Кандидатствай Вход
Как да разбереш дали покупката си заслужава?

Как да разбереш дали покупката си заслужава?

  • Бяла Карта
  • 03.08.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1256

Едно от най-добрите решения, които можеш да вземеш за финансовата си стабилност, е това да правиш единствено разумни и добре обмислени покупки. Пазаруването винаги може да е удоволствие, без значение, дали е импулсивно или добре премислено и планирано. За да съчетаеш обаче приятното с полезното, ти препоръчваме да се стремиш да не натоварваш бюджета си, докато пазаруваш.

Харченето на пари е лесно начинание, но е най-добре да бъде комбинирано със стратегия за дългосрочна финансова стабилност. Или с други думи, добра идея е, всеки път, когато искаш да закупиш даден продукт или услуга, първо да се запиташ „Имам ли нужда от това?“.

Това че разполагаш с парите, за да купиш дадена вещ, не означава обезателно, че трябва да я закупиш. Всъщност, причината, за да направиш дадена покупка, трябва да е нещо повече от „Искам“ или „Имам парите“.

Как обаче да знаеш, дали нещо си заслужава или не?

Разбери кои са основните въпроси, на които трябва да си отговориш, ако желаеш да пазаруваш разумно.

  • Можеш ли да си го позволиш?

Разбира се, това е въпросът, който всички си задаваме, когато искаме да се сдобием с поредната нова вещ от магазина – „Мога ли да си го позволя?“.

Съответно, този въпрос е последван от колебания, дали имаш достатъчно парични средства в настоящия момент, дали ще можеш да си позволиш разхода в по-късен етап, и разбира се – дали това няма да доведе до изпадането ти в дългове. Всички тези въпросителни, свързани с повечето големи покупки, трябва да се превърнат в ежедневен навик за теб. Естествено, става въпрос за евентуалните разходи, които биха се отразили на финансовата ти стабилност.

Защо? Защото по този начин си осигуряваш размишляване над потенциален разход, който може да те доведе до финансов крах. Не забравяй, че пазаруването на техника, дрехи и вещи, просто защото имаш моментна възможност за това, не е предпоставка за финансов успех.

  • Задължителна ли е покупката?

Ето още един важен въпрос, по който трябва да размислиш, преди да направиш поредната трансакция. Какво да разбираш обаче под „задължителна покупка“? Ами, например, ако фурната у дома се развали, то в повечето случаи, наистина е наложително да закупиш нова, тъй като притежава незаменима функция, която има малко алтернативи. В подобен случай е напълно очаквано да си позволиш един по-голям разход, за да се сдобиеш с нещо, което наистина ще ти е от полза. Разбира се, ако не разполагаш с нужните финансови средства на момента, то кредитна Бяла Карта е перфектният помощник за инцидентно пазаруване, като това. Имай предвид, че тя не изисква първоначални такси и плащаш за нея, само, когато я използваш. Без изключения. Точно в инцидентни ситуации, които налагат задължителни покупки в кратък срок, Бяла Карта ти осигурява финансовите средства, от които имаш спешна нужда. Дали обаче трябва да използвам кредитна Бяла Карта за всяка покупка? Отговорът на този въпрос отново опира до това, дали покупката е наложителна или не. Ако си харесаш поредния чифт красиви обувки в мола, които ще бъдат пети поред в колекцията ти, то едва ли въпросната покупка е наложителна. И едва ли трябва да ползваш кредитна карта за разплащането. По-вероятно е така да формираш задължения, които няма да можеш да изплатиш навреме. В случай, че имаш нужда от дадена вещ само еднократно например, по-доброто решение е да я заемеш от някой друг, отколкото да купуваш нещо, което ще ти бъде безполезно след време.

  • Ще подобри ли покупката качеството ти на живот?

Запомни, че парите е добре да се инвестират в неща, които подобряват начина ти на живот. Не всяка вещ обаче носи дългосрочно щастие и подобрява стандарта ти на живеене. Има, разбира се, и разходи, които могат да допринесат за твоето щастие, дори без да носят материални облаги. Такива са разходите за пътувания например – в случай, че си запален пътешественик и обичаш приключенията. Плащайки редовно за ваканции, чрез които откриваш нови дестинации, ти практически влагаш пари в позитивни емоции, които ти носят щастливи моменти, дори след време. Затова, помисли добре, дали целта на пазаруването не трябва да е свързана, именно с подобряването на живота ти, а не само на моментния ти импулс.

Още нещо допълнително, с което трябва да си наясно, за да разбереш дали харченето на пари наистина си струва: Отговаря ли на целите ти?

Тоест, ако целта ти е да си купиш нов модел автомобил, спестявай и пазарувай, така че да си все по-близо до тази цел. Закупуването на поредния скъп велосипед, от който нямаш спешна нужда, съвсем не би се вписало в стратегията ти да се сдобиеш с кола. Най-добрите и разумни решения за управлението на финансите ти, се опират на крайните ти цели и мечти, а оттам и на стратегиите за тяхното постигане.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш