Кандидатствай Вход
Как да спестиш пари в ежедневието? (част 1)

Как да спестиш пари в ежедневието? (част 1)

  • Бяла Карта
  • 10.05.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1129

В момента се заражда икономическа криза и за всеки е важно да започне да планира как ще премине през този период. Без значение какво е финансовото ти положение, трябва да знаеш, че всеки може да спестява. Всичко, което е необходимо е да направиш първата стъпка в правилната посока, за да може личните ти финанси да останат възможно най-стабилни и да не изпаднеш в дългове.

Ето защо даваме няколко предложения, с които може да спестиш пари и да намалиш разходите си в кризата. Нито една от тези тактики няма да промени живота ти сама по себе си, но прилагането на няколко от съветите, може да доведе до промяна в благосъстоянието ти.

Някои от нашите предложения изискват време по-малко, а други повече време. Все пак, всички те са невероятно прости и лесни за изпълнение. Опитай няколко от тях и скоро ще разбереш, че спестяваш повече пари, отколкото  някога си си мислил, че е възможно.

1. Овладей правилото за 30 дни

Избягвай импулсивното пазаруване и овладей правилото на 30-те дни. В основата на това правило се цели да се избегне мигновеното удоволетворяване на желанията. Винаги, когато мислиш да направиш някаква покупка, изчакай 30 дни. Много е вероятно след 30 дни да не си спомняш за желанието си. Ако след 30 дни, все още искаш да си купиш определената стока или услуга и това няма да навреди на месечния ти бюджет, можеш да го направиш спокойно. Овладявайки 30 дневното правило, ще избегнеш много импулсивни покупки и ще спестиш пари.

2. Напиши списък, преди да отидеш да пазаруваш - и се придържай към него

Един от най-лесните начини за спестяване на пари е пазаруването по списък. Ако нямаш такъв, вероятността да се отдадеш на импулсивните и непланирани покупки е много голяма. Това ще се отрази негативно на бюджета ти. Направи списък преди да отидеш до магазина за хранителни стоки – така ще спестиш пари и ще предотвратиш изхвърлянето на храна.

Допълнителен трик да избегнеш импулсивното пазаруване в магазина е да не пазаруваш на гладно.

3. Поправяй дрехите си, вместо да ги изхвърляш

Не изхвърляй новата или добре запазена риза, само защото копчето й се е скъсало – заший ново. Или пък дънките са леко скъсани на някое място – може да намериш апликации, които да залепиш или просто ги приший и използвай, когато има някаква работа вкъщи или в двора.

Усвояването на базови умения за шиене е лесен начин да спестиш малко пари, като удължиш живота на дрехите си.

4. Не е нужно да купувате скъпи играчки, за да забавлявате децата си

Повечето деца, особено малките, могат да се забавляват без скъпи играчки. Вземи им блокчета за оцветяване, направете домашен пластелин, пригответе си домашни бисквити, засадете цветя пред блока или излезте и ги научи да карат колело. Вариантите са много. Често тези евтини или безплатни занимания са много по-образователни и интересни за децата, отколкото скъпите играчки.

Не забравяй, че децата ти най-много искат да имат повече време с родителите си.

5. Почисти килера, мазето и гардеробите

Отдели време, за да почистиш килера, мазето и гардеробите и ще видиш колко много запазени вещи, които не използваш има. Не ги изхвърляй, а започни да ги продаваш в различните групи във Facebook или в някои от сайтовете за обяви. Може да се окаже, че нещо, което планираш да купиш, вече го има, но стои забравено и неизползвано. Така не само ще спестиш пари и ще организираш всичко, но и ще спечелиш от продажбата.

6. Разменяй книги с приятели или ги потърси онлайн

Парите, които даваш за книги могат да бъдат спестени в този момент. За да продължиш да се обогатяваш, докато четеш, направи си онлайн клуб на книгата. В общ чат може да поканиш четящите си приятели и да разменяте и споделяте книги, който стоят на нечии рафтове. Това е интересен начин, чрез които може да обсъждате любимите си заглавия и да черпите добри идеи за следващите четива.

Разбира се, ако искаш някоя книга, която не успяваш да намериш, може да провериш и онлайн.

7. Не се страхувай от остатъците

Много хора приемат остатъците от храната като нещо с по-ниско качество, а това не е така. Ако не искаш да изхвърляш храната и парите си в коша – буквално, прояви креативност и експериментирай. Така ще развихриш въображението си и вероятността да получиш вкусна вечеря е голяма. Например, ако имаш останало пилешко с ориз от последното хранене, използвай го – добави зеленчуци, ароматни подправки, накъсай пилешкото месо и запържи леко в тигана. Тази техника не само ще ти спести пари, но и време за приготвяне на храната.

Дори и приходите ти да са намалели, не се предавай и се постарай да съхраниш доброто си настроение. Бъди активен, информирай се за ситуацията и търси възможности, за да може да върнеш стария си стандарт на живот, а защо не и да го подобриш. Икономическата криза ще повлияе на живота на всички, но тези, които проявят търпение, гъвкавост и упоритост, ще успеят да върнат стария си ритъм на живот най-бързо и успешно. Ако имаш нужда от допълнителни средства и искаш да разполагаш с одобрен кредит в джоба, кандидатствай за Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта няма такси за издаване, президаване, годишна такса, както и такса за теглене от банкомат.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш