Кандидатствай Вход
Как да прекратим емоционалното пазаруване?

Как да прекратим емоционалното пазаруване?

  • Бяла Карта
  • 20.09.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1652

Увлечен ли си прекалено много по пазаруването? И практикуваш ли тази дейност не само когато ти трябва конкретен продукт, но и за да избягаш от проблеми в личния живот, депресия, лошо настроение и т.н.? Ако отговорите на двата въпроса са положителни, то тази статия е точно за теб. Макар и да е полезно за преодоляване на стреса, т.нар. емоционално пазаруване трябва да се контролира в определени граници. Иначе рискуваш да изхарчиш спестяванията си за неща, от които реално нямаш никаква нужда. Съществуват различни стратегии и методи, спомагащи за регулирането на подобен навик. В следващите редове ще ти представим някои от тях:

1. Разбери причините за емоционалното пазаруване - на първо място, трябва да си наясно какво точно те подтиква да пазаруваш толкова често. Ако става въпрос за бягство от тъга и депресия, опитай се да се пребориш с тези чувства по друг начин. В случай, че пазаруването е просто страст, която невинаги можеш да контролираш, дръж изкушението далеч от себе си. Как да го направиш? Ами избягвай да минаваш покрай молове или магазини за дрехи и парфюмерия, привличащи вниманието ти. Това ще ти даде ценно време, през което можеш да си намериш друго по-евтино хоби.

2. Отпиши се от мейл листове - когато се опитваш да ограничиш емоционалното пазаруване, последното нещо, което ти трябва, е да получаваш непрекъснато реклами и брошури на различни продукти. А ако пощата ти е включена в множество мейл листове, тези реклами могат да станат наистина прекалени и натрапчиви. Затова влез веднага в имейла си и се отпиши от всички подобни мейл листове. Така изкушението няма да е по цял ден пред очите ти.

3. Определи си бюджет - добра практика би била да си определиш максималното количество пари, които ти е позволено да изхарчиш за странични неща с не особено голямо приложение в ежедневието ти. Поставянето на лични цели и таргети е от голямо значение за подобни ситуации. Ако успееш да се вместиш в предварително определения от теб бюджет, това ще е първата важна стъпка към трайно ограничаване на емоционалното пазаруване.

4. Остави кредитната си карта у дома - можеш да приемеш този съвет като допълнение към предишния. За да има ефект метода с определянето на максимално допустим бюджет за пазаруване, ти трябва да го следваш редовно и прецизно. Ако си сред хората, които са по-склонни да правят покупки чрез кредитна карта, най-добре остави въпросната кредитна карта у дома. Излез навън единствено с малка сума пари, която няма да ти позволи да се впускаш в пазаруване на ненужни продукти.

5. Задай си един важен въпрос - ако все пак не си издържал на изкушението да влезеш в магазина и си на път да направиш поредната покупка, спри само за няколко секунди. Използвай това време, за да помислиш върху следния въпрос: „Продуктът, който държа, беше ли ми необходим, преди да вляза тук?“. При положение, че отговорът е отрицателен, просто го остави обратно на рафта и излез навън по най-бързия начин. Знаем, че понякога желанието е прекалено силно и неконтролируемо, но тези няколко секунди в определени случаи могат да предотвратят емоционалната покупка.

6. Излизай с близки и приятели – помни, че пазаруването и безцелните обиколки на моловете не са единственият начин да освежиш съзнанието си и да разнообразиш малко средата. Доста по-добре биха ти се отразили срещите с близки и приятели. Така че не се колебай да им се обадиш, когато имаш нужда от тях. Излезте на разходка, отидете на театър или кино, позабавлявайте се заедно. Все пак няма нищо по-хубаво от един ден, прекаран с най-близките за нас хора.

7. Тренирай - и не на последно място, метод, който може да ти се стори леко необичаен и дори странен. Какво общо имат тренировките и физическата активност с емоционалното пазаруване? Истината е, че има връзка между двете неща, и то никак не малка. Научно доказано е, че тренировките стимулират производството на ендорфини в мозъка. Ендорфините са невротрансмитери, които намаляват болката и носят чувство на щастие. В този смисъл физическите тренировки ще ти помогнат да преодолееш чувствата на тъга и неспокойство, стоящи в основата на емоционалното пазаруване. Медитацията е друга полезна дейност, водеща до освобождаване на натрупаното напрежение и прилив на положителни емоции.

И така, както виждаш, има множество и разнообразни начини да се пребориш с емоционалното пазаруване и прахосването на пари за ненужни неща. Започвайки от отдалечаване от потенциалните изкушения и търсене на помощ от близките, и стигайки до редовните грижи за доброто състояние на тялото и духа. Избери си този метод, който е най-подходящ за теб, и ограничи емоционалното пазаруване в нормални рамки!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш