Кандидатствай Вход
Как да планираме бюджета си за празниците, за да не излезе извън релси?

Как да планираме бюджета си за празниците, за да не излезе извън релси?

Наближава Коледа, Нова Година и всички прекрасни празници, а хората се приготвят за голямото пазаруване. Между началото на ноември и края на декември, с всички подаръци и партита, портфейлът ти може доста да изтънее. Но само защото идват празниците не означава, че трябва да оставиш бюджета си да излезе извън релси. Още в в началото на декември, седни и отдели време да съставиш план.

Ето някои съвети как да планираш бюджета си и да избегнеш финансовите капани, преразходи и импулсивни покупки. С този проактивен план, може да бъдеш сигурен, че ще харчиш парите си разумно и ще извлечеш максимума от празничното пазаруване.

Българите обикновено оставят купуването на подаръци за последния момент – през декември, даже на самата Коледа. Бъди разумен и започни планирането и пазаруването по-рано, за да спестиш пари и да избегнеш стреса.

Първо, трябва да знаеш точно с колко пари разполагаш. Не знам дали правиш редовен бюджет за месеца, но седни и разбери с колко пари разполагаш, преди да тръгнеш да купуваш подаръци. Планирай месечния си бюджет, за да видиш колко пари ще ти останат. Виж колко искаш да похарчиш общо и колко ще похарчиш за всеки подарък. Остави и сума за малки подаръчета за последния момент, ако получиш изненадваща покана за парти или гости с приятели.

Крайната цел? Да не посягаш към спестяванията си или да останеш без пари за сметките.

Второ, направи списък. Напиши всики хора – деца и възрастни, които искаш да зарадваш за празниците и помисли за подходящ подарък за всеки. Може да планираш и времето, в което да купиш и дадеш подаръка. Така може да купиш някои подаръци по-рано, а други даже след Коледа, когато започват големите намаления.

Трето, планирай пазаруването предварително. Въпреки, че ти се струва рано, не е лошо да купиш някои подаръци от сега. Някои цени скачат по празниците. Така че, за да избегнеш увеличаването на цените, е най-добре да започнеш избирането на подаръци по-рано. Поне две седмици преди празниците, обиколи магазините и се огледай добре, за да намериш най-добрите оферти. Ако нямаш време да обикаляш по магазините, проучи нещата, които си си набелязал, онлайн. Благодарение на интернет, може да започнеш пазаруването на подаръци сега, без да се налага дори да стъпваш в мола. Като пазаруваш по-рано, може да избегнеш стреса и напрежението в последния момент, които пък биха те подтикнали към повече неразумни и импулсивни покупки.

И последно, някои съвети относно подаръците:

  • Човекът, на когото подаряваш не би могъл да знае какво би му купил, ако имаше повече време или пари. Не се чувствай виновен и не се извинявай - просто му дай подаръка.
  • Купи на хората онова, което те биха искали, а не това, което ти искаш.
  • Запази касовите бележки, особено за някои скъпи неща, ако се наложи да ги върнеш.
  • Не харчи всичките си пари само за скъпи подаръци. Най-добрите подаръци са направените от сърце.
  • Не забравяй да посетиш някой Коледен базар и да купиш нещо за благотворителност. Така хем ще помогнеш на някой, хем ще намериш интересни и оригинални подаръци.
  • Подаръците под форма на ваучер може да не изглеждат много лични, но те винаги са чудесен избор за човек, който не знаеш какво точно харесва.
  • Може дори да направиш свои собствени коледни подаръци, за да впечатлиш приятелите и семейството си.

И не забравяйте да скриеш добре подаръците!

Празниците са време да се съберем със семейството и приятелите си, но могат да бъдат и най-скъпото време на годината. Ако подготвиш бюджета си от сега, ще може да избегнеш финансовите главоболия в бъдеще. Започни да планираш сега, така че да може да посрещнеш празниците спокойно и весело. Възползвай се от нашите съвети и от всики възможности за разумно пазаруване, за да зарадваш тези, които обичаш.

Прочети още: Как да посрещнем Нова Година?

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш