай хладилника и фризера периодично, за да имаш представа от какви продукти имаш нужда и какво можеш да пропуснеш да купиш, казва Annette Economides, съавтор на "Cut Your Grocery Bill in Half with America’s Cheapest Family”. Нейният съпруг и съавтор Стив добавя: "Вие не искате да се паникьосвате, когато сте в магазин за хранителни стоки и импулсът да купите предмет на пълна цена, само за да се приберете вкъщи и да откриете, че вече го имате".

2. Планирай покупките спрямо промоциите. "Много хора правят седмичен план за хранене и след това търсят, дали съответните продукти са на намалени цени", казва Стив Икономидс. "Вместо това, първо погледни промоциите и планирай бюджета за храна спрямо това, което се продава. По този начин можеш да получиш храна на половин цена. "

3. Използвай оптимално пространството си. Според проучване, американците обикновено хвърлят около 25% от хранителните си продукти За да предотвратиш загубата на храна, сортирай веднъж седмично храната от хладилника и шкафовете си – премествай онези продукти с изтичащ срок на годност на по-видими места, за да не забравиш за тях.

4. Пазаруване само веднъж седмично. "Колкото по-малко пазарувате, толкова повече пестите", казва Annette Economides. Намали импулсивните покупки, като планираш списъка си за пазаруване, така че да се сдобиеш с ценни хранителни продукти за една седмица с едно или две пазарувания седмично.

5. Потърси заместители. Прегледай последната си касова бележка за хранителни стоки и огради най-скъпите си покупки. Когато си в магазина, помисли за замяна на тези стоки с алтернативи на по-ниска цена.

Как да получиш най-добра цена?

6. Направи проучване. Избери 10-те най-често купувани от теб продукти (например мляко, зърнени храни, банани, пиле) и направи еднократно проучване в няколко магазина в твоя район, за да сравниш цените на избраните артикули. Така можеш да попаднеш на магазин с два пъти по-ниска цена на същото мляко, което ти в момента пазаруваш от друг супермаркет. Така ще разбереш, дали пазаруваш оптимално или има и други варианти, които ще спестят от бюджета ти.

7. Следи коя е най-ниската цена на артикулите, които купуваш. Има стоки, които през седмица достигат ниска цена, от която, ако си правиш план, можеш да се възползваш при пазаруване. Вместо да правиш покупки в момент, в който цената на продукта се е повишила за 10 дни например, старай се да следиш кога има промоции на артикулите и да пазаруваш точно в тези периоди.

8. Бъди предпазлив, когато има промоция на пакет артикули на промоционална цена. Често супермаркетите заблуждават, че даден продукт е на ниска цена, като го пускат в комплект с други продукти и изтъкват, че цената е промоционална. Съветваме те, да проучваш отделните цени на продуктите, преди да платиш за подобна сделка.

9. Използвай остъпки, които вече имаш. Ако получаваш ваучери за отстъпка в даден магазин, то не го пренебрегвай, а се възползвай от него. Понякога, дори вестниците и списанията, които купуваш могат да се окажат „златна мина“ за отстъпки.

10. Използвай картите за лоялност. Програмите за лоялни потребители са нещо, което не бива да игнорираш. Напротив, търси различни начини да се сдобиеш с промоционални сделки в магазините, в които пазаруваш най-често.

11. Научи се да не обикаляш всички рафтове на магазина. Трябва да знаеш, че колкото повече рафтове със стоки обикаляш, толкова по-голям е шансът да закупиш някоя от наредените стоки, които просто ти хващат окото, но е малко вероятно да са ти необходими. Най-добре е да пазаруваш в супермаркет, като се насочваш директно към този раздел от магазина, който търсиш – а не просто да разглеждаш всичко налично.

За да пестиш от пазаруване, кредитна карта Бяла Карта също се явява надежден помощник и несравним платежен инструмент, с който градиш кредитна история. Без да те утежнява с банкови такси и излишна документация, Бяла Карта ти дава възможност да се възползваш от иновативно и модерно разплащателно средство, създадено специално за теб и твоите потребителски навици. А един от , в чиито обекти всеки картодържател се възползва от промоционални оферти на ниски цени.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш