Кандидатствай Вход
Как да подготвиш финансите и бюджета си за бебе?

Как да подготвиш финансите и бюджета си за бебе?

Ако с партньора си сте в очакване на нов член на семейството, независимо, дали е първо дете или не, то със сигурност вече планираш промяната в бюджета си. Факт е, че появата на бебе в семейството изисква не малко промени в бюджета на домакинството. Много вероятно е да трябва да свиеш някои разходи, за да можеш да посрещнеш бъдещите такива.

Преди да подготвиш финансите си за бебе, то първо ще трябва да помислиш каква ще е промяната в дома ти, така че се получи идеалната среда за детето ти. За тази цел, е добре да осъзнаеш, че ежедневието ти ще се промени коренно, както и удобствата у дома.

Добре е да преустроиш дома така, че да е безопасен, подходящ и уютен за бебе. Това включва подготовка на детския кът за бебето, който най-вероятно ще е в собствената ти спалня. Тук се включва бебешко легълце, играчки и подходящ текстил за бебето, повивалник и дори специален кът за бебешките аксесоари.

Понякога, за да направиш кът за бебето у дома, може да изисква промяна на цветовете на стаята или пренареждане на стаите вкъщи, така че най-светлата и топла стая да е онази, в която ще е бебето. 

Добре е и цветовете на стаята да не са тъмни и ярки - ако домът ти е решен в червени или мрачни тонове, то ще е добре да пребоядисаш стаята за новият член на семейството ви в светли, успокояващи нюанси.

Когато купуваш легло за бебе, може да имаш предвид опцията  бебешката кошара да се преустрои директно в детско легло - така ще си спестиш един бъдещ разход. Подобни дребни детайли са от значение, когато искаш да минимизираш разходи при появата на нов член в семейството.

Как да подготвиш личните си финанси за бебе?

Оформи бебешки бюджет

Само през първата година на отглеждане на бебето, разходите за него могат да достигнат до няколко хиляди лева. Ако имаш правилен подход в бюджетирането обаче, ще се справиш с новите разходи.

Някои експерти препоръчват в семейството да разпределите приходите си с подхода 50/30/20:

  • 50% за нужди като сметки за домакинството, минимални плащания по заеми и разходи като грижи за деца, памперси и мляко.
  • 30% за финансови нужди.
  • 20% за спестявания и плащания по дългове, като заеми до заплата и салда по кредитни карти.

Този бюджетен калкулатор 50/30/20 може да ти даде по-добра представа за това как се разгражда текущият ти бюджет. След като установиш базова линия на разходите, проследявай напредъка си от месец на месец.

Определи финансовите си приоритети

Новите родители често бързат да пестят за образованието на детето си и това е похвално. Но това не трябва да е за сметка на твоята настояща и бъдеща финансова сигурност.

След като си осигурил парични средства за покриване на неочаквани разходи - твоите финансови приоритети трябва да бъдат както следва: плащания по дългове и ипотеки, осигуряване на финансова стабилност и добър кредитен рейтинг, покриване на най-важните нужди в краткосрочен план.

Плащания по дълговете: Ако имаш възможност, изплати кредитите, които имаш досега за автомобил или други скъпи стоки. Така ще можеш да се фокусираш основно върху по-важните плащания - за заем за жилище или непредвидени разходи за детето.

Опитай се да живееш с по-малко

Доходите ти може да се променят след раждане на дете, дори и временно. Един родител може да вземе и неплатен отпуск по майчинство или бащинство, или може да напусне работата изцяло. Разбира се, дори в тази ситуация, можеш да потърсиш възможности за кредит за жени в майчинство.

Опитайте се да живеете с половинката ти с този по-нисък доход през месеците, предхождащи датата, на която ще останеш без даден доход. Задели доходите на родителя, който скоро ще остане вкъщи, за да свикне с по-малък бюджет и да спести за грижи за деца и други предстоящи разходи.

Предвиждай променящите се разходи

Разходите за памперси и дневни грижи няма да продължат вечно. Тези разходи ще отпаднат от бюджета ти, докато детето ти расте, а разходи като уроци по танци и спортни тренировки ще заемат мястото им.

Как да намалиш разходите?

Не избягвай магазините за втора употреба – така гарантирано ще спестиш пари. В магазините second hand можеш да откриеш множество запазени продукти на изгодна цена.

Поинтересувай се кои бебешки аксесоари може да заемеш от роднини и приятели. Ще се учудиш колко много неща може да са ти от полза, докато някой друг се чуди как да се отърве от тях.

Намаляването на разходите и увеличаването на доходите на домакинствата са двете основни стратегии за балансиране на новия ти бюджет, но това може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

За да постигнеш това, вземи предвид следните няколко съвета :

  • Намерете с партньора ви нови начини да печелите пари.
  • Поискай повишение или си намери по-добре платена работа.
  • Поискай увеличаване на осигуровките ти.
  • Ако в семейството разполагате с две коли, то продайте едната.

  • Рефинансирайте ипотеката си, ако имате такава в семейството.
  • Премахни ненужните месечни абонаменти, като услуги за стрийминг или неизползвано членство във фитнес залата или абонаменти за списания.

Как кредитните карти помагат в бюджета за бебе?

Колкото и да планираш финансите и бюджет за бебе, когато имаш дете, непредвидени разходи могат да се появят във всеки един момент и парите да не ти достигат. В тези моменти, важно е да имаш резервен вариант, с който да реаггираш спокойно и бързо. 

Такъв например е кредитна карта Бяла Карта – с максимален кредитен лимит си до 3000 лева, тя може да се окаже отлично решение за младите семейства. 

Бяла Карта не ти струва нищо, когато не я използваш, защото няма годишна такса за обслужване на картата. Това ти дава свободата да имаш удобен инструмент в джоба си, който не утежнява бюджета с месечна такса за обслужване. В същото време, при нужда можеш да реагираш винаги.

Раждането на дете е важен момент в семейството. Много е важно да имаш добре организиран бюджет, когато имаш бебе. Но се подготви и за това да имаш възможността да покриеш неочаквани разходи и да разчиташ на себе си, заложи на кредитна карта Бяла Карта. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш