Кандидатствай Вход
Как да плащаш за страхотни преживявания и да регулираш дълга си?

Как да плащаш за страхотни преживявания и да регулираш дълга си?

  • Бяла Карта
  • 26.07.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1909

Искаш страхотно преживяване? Това е прекрасно.

Искаш страхотно преживяване, без да плащаш твърде скъпо за него и да навлизаш в дългове? Експертите съветват за тази цел, да планираш всичко предварително.

Проучване от юни 2017 г., публикувано в Journal of Consumer Research, установи, че когато хората се интересуват от преживявания, а не от материални покупки, са по-склонни да вземат заеми. Проучването установи също така, че потребителите, които са използвали кредитните си карти по този начин, е по-вероятно да имат по-голям дълг и да са платили повече за финансовите такси.

Избягването на свързания с хубаво преживяване дълг изисква "обръщане на мисълта ви, приемане на едно закъсняло удовлетворение", казва Крис Дюрхайм, блогър в Keep Thrifty. Той казва, че когато за пръв път е организирал семейно пътуване, е премислял всеки детайл от ваканцията и е имал подробен план за всичко. Преди месеци той изчислявал разходите за настаняване, хранителни стоки и вечеря на всяка спирка. Имало е договорено пазаруване за сувенири, за бензин, за входни такси за атракции. Тогава семейството му започва да спестява пари и да трупа точки от използването на кредитни карти. В крайна сметка, реалната цена на пътуването възлиза в рамките на $100 над първоначалния му бюджет - оставяйки семейство Дюрхайм с много спомени и нулев дълг за ваканцията.

Независимо дали искаш да заведеш семейството си в красива страна в Европа, да се регистрираш за скъп клас по кулинария, да организираш лятна почивка или да постигнеш някакъв друг скъп спомен от незабравимо изживяване от твоя списък с цели, то най-добрата стратегия е създаването на подробен план и стъпките за постигането му.

"Винаги можете да работите за целите си", казва Холи Джонсън, финансов експерт и съавтор, заедно със съпруга си Грег от блога Клуб Трифи.

Ето и 6 стъпки за навигиране на процеса по постигане на мечтаното преживяване, използвайки предимсвата на кредитните средства:

6 стъпки да си осигуриш страхотно изживяване, благодарение на кредитната си карта:

Имаш конкретна цел.

Настрой бюджет.

Стратегизирай начини за намаляване на разходите си.

Разбери какво можеш да финансираш с бонус точките.

Зареди награди, хотелски точки и мили за авиолинии.

Прегледай ежедневните разходи, за да намериш начини за спестяване на пари.

1. Имай конкретна цел.

Тук не става въпрос просто за далечна мечта, а за ясно поставена цел. Ако искаш да посетиш Япония – залепи снимка на дестинацията над леглото си и се припомняй ежедневно каква е целта ти и на какво си готов да я постигнеш.

2. Задай бюджет.

За да отидеш на ваканция, трябва да си поставиш предварително няколко въпроса, засягащи всички аспекти от пътуването и планирания бюджет за тях. Повярвай, така ще бъде много лесно да управляваш разходите си. Можеш да си направиш всичко това на таблица и да въвеждаш разходите си в нея, за да следиш и визуално как върви всичко.

3. Стратегизирай начините за намаляване на разходите.

Обърни внимание на следните опции:

Можеш ли да пътуваш някъде другаде за по-малко пари?

Разбира се, винаги си искал да посетиш Копенхаген. Но ако намериш евтини билети за Амстердам, помисли за пътуване до Холандия. Замисли се и за ненатоварения сезон, през който цените ще бъдат двойно по-ниски.

4. Разбери какво можеш да финансираш с бонус точки.

Има кредитни карти, които ти дават възможност да плащаш за различни разходи в чужбина с натрупаните точки, както и да ползваш отстъпки при резервации в хотели и ресторанти и дори атракциони.

Помисли и какви ползи ще ти донесе кредитната карта, която използваш, в чужбина. Дали въобще кредитната ти карта се приема в обекти извън страната? Бяла Карта например е идеалната кредитна карта за пътуване в чужбина, защото е междунарорна кредитна карта и се приема навсякъде по света, в разнообразни търговски обекти.

5. Зареди награди, хотелски точки и мили за авиолинии.

Има два начина да направиш това, и двете изискват мониторинг, така че да не харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш.

Единият начин е да плащаш основно с кредитната си карта, но да го правиш стратегически. А другият начин е да придобиеш нови кредитни карти, които да използваш за бонуси.

6. Преглеждай ежедневните разходи, за да намериш начини за спестяване на пари.

Тук става въпрос понякога за малки, а понякога за големи корекции в начина ти на живот. Разбира се, те зависят от това, на какво си способен, за да живееш по-добре и да имаш финансова свобода, извличайки максимални ползи от финансовите продукти, които ползваш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш