Кандидатствай Вход
Как да се справим с личните си финанси в извънредни ситуации?

Как да се справим с личните си финанси в извънредни ситуации?

Заради епидемията с коронавирус в България беше въведено извънредно положение, за което е неизвестно колко дълго ще продължи. 

Мерките, свързани с въпросното извънредно положение, оказват значимо влияние не само върху нормалното ежедневие на хората, но и върху техните лични финанси. 

Редица фирми са принудени да спрат дейността си, служители излизат в неплатен отпуск, а за други съществува риск да бъдат освободени от работа. 

В настоящата ситуация е изключително важно правилното управление на личните финанси с оглед избягването на сериозни сътресения в този аспект.

В следващите редове ще ти дадем няколко полезни съвета, които ще ти помогнат да не губиш почва под краката си. Иначе казано - как да се справим с личните финанси в извънредни ситуации.

Остави паниката настрана 

Най-лошото нещо, което можеш да направиш в извънредна ситуация, е да се паникьосаш. 

Паниката води до погрешни решения и нанасяне на още по-големи вреди в житейски и финансов аспект. 

Солидно доказателство за това са картините, на които сме свидетели през последните дни, показващи как хора се редят на опашки пред магазините и се запасяват с напълно ненужни стоки и продукти. 

Преди да вземаш каквито и да било решения във връзка със своите лични финанси, ти препоръчваме да си дадеш малко време за успокояване и внимателно премисляне на ситуацията.

Подреди сметките и плащанията по приоритет 

Наложително е да подредиш предстоящите си сметки и плащания според техния приоритет. 

По този начин ще си наясно за кои сметки и плащания трябва да отделиш средства в съответните срокове и кои могат да бъдат отложени във времето. 

Съвсем естествено с приоритет ще са битовите сметки, непокриването на които би довело до ограничаване на жизненоважни в ежедневието ти услуги, както и плащанията по взети кредити и заеми.  

Направи разбор на ежедневните си разходи

Направи разбор на ежедневните разходи, които правиш за хранителни продукти, стоки за дома и други типове артикули. 

Потърси аспекти, от които би могъл да спестиш, без това да се отрази още повече на нормалния ти живот. 

Дори минималното намаляване на ежедневните разходи ще ти донесе значими положителни резултати в дългосрочен план. 

А това би било доста ценно, предвид неяснотите по отношение дължината на кризисния период.

Внимавай за спекула 

За съжаление има и недобросъвестни търговци, които използват кризисната ситуация, за да увеличават неправомерно своите печалби. 

Спекулата на пазара засяга най-вече лекарствата, дезинфекциращите и предпазните средства, хранителните продукти и т.н. За да се предпазиш от нея, трябва да си достатъчно информиран като потребител. 

В мрежата би могъл да видиш без никакъв проблем как се движат цените на повечето видове стоки към конкретния момент. 

Ако някой търговец ти предлага определени продукти на значително по-високи от средните пазарни цени, вероятно става въпрос за спекула и е по-добре да се насочиш към друго място за пазаруване. 

Знай правата си 

При освобождаване от работа или принудително спиране на работата на бизнеса ти, трябва да си наясно със своите права. 

Или казано с други думи, дали имаш право на компенсации или социални помощи, възможно ли е фирмата ти да кандидатства за помощ от държавата и още подобни въпроси. 

Съветваме те редовно да следиш информационния поток по тези теми, тъй като се очаква властите да предприемат социални мерки във връзка с кризата с коронавируса. 

Трябва да се запознаваш своевременно с предстоящите законови промени, за да можеш да се възползваш от тях по най-добрия начин.

Следи финансовите пазари 

Хората, опериращи на финансовите пазари, е необходимо да следят всяко едно движение в тях. 

Заради епидемията с коронавируса ситуацията е доста несигурна по цял свят. 

Преди няколко дни вече станаха факт първите сривове на основни фондови борси, като и занапред ще бъдат налице редица рискове.

В подобно положение колкото по-адекватно и навременно се информираш, толкова по-надеждни мерки ще можеш да вземеш с оглед защитата на своето инвестиционно портфолио.

Освен това, не забравяй, че е добра идея да заделиш пари и да спестяваш. Започни да спестяваш днес. Това ще ти помогне да управляваш парите си по-ефективно и ще ти даде възможност да се справяш с трудни ситуации с лекота.

Много хора пропускат да отделят от парите си, за да създадат фонд за спешни случаи. Истината обаче е, че това е едно от разковничетата към стабилното финансово положение и добра финансова грамотност. 

Твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде до теб и ще ти помогне да преминеш една идея по-леко през настоящата ситуация, но те съветваме да си отговорен към финансите и разходите си.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш