Кандидатствай Вход
Как да плащаш за страхотни преживявания и да регулираш дълга си?

Как да плащаш за страхотни преживявания и да регулираш дълга си?

Искаш страхотно преживяване? Това е прекрасно.

Искаш страхотно преживяване, без да плащаш твърде скъпо за него и да навлизаш в дългове? Експертите съветват за тази цел, да планираш всичко предварително.

Проучване от юни 2017 г., публикувано в Journal of Consumer Research, установи, че когато хората се интересуват от преживявания, а не от материални покупки, са по-склонни да вземат заеми. 

Проучването установи също така, че потребителите, които са използвали кредитните си карти по този начин, е по-вероятно да имат по-голям дълг и да са платили повече за финансовите такси.

Избягването на свързания с хубаво преживяване дълг изисква "обръщане на мисълта ви, приемане на едно закъсняло удовлетворение", казва Крис Дюрхайм, блогър в Keep Thrifty. Той казва, че когато за пръв път е организирал семейно пътуване, е премислял всеки детайл от ваканцията и е имал подробен план за всичко. 

Преди месеци той изчислявал разходите за настаняване, хранителни стоки и вечеря на всяка спирка. Имало е договорено пазаруване за сувенири, за бензин, за входни такси за атракции. 

Тогава семейството му започва да спестява пари и да трупа точки от използването на кредитни карти. 

В крайна сметка, реалната цена на пътуването възлиза в рамките на $100 над първоначалния му бюджет - оставяйки семейство Дюрхайм с много спомени и нулев дълг за ваканцията.

Независимо дали искаш да заведеш семейството си в красива страна в Европа, да се регистрираш за скъп клас по кулинария, да организираш лятна почивка или да си създадеш някакъв друг скъп спомен от незабравимо изживяване от твоя списък с цели, то най-добрата стратегия е създаването на подробен план и стъпките за постигането му.

"Винаги можете да работите за целите си", казва Холи Джонсън, финансов експерт и съавтор, заедно със съпруга си Грег от блога Клуб Трифи.

Ето и 7 стъпки за навигиране на процеса по постигане на мечтаното преживяване, използвайки предимствата на кредитните средства.

7 стъпки как да плащаш за страхотни преживявания и да регулираш дълга си

1. Имай конкретна цел

Тук не става въпрос просто за далечна мечта, а за ясно поставена цел. Ако искаш да посетиш Япония – залепи снимка на дестинацията над леглото си и се припомняй ежедневно каква е целта ти и на какво си готов да я постигнеш.

2. Задай бюджет

За да отидеш на ваканция, трябва да си поставиш предварително няколко въпроса, засягащи всички аспекти от пътуването и планирания бюджет за тях. Повярвай, така ще бъде много лесно да управляваш разходите си. 

Можеш да си направиш всичко това на таблица и да въвеждаш разходите си в нея, за да следиш и визуално как върви всичко.

3. Стратегизирай начините за намаляване на разходите

Обърни внимание на следните опции:

Можеш ли да пътуваш някъде другаде за по-малко пари?

Разбира се, винаги си искал да посетиш Копенхаген. Но ако намериш евтини билети за Амстердам, помисли за пътуване до Холандия.

Замисли се и за ненатоварения сезон, през който цените ще бъдат двойно по-ниски.

4. Разбери какво можеш да финансираш с бонус точки

Има кредитни карти, които ти дават възможност да плащаш за различни разходи в чужбина с натрупаните точки, както и да ползваш отстъпки при резервации в хотели и ресторанти и дори атракциони.

Помисли и какви ползи ще ти донесе кредитната карта, която използваш, в чужбина. Дали въобще кредитната ти карта се приема в обекти извън страната? 

Бяла Карта например е идеалната кредитна карта за пътуване в чужбина, защото е международна кредитна карта и се приема навсякъде по света, в разнообразни търговски обекти.

5. Зареди награди, хотелски точки и мили за авиолинии

Има два начина да направиш това, и двете изискват мониторинг, така че да не харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш.

Единият начин е да плащаш основно с кредитната си карта, но да го правиш стратегически. А другият начин е да придобиеш нови кредитни карти, които да използваш за бонуси.

6. Преглеждай ежедневните разходи, за да намериш начини за спестяване на пари

Тук става въпрос понякога за малки, а понякога за големи корекции в начина ти на живот.

Разбира се, те зависят от това, на какво си способен, за да живееш по-добре и да имаш финансова свобода, извличайки максимални ползи от финансовите продукти, които ползваш.

7. Проверявай регулярно колко близо си до лимита на кредитната си карта

Ако използваш кредитна карта, за да финансираш преживяванията си, внимавай да не надскочиш възможностите си.  

Винаги проверявай баланса си и се информирай колко близо си до лимита на кредитната си карта. По този начин ще избегнеш ситуация, в която парите няма да ти достигнат. 

Например, когато си на почивка, има възможност да се увлечеш малко в разходите и изведнъж да се окажеш много близо до кредитния лимит на картата си. Това може да създаде стрес, ако възникне неочаквана ситуация, в която имаш нужда от допълнителни пари

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш