Кандидатствай Вход
Как да подготвиш бюджета си за Коледа и подаръците?

Как да подготвиш бюджета си за Коледа и подаръците?

Ниските температури навън подсказват, че Коледа наближава и малко по малко можем да започнем да се зареждаме с празнично настроение. 

Миналогодишни проучвания показват, че през 2019 г. българите средно са похарчили близо 350 лв. само за подаръци за Коледа. 

Това е сравнително голяма сума, имайки предвид средната брутна заплата за страната, която към декември миналата година е 1313 лв.

Към разхода за подаръците се добавя и празнични вечери, пътуване до родния град, разход за Нова година, по-високи сметки за отопление и т.н. 

Напомняме, че останалите фиксирани месечни разходи, не се променят. 

След това бързо обобщение имаш ли някакви съмнения, че трябва да започнеш да спестяваш за Коледа още днес?

Спестяването и предварителната подготовка ще ти спестят пари и стрес. 

Ето защо, в днешната статия на кредитна карта Бяла Карта ти даваме няколко съвета, с които ще съумееш да подготвиш бюджета си за зимата, подаръците и празничните трапези.

Как да подготвиш бюджета си за Коледа и подаръците?

Направи списък с хората, на които трябва да вземеш подарък

Преди да започнеш да пазаруваш, задължително трябва да направиш списък за пазаруване. Това ще ти спести пари и време в лутане по магазините. 

Разпиши в тефтера си хората, за които искаш да купиш подаръци и срещу всяко име напиши няколко идеи. Ако не се сещаш какъв коледен подарък да подариш на някого, дай си време – в някой момент ще се сетиш за подходящ.

И все пак - не чакай последния момент, защото това често може да те подтикне да направиш неразумни и безмислени покупки

Ако в офиса ти си организирате „Таен Дядо Коледа“, не забравяй да включиш и този разход към бюджета за подаръците.

Бюджет, бюджет, бюджет

Прегледай сметките си за миналата година и определи минимален бюджет за лични разходи, спрямо разходите през октомври, ноември и декември.

На база оставащата сума, състави бюджет за забавления, подаръци, празнична вечеря и други разходи, свързани с Коледа. 

Ако видиш, че не можеш да поемеш всички разходи за месеца, можеш да разчиташ на кредитна карта Бяла Карта. 

Бяла Карта е кредитна карта без такси за издаване, преиздаване, без такса при теглене от банкомат в България и без годишна такса за обслужване на картата. Бяла Карта не ти струва нищо, когато не я използваш.

Започни да пазаруваш сега

Добре, не тръгвай към магазините веднага, но имай предвид, че Коледа е доста близо и коледното пазаруване не трябва да бъде през декември. 

Веднъж, когато си направил план с подаръци за хората, време е да започнеш да търсиш изгодни сделки за възможно най-качествени продукти. 

Този месец можеш да купиш половината от подаръците, а останалите – през декември.

Два месеца преди Коледа имаш възможност да се възползваш от намаления, с които ще купиш най-хубавите подаръци за любимите хора. 

Не пропускай възможността да прегледаш намаленията покрай Черен петък – в този ден със сигурност ще имаш възможност да напазаруваш изгодно или пък можеш да поръчаш подаръци от международни онлайн магазини като aliexpress, amazon и други. 

Нашият съвет е да заложиш на онлайн пазаруването тази година. 

С настоящата епидемична обстановка, разходките в мола със сигурност не са най-доброто решение.

Друг вариант за изгодна сделка са известните сайтове за дрехи втора употреба – Mania, Remixshop или дори в OLX. В тях можеш да намериш нови дрехи с етикет и цена, която е много под обявената в магазините.

Отдели пари или време за благотворителност

Много хора имат нужда от помощ, а ние най-често се сещаме за тях по време на празниците. Дори и да искаш, трудно можеш да помогнеш на всички. 

Ето защо, определи 1 или 2 каузи, в които да се включиш. 

Не е задължително да се включиш в някоя организация. 

Може да помогнеш на семейството в твоя вход, което знаеш, че няма много възможност или да подариш дреха на някое дете, което има нужда.

Добротата не се мери в пари. 

Не забравяй, че времето ти може да бъде също толкова важно, колкото парите ти. 

Можеш да отделиш няколко часа и се включи като доброволец в някоя неправителствена организация.

Можеш да закупиш коледните подаръци с Бяла Карта

Разчитай на своята кредитна карта Бяла Карта, за да купиш подаръци коледните празници. Използвайки кредитна карта, можеш да бюджетираш по-ефективно и да задържиш разходите си за месеца под контрол.

Друг плюс да използваш твоята Бяла Карта е фактът, че ще можеш подробно да проследиш разходите си за подаръци в извлеченията в профила на my.bialakarta.bg. 

Това ще ти помогне оптимизираш бюджета за следващата година. 

Чрез стратегическо използване на кредитна карта по време на празничния сезон, можеш да се възползваш от важни функции като защита при покупка и защита от измами. 

Не забравяй че твоята кредитна карта Бяла Карта е винаги насреща, когато имаш нужда от допълнителни пари за празниците. С нея можеш да се подготвиш за Коледа и да подпомогнеш бюджета си. 

Знай, че все пак е добре да се придържаш към някакъв лимит, за да купуваш неща, които наистина можеш да си позволиш. Ползвай картата си отговорно и разумно.

По този начин ще можеш да бъдеш подготвен за празничните дни, но и ще можеш да им се насладиш спокойно.

Разчитай на своята кредитна карта Бяла Карта, която ще бъде твоя верен помощник в пазаруването за празниците и за всеки случай.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш