Кандидатствай Вход
Как можеш да спестиш като ползваш списъци за пазаруване и планираш предварително харчовете си?

Как можеш да спестиш като ползваш списъци за пазаруване и планираш предварително харчовете си?

  • Бяла Карта
  • 13.09.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1150

В този материал ти представяме любопитни съвети, които ще ти помогнат да намалиш харчовете, използвайки един много лесен и бърз трик. А именно – списък за пазаруване.

Ще започнем оттам, че поставяйки си първо далечните цели – като например покупка на нов автомобил до 2 години или ново жилище до 5 години, ти ще имаш една много по-силна вътрешна мотивация да се наемеш въобще да спестяваш.

След като вече имаш дългосрочна цел, време е да разпишеш краткосрочните цели, от които се състои тази дългосрочна цел. Всеки е наясно, че за една голяма победа са нужни много малки победи – стабилното финансово положение и натрупването на спестявания се основават на подобен принцип.

За да намалиш разходите си за цялата година, трябва да започнеш от намаляне разходите на месечна база, а после и на ден – или иначе казано да пресметнеш колко от ежедневните харчове можеш да си спестиш.

Какво следва, ако искаш да намалиш харчовете си на месечна база?

След отчитане на наемите, комуналните услуги и всички други фиксирани разходи за месеца, ти оставаш с определени пари на месец, които да харчиш за храна и развлечения –въпросните разходи не са константа и поради това част от тях могат да бъдат спестени. Тук обаче идват непредвидените разходи, изненадващите пътувания, рождени дни и други подобни събития, които биха натоварили бюджета ти и за които е добре да имаш предварителна подготовка.

Каква стратегия може да се окаже ефективна, за да си осигуриш финансова стабилност?

Най-ефективната стратегия е проста и ясна: направи списък на всичко, което искаш да купиш.

Винаги, когато осъзнаеш, че имаш нужда (или искаш) нещо, независимо дали става дума за нов чифт обувки, шампоан или вечеря в пицария, напиши го в списъка си и премисли един ден. Периодът на изчакване всъщност ще ти даде време да решиш дали е нещо, от което наистина се нуждаеш или нещо, което можеш да пропуснеш, защото съвсем не е толкова важно и наложително.

Някои от покупките, които ще си записваш в списъка, разбира се, могат да са неотложни. Когато изчерпиш шампоана си, безспорно се нуждаеш от нов, тъй като няма с какво да го замениш. Но от друга страна, ще има неща, които първоначално ще смяташ за крайно необходими – като новия чифт сандали за лятото. На практика, като обмислиш покупката, ще осъзнаваш, че тя не е критична за теб – може би вече имаш два чифта сандали и спокойно можеш да си спестиш лукса на поредната нова придобивка. Така след един ден обмисляне, ще си спестиш поредния разход, който ще намали бюджета ти за месеца.

Разглеждането на всяка покупка преди плащането й с кредитна карта е доста разумно решение по редица причини:

Това ще те накара да оцениш истинската стойност на всяка покупка.

Създаването на списък "да се купи" не само показва кои покупки са напълно ненужни, но също така помага да разграничиш кои неща имат потенциал на инвестиция и кои неща не са ти нужни на този етап, тъй като на практика не ти носят допълнителна стойност.

Например, когато видиш красива декорация за стена, тя едва ли ще ти донесе реална полезна стойност, което означава, че можеш да пропуснеш разхода за нея.

Списъкът елиминира импулсивните купувания.

Импулсивните покупки са предизвикателство за всеки потребител – особено, когато се намира в традиционно евтин магазин с разнообразни стоки на промоционална цена. Тогава всеки артикул изглежда примамливо и на момента решаваш, че ти е от огромна важност да притежаваш точно тези намалени слънчеви очила, без да се замисляш, че имаш още 4 чифта. Списъкът за пазаруване обаче ще ти помогне да се съсредоточиш върху желанията си и тяхната наложителност.

Разумно и бързо пазаруване

Списъкът за пазаруване ти дава шанс всеки шопинг да е бърз и ефективен, без излишна загуба на време и пари - виждаш за какво точно харчиш парите си.

Ако искаш да спестиш разходи и да имаш стабилно финансово бъдеще, списъкът за пазаруване е добра крачка в правилната посока. За да си гарантираш стабилно финансово състояние, Бяла Карта е друг добър помощник, благодарение на който ще градиш добра кредитна история, пазарувайки онлайн и не само. Бяла Карта е достъпната кредитна карта, която можеш да заявиш по телефон или онлайн – напълно безплатно. А ако никога досега не си имал кредитна карта, то Бяла Карта е точното разплащателно средство за теб – защото не е нужно да имаш кредитна история, за да получиш одобрение.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш