Кандидатствай Вход
Как да подготвиш бюджета си за Коледа и подаръците?

Как да подготвиш бюджета си за Коледа и подаръците?

  • Бяла Карта
  • 10.11.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1178

Ниските температури навън подсказват, че Коледа наближава и малко по малко можем да започнем да се зареждаме с празнично настроение. Миналогодишни проучвания показват, че през 2019 г. българите средно са похарчили близо 350 лв. само за подаръци за Коледа. Това е сравнително голяма сума, имайки предид средната брутна заплата за страната, която към декември миналата година е 1313 лв.

Към разхода за подаръците се добавя и празнични вечери, пътуване до родния град, разход за Нова година, по-високи сметки за отопление и т.н. Напомняме, че останалите фиксирани месечни разходи, не се променят. След това бързо обобщение имаш ли някакви съмнения, че трябва да започнеш да спестяваш за Коледа още днес?

Спестяването и предварителната подготовка ще ти спестят пари и стрес. Ето защо, в днешната статия на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета, с които ще съумееш да подготвиш бюджета си за зимата, подаръците и празничните трапези.

Направи списък с хората, на които трябва да вземеш подарък.

Преди да започнеш да пазаруваш, задължително трябва да направиш списък за пазаруване. Това ще ти спести пари и време в лутане по магазините. Разпиши в тефтера си хората, за които искаш да купиш подаръци и срещу всяко име напиши няколко идеи. Ако не се сещаш какъв коледен подарък да подариш на някого, дай си време – в някой момент ще се сетиш за подходящ.

Ако в офиса ти си организирате „Таен Дядо Коледа“, не забравяй да включиш и този разход към бюджета за подаръците.

Бюджет, бюджет, бюджет.

Прегледай сметките си за миналата година и определи минимален бюджет за лични разходи, спрямо разходите през октомври, ноември и декември.

На база оставащата сума, състави бюджет за забавления, подаръци, презнична вечеря и други разходи, свързани с Коледа. Ако видиш, че не можеш да помеш всички разходи за месеца, можеш да разчиташ на кредитна карта Бяла Карта. 

Бяла Карта е кредитна карта без такси за издаване, преиздаване, без такса при теглене от банкомат в България и без годишна такса за обслужване на картата. Бяла Карта не ти струва нищо, когато не я използваш.

 

Започни да пазаруваш сега.

Добре, не тръгвай към магазините веднага, но имай предвид, че Коледа е доста близо и коледното пазаруване не трябва да бъде през декември. Веднъж, когато си направил план с подаръци за хората, започни да търсиш изгодни сделки за възможно най-качествени продукти. Този месец можеш да купиш половината от подаръците, а останалите – през декември.

Два месеца преди Коледа имаш възможност да се възползваш от намаления, с които ще купиш най-хубавите подаръци за любимите хора. Не пропускай възможността да прегледаш намаленията покрай Черен петък – в този ден със сигурност ще имаш възможност да напазаруваш изгодно или пък можеш да поръчаш подаръци от международни онлайн магазини като aliexpress, amazon и други. Нашият съвет е да заложиш на онлайн пазаруването тази година. С настоящата епидемична обстановка, разходките в мола не са най-доброто решение.

Друг вариант за изгодна сделка са известните сайтове за дрехи втора употреба – Mania, Remixshop или дори в OLX. В тях можеш да намериш нови дрехи с етикет и цена, която е много под обявената в магазините.

Отдели пари или време за благотворителност.

Много хора имат нужда от помощ, а ние най-често се сещаме за тях по време на празниците. Дори и да искаш, трудно можеш да помогнеш на всички. Ето защо, определи 1 или 2 каузи, в които да се включиш. Не е задължително да се включиш в някоя организация. Може да помогнеш на семейството в твоя вход, което знаеш, че няма много възможност или да подариш дреха на някое дете, което има нужда.

Добротата не се мери в пари. Не забравяй, че времето ти може да бъде също толкова важно, колкото парите ти. Можеш да отделиш няколко часа и се включи като доброволец в някоя неправителствена организация.

Бъди подготвен тази година и се наслади на празничните дни. Разчитай на своята кредитна карта Бяла Карта, която ще бъде твоя верен помощник в пазаруването за празниците и за всеки случай. Ако заявиш своята кредитна карта Бяла Карта през ноември ще получиш обратно 5% от стойността на онлайн покупките си с нея до 31.12.2020!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш