Кандидатствай Вход
Как да развиеш навика да спестяваш?

Как да развиеш навика да спестяваш?

  • Бяла Карта
  • 25.10.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1470

Имаш ли спестовни навици? Успяваш ли да пестиш по малко всеки месец или живееш от заплата до заплата? Дали живееш на автопилот или имаш навици, които ти помагат да водиш финансово стабилен начин на живот? Бяла Kарта ще ти помогне да разбереш отговора не тези въпроси в следващите редове.

Важно е да знаеш, че навиците дават възможност за определени автоматични реакции в ежедневния живот и ако развиеш спестовни такива, ще почувстваш незабавно финансово облекчение.

Независимо на колко години си, ако нямаш подобни навици можеш да ги изграждаш и надграждаш във всеки един момент от живота си.

Чрез финансовите си навици определяш своето статукво и можеш да се изкачваш по стълбата на своята финансова свобода сигурно и точно. За изграждането на всеки навик, освен необходимото технологично време, е необходима и силна мотивация. Когато имаш тези два компонента, намирането на подходящата стратегия и резултатите много скоро ще са налице.

Важно е да си зададеш и няколко въпроса. Защо искаш да подобриш финансовото си състояние, защо искаш да спестяваш, защо искаш да развиваш своята финансова култура? Отговорът на тези мотивационни въпроси ще ти даде и правилното отношение към парите като средство за харчене, спестявания или правене на подаръци.

Добре е да знаеш и за какво ще спестяваш. Спестяваш за натрупване на капитал, за нов дом, кола, обучение на децата, осигуряваш старините си или целиш покриване на разходи за здравни услуги и пътешествия.

Интернет пространството може да ти помогне по невероятно много начини и с разнообразни стратегии за пестене. Дори и да не притежаваш никакви спестовни навици, може да ги усвоиш онлайн.

Контролирай скритите емоционални фактори

Не се подвеждай от емоционалното си състояние. Рекламите често те карат да правиш неосъзнати покупки, а емоционалното ти състояние също може да е причина за неоправдан шопинг. Затова по-добре остави покупката за по-късен етап и премисли дали наистина имаш нужда от нея или просто действаш импулсивно. Ако успееш да избегнеш импулсивното харчене на пари, това ще ти помогне да спестиш значителни суми в бъдеще.

Отказвай се от ненужното

При покупки използвай правилото на 10-те секунди. Попитай се защо искаш да притежаваш, от първа необходимост ли е покупката, можеш ли да се чувстваш добре и без нея, имаш ли вече подобна вещ. Не е необходимо да навлизаш в крайния японски минимализъм, но можеш да се разделиш с хаоса от ненужни вещи около себе си. По-малкото вещи носят повече емоционална свобода и по-големи спестявания след себе си.

Различавай цената от ценността

Търговецът се интересува от това на каква цена ще ти продаде стоката, а ти трябва да се интересуваш колко е ценна за теб.

Спестявания в семейството

Доколкото е възможно съкращавай разходите за ел.енергия, вода, отопление, поддръжка на дома, интернет услуги, наем.

Пазарувай умно

Различавай нуждата от желанието, защото импулсите на желанието купуват много повече и харчат по-големи суми. Сравняването на цените в отделните вериги е добра алтернатива за намаляване на разходите. Използвай и онлайн търговията, защото чрез пазаруване онлайн можеш да спестиш наистина значителни суми.

Не се подвеждай от отстъпките при пазаруване на хранителни продукти, свързани с кратките срокове на годност. Научи се да купуваш стоки с добро качество. Това само по себе си ти спестява много.

Преразгледай разходите си

Каква е сумата, която заделяш за цигари и алкохол, за заведения и други удоволствия? Ако успееш да намалиш някои, така или иначе вредни навици, то и разходите ти ще спаднат драстично.

Цена и модни брандове

Ако се вълнуваш от модни брандове и тенденции, бъди внимателен доколко е необходимо да плащаш, за една и съща стока, много по-висока цена. Често плащаш по-висока цена, не заради качеството, а заради името на марката.

Не пренебрегвай сезонните разпродажби в големите търговски вериги, осигури си спестявания за това. И не забравяй: купувай не защото можеш да ползваш отстъпка, а защото имаш нужда.

Свободно време

Маркетолозите са стигнали до извода, че хората харчат най-много пари не за храна или сън, а за своето свободно време. Затова трябва да отделиш специално внимание на разходите, които правиш когато си свободен.

А ето и някои спестовни идеи, които кредитна карта Бяла Kарта с намигване ти дава. Можеш да организираш домашен фитнес, разходки в парка, гледане на филми или четене на книги по интернет.

Възможностите ти да спестяваш са много. Важното за теб е да избереш твоята стратегия за спестяване и да я превърнеш в свой навик.

Бяла Kарта ти пожелава да натрупаш несметни спестявания. Но докато те се трупат ти може да използваш кредитната си карта, за да запълваш някои неочаквани разходи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш