Кандидатствай Вход
Как да се справиш с бюджета си през ваканцията?

Как да се справиш с бюджета си през ваканцията?

  • Бяла Карта
  • 08.08.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 966

Семейната ваканция може да помогне по много начини на отношенията в семейството - дори, например да нулирате понякога напрегнатите отношения родител-дете и да укрепите семейните връзки.

Едно е да искаш да отидеш на спокойна ваканция на море или планина и съвсем друго е да можеш да осигуриш такава на семейството си по време на годишния си отпуск. Да платиш за ваканция, която включва и децата ти и всичките им капризи, съвсем не е лесна задача. 

Точно тук се изисква прецизно бюджетиране - такова, което ще покрие всички разходи от различен тип.

Колко обаче от семействата в страната ни могат да си позволят да отидат на  почивка с децата си и да покрият всички разходи. 

Всъщност не малка част от потребителите у нас използват услугите на кредитни институции, за да си позволят една спокойна почивка до някоя туристическа дестинация.

Разбира се, кредитна карта Бяла Карта може да бъде идеалното средство да допълниш ниския си бюджет за лятна почивка. Благодарение на пластиката можеш да разполагаш с пари до заплата, за да покриваш в  кеш или онлайн разплащанията си на всяка една почивна дестинация. 

Това съвсем не означава, че не трябва да си правиш бюджет за всички разходи по време на ваканцията. 

Например, едва ли е наложително да водиш децата всеки ден на близкия аквапарк, ако в хотела, в който сте отседнали има басейн, който могат да ползват. Подобни дребни услуги “в полза на общото семейно щастие” всъщност могат да се окажат доста пагубни за семейния бюджет през лятото.

Затова, с или без услугите на кредитни инструменти, трябва да си направиш предварително бюджет за предстоящата лятна ваканция.

Не е нужно да изпадаш в големи дългове, за да си позволиш хубава ваканция. Но не забравяй, че имаш нужда от свежа енергия и презареждане, за да се върнеш с пълни сили на работа. А всичко това изисква допълнителни разходи за комфорт и удоволствия.

Кредитна карта Бяла Карта в случая ще ти е от полза навсякъде, където попаднеш.

Идеи за почивка, с които няма да натовариш бюджета си

Преди да преминем към съветите за оптимизиране на ваканционните разходи, представяме ти няколко варианта как да обмислиш бюджетната си ваканция и да си прекараш добре. Не, не е необходимо да имаш много пари за целта. Ето ги и тях.

Опитай да прекараш отпуска у дома

Оставането вкъщи може да ти спести един тон пари и вероятно можеш да намериш много безплатни или евтини неща за вършене в собствения си град. Понякога просто изследването на родния град с очите на турист може да бъде наистина забавно. Просто не забравяй да направите план за обиколка и така ще превърнеш почивката в полезна и приятна.

Остани със семейството

Защо просто не прекараш годишния си отпуск с тази част от семейството ти, която виждаш по-рядко. Да отидеш на гости при далечен роднина е идеална възможност да откриеш ново място, на което да си прекарате добре цялото семейство. Като успоредно с това да заздравите семейните отношения между членове на фамилията и да създадете незабравими летни спомени.

Отиди на къмпинг

Това може да бъде супер евтин начин за почивка, особено ако вече разполагаш с всичко необходимо за къмпинг или познаваш някого, който го прави. Ако можеш да намериш евтин къмпинг, единствените ти разходи могат да бъдат храна, която така или иначе трябва ще купуваш, както и разходите за шофиране до къмпинга.

Тези опции са чудесни, ако наистина имаш ограничен бюджет за почивка. Ако все пак държиш да прекараш летния отпуск на някое различно място, виж още няколко ценни съвета за бюджета ти.

Как да се справиш с бюджета си през ваканцията?

Изготви предварително бюджет за почивка

Бюджетирането и ваканцията може да изглеждат като доста далечни понятия. Едното се асоциира с „рутина и скука“, а другото - със „забавно и безгрижно“. 

Но реалността е, че бюджетът за ваканция може да ти помогне да стигнеш до мечтаните си дестинации и да се насладиш истински, докато си там. Ето как.

Преди да избереш дестинация, определи бюджета си

За да стесниш списъка си с места, на които да почиваш - съобрази се предварително с бюджета си.

Разбира се, често е вариант да останеш някъде, което обикновено е скъпо за много нисък бюджет, ако знаеш как да намериш правилните сделки на изгодни цени. Но това може да отнеме много време и усилия. 

Затова, за да пестиш време - задай си сумата, която не искаш да преминаваш за 5-те дни почивка и търси хотели и туристически места, които ще се вместят в нея.

Избиране на дестинация

Може да е изкушаващо да се регистрираш в сайтове за евтини самолетни билети и просто да оставиш евтиния самолетен билет да те заведе там, където “може”. Но това е груба грешка, през повечето време. 

Това че някоя нискотарифна авиокомпания има евтини билети до някой остров, не означава, че трябва веднага да ги купуваш, за да не изпуснеш добрата сделка. Ако тази дестинация е известна със скъпи хотели и луксозни локации, то едва ли ще си изкараш бюджетна почивка със семейството. 

От стремежа си да платиш малко пари за хубаво място, ще се озовеш с деца в скъп курорт и няма да имаш избор, дали да се вместиш в предварителния си бюджет. 

Затова избирай разумно.

Как и защо да използваш кредитната си карта през ваканцията?

Всеки има нужда от почивка, но за съжаление - парите не винаги достигат. В тези моменти, когато бюджетът ти има нужда от почивка, ти организирай своята с помощ от кредитна карта.

Какъвто и тип ваканция и почивка да избереш, притежанието на кредитна карта може да я направи по-приятна. 

Кредитната карта може да допълни твоя бюджет. С нея можеш да правиш всякакви покупки, но нашият съвет е да покриеш разходите свързани с настаняване, наем на автомобил и самолетни билети.  

Понякога компаниите, които предлагат тези услуги предпочитат плащания с кредитни карти и дават допълнителни отстъпки. 

Причината за това е възможността да спестиш пари от тези категории разходи и да оптимизираш ваканционния бюджет. 

Когато имаш кредитна карта под ръка, можеш да се възползваш от всички промоционални оферти, дори и да не е време за заплата. 

Когато използваш кредитната си карта, за да организираш почивката си, трябва да спазваш и някои правила :

  • Ако пътуваш в чужбина, информирай картоиздателя за това, за да не се окаже, че плащанията са блокирани. Това е практика, която финансовите институции използват при необичайна активност, за да предотвратят измами. 
  • Винаги дръж кредитната си карта на сигурно място.
  • Не тегли пари в брой от съмнителни банкомати. На много туристически локации, измамници поставят банкомати, които може да имат големи такси или да запишат данните на кредитната ти карта.
  • Запиши си номерата на картоиздателя си и в случай на загуба или кражба на картата, веднага сигнализирай.
Кредитна карта, с която имаш, когато искаш