Кандидатствай Вход
Как да си изградим добра финансова дисциплина?

Как да си изградим добра финансова дисциплина?

  • Бяла Карта
  • 05.11.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 3001

Това е въпрос, който много хора си задават в днешно време. Наистина финансовата дисциплина е един от основните фактори за постигане на стабилност по отношение на личните финанси, икономически успех и просперитет в дългосрочен план. Дали обаче е възможно изведнъж да се отстранят вредните навици и да се заместят с добра финансова дисциплина? Е, може би подобен процес няма да стане изведнъж. Но със сигурност можеш да постигнеш това за определен (и не чак толкова дълъг) период от време. Особено ако следваш съветите, които ще ти дадем. Прочети следващите редове и се запознай внимателно с тях.

1. Разбери по-добре функциите и значението на парите – на първо място е важно да подобриш своята финансова грамотност, като научиш повече за функциите и значението на парите в съвременния свят. Защото финансите са неизменна част от живота на всички нас, но като че ли все още много хора не осъзнават това. Разбира се, не е нужно да бъдеш финансов експерт, но е добре да разполагаш с нужните знания и умения, за да вземаш мъдри и аргументирани решения в икономически план. Как можеш да получиш подобни знания? Отговорът е много прост – чрез периодично четене на различни материали с финансова начителност. Включително блогове, хартиени издания и специализирана литература. Разбирането на базовите неща, свързани с парите, са първа стъпка от процеса по изграждане на добра финансова дисциплина.

2. Остави настрана извиненията – финансова дисциплина се изгражда с постоянни и упорити усилия. Ако искаш наистина да постигнеш тази цел, то остави всякакъв род извинения настрана. Няма по-лесно от това да си измисляш различни причини и да обвиняваш обстоятелствата и околните хора за своите собствени неуспехи. Промяната на твоя начин на живот и финансовите ти навици обаче зависи само и единствено от теб. Не забравяй това следващия път, когато решиш да се отклониш от поставените цели и да се върнеш към лошите финансови навици.

3. Състави план за действие – след като вече си започнал работа по обогатяване на своята финансова култура и си решил твърдо, че ще промениш навиците си, е време да съставиш план за действие. Помисли кои са основните грешки, правени от теб във финансово отношение, и нещата, за които харчиш прекалено много пари. След това си постави определен лимит на тези покупки или дейности. Лимит, който трябва да е изцяло съобразен с твоите лични доходи и финансови възможности. Изготвянето на реалистични месечни бюджети също е от полза за стабилизиране на личните финанси и осигуряване на по-добри перспективи в бъдеще.

4. Обмисляй своите покупки – в съвременния информационен и технологичен свят, където отвсякъде сме заливани от различни реклами и маркетингови съобщения, е изключително лесно да намерим за какво да похарчим парите си. Дали обаче си купуваме неща, от които наистина се нуждаем в своето ежедневие? Често отговорът е по-скоро отрицателен. За да редуцираш до минимум ненужните покупки и да се съсредоточиш върху стоките и услугите, които са от най-голямо значение за живота ти, прилагай следната стратегия. Преди да извършиш дадена покупка, си задай няколко прости въпроса. „За какво ще използвам този продукт? Наистина ли той е толкова важен и ценен за мен? И нуждаех ли се от него, преди да вляза в магазина?“ Когато си си отговорил на всички тези въпроси, ще можеш да направиш и доста по-точна преценка за това дали съответният продукт или услуга си заслужават парите, които си на път да дадеш за тях.

5. Възнаграждавай се за постигнатия прогрес – разбира се, финансовата дисциплина не означава непрекъснато въздържане от неща, които харесваш или обичаш да правиш. Целта е просто да постигнеш такъв модел на потребителско поведение, който да отговаря на твоите финансови възможности и личен бюджет. Така че не отивай и в другата крайност. Добра идея би била да се възнаграждаваш за постигнатите  резултати. Например с нещо, което си искал да си купиш от дълго време, или един прекрасен уикенд, прекаран навън с приятели. Така и мозъкът ти подсъзнателно ще възприеме, че хубавите неща идват след отговорна работа и положени усилия.

Постигането на добра финансова дисциплина ще ти помогне значително за правилното управление на личните средства и постигането на разнообразни цели в дългосрочен план. Разбира се, в живота на всеки човек настъпват трудни в икономическо отношение периоди, които често са предизвиквани от външни и независещи от него фактори. Ако искаш да преодолееш по най-бързия начин подобни периоди, възползвай се от възможностите на Бяла Карта. Този гъвкав и достъпен инструмент ти позволява да избегнеш стандартните банкови процедури и да получиш необходимите финансови средства точно тогава, когато се нуждаеш най-много от тях. Избери Бяла Карта и трайно стабилизирай своите лични финанси!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш