Кандидатствай Вход
Как да спестиш пари с малка заплата?

Как да спестиш пари с малка заплата?

  • Бяла Карта
  • 11.10.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 918

Спестяването на пари с малка заплата е предизвикателство, но това не е причина да не опиташ. Спестяванията дават сигурност и са изключително важни, когато искаш да постигнеш финансова независимост във времето.

За щастие, има ефективни методи, с които можеш да постигнеш целите си, дори и с малка заплата. В днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ще ти дадем няколко съвета, с които можеш да спестиш пари с нисък доход.

Направи си бюджет, който работи за теб.

Бюджетирането е изключително важно, когато искаш да държиш финансите си под контрол. Макар да ти се струва невъзможно, можеш да бюджетираш успешно, дори да нямаш голяма заплата.

Когато направиш ефективен бюджет за себе си, ще успееш да увеличиш спестяванията си. Ако няма план за харченето на парите, много е вероятно те да не стигнат до края на месеца.  За да започнеш да управляваш парите си ефективно, определи целите. Нашият съвет е да се довериш на технологиите и да потърсиш мобилно приложение за бюджетиране, което да ти помогне да следиш приходите, разходите и спестяванията си. Така ще имаш възможност да видиш голямата картина на своите лични финанси.

Намали разходите за дома си.

Независимо дали си на квартира или изплащаш ипотечен кредит, разходите за дома са голямо перо във финансите. Към това включи и сметката за ток, сметка за вода, интернет, телевизия и други. Хубавото тук е, че с малко планиране и осъзнато потребление, можеш да намалиш разходите за дома си.

Ако си на квартира, помисли дали да не потърсиш по-евтино и по-малко жилище. Ако изплащаш ипотечен кредит, може да отдадеш една от стаите под наем, за да спечелиш допълнителни приходи. Може да се откажеш от разхода за телевизия или да намалиш сметката за ток, като купиш по-икономични уреди за отопление.

Прецени ситуацията, в която се намираш и помисли как можеш да намалиш разходите за дома си. 

Изплати дълга си.

Дълговете ти могат да ти попречат спестяваш и да постигнеш целите си. Приоритизирай изплащането на дълговете си. Изплащането на всички дългове може да отнеме време, но ще направи живота ти по-спокоен.

Веднъж, когато изплатиш кредитите си, ще можеш да насочиш този финансов ресурс към спестяванията ти. Виж най-ефективните стратегии за изплащане на дълговете ти.

Спести пари в ежедневието си.

Вероятно в ежедневието си правиш по-големи разходи, отколото можеш да си позволиш. Това се случва, защото  не планираш и харчиш малки суми, които се натрупват и в края на месеца спокойно могат да станат част от спестяванията ти. Такива покупки са кафето за 2 лева, което взимаш всеки ден, ежедневният обяд навън или разходът за гориво, който имаш, защото не използваш градския транспорт. Ако искаш да разбереш, как можеш да спестиш пари в ежедневието си прочети повече тук.

За да разбереш колко по-голяма разлика може да има планираното потребление в ежедневието, опитай следното – в продължение на 1 месец, проследявай всеки свой разход и го записвай в мобилно приложение. След това, анализирай за какво даваш парите си и промени 1 нещо – в продължение на 1 месец. Това може да бъде приготвянето на кафе вкъщи, вместо да го купуваш. Всички тези пари сложи в касичка и в края на месеца ще имаш спестени между 30 и 60 лева, което е достатъчна сума за спестяване, когато имаш малка заплата.

Разбира се, несе ограничавай от всичко, просто харчи парите си обмислено.

Автоматизирай спестяванията си.

Не е лесно да започнеш да спестяваш с малък бюджет. За да избегнеш това да изхарчиш парите си преди да си спестил част от тях, автоматизирай спестяванията си спестовната си сметка. Не се притеснявай, дори и да отделяш по 50 лева на месец, с времето спестяванията ти ще започнат да се увеличават.

Намери финансови инструменти, които са без такси.

За да успееш да заделиш пари, трябва да се научиш да не посягаш към спестяванията си при всеки неочакван разход. Поради тази причина е необходимо да намериш подходящи и ефективни финансови инструменти, отговарящи на начина ти на живот.

Търси решения, които ти дават свободата да реагираш в непредвидени ситуации без да плащаш такси, когато не ги използваш.

Пример за такъв финансов инструмент е кредитна карта Бяла Карта. Тя е без такси за издаване, без годишна такса, без такси за теглене на пари от банкомати в България и Европейския съюз. Това, означава, че Бяла Карта няма да ти струва нищо, когато не я използваш. В същото време – ще имаш одобрен кредит в джоба винаги, когато имаш нужда.
Спестяването на пари с ниски доходи е предизвикателство, с което можеш да се справиш.

Отдели време, за да анализираш личните си финанси и да определиш целите си. Намери мотивация да подобриш финансовото си състояние. Направи първата стъпка към по-добро бъдеще още днес. След това, ще имаш по-голяма сигурност и спокойствие да преследваш мечтите си.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш