Кандидатствай Вход
Как да спреш прекомерното харчене и да спазваш бюджета си?

Как да спреш прекомерното харчене и да спазваш бюджета си?

 • Бяла Карта
 • 28.07.2021
 • Твоите пари
 • Коментари: 0
 • 731

Знаеш ли къде отиват парите ти? Имаш ли чувството, че заплатата ти изчезва бързо? Очакваш ли деня за заплата с нетърпение? Притесняват ли те непредвидените разходи? Ако отговориш с да на тези въпроси, вероятно харчиш прекомерно. Това може да доведе до стрес, напрежение и дългове.

Контролирането на разходите ти е от ключово значение за постигане на финансово благополучие, изграждане на добра кредитна история и спокойствие. Не изпадай във финансова безизходица като спазваш полезните съвети, които ти даваме в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта. Ето ги и тях:

Прегледай разходите си и си състави бюджет.

 • Какъв беше твоят действителен доход за месеца?
 • Колко общо похарчи този месец и за какво?
 • Разходите ти надвишиха ли доходите ти? С колко?
 • Има ли разходи, от които можеш да се откажеш или да намалиш?

Знаеш ли отговорите на въпросите по-горе? Не можеш да контролираш разходите си докато не разбереш къде отиват парите ти. Започни с проследяване на разходите си за месеца. Събери всички трансакции, направени с кредитни и дебитни карти, и тези от тегления от банкомати.

След това, проследи разходите си и ги опиши по категории - хранителни стоки, жилища, комунални услуги, вечери, дрехи, спестявания, разходи по колата и всичко, за което се сетиш. Накрая калкулирай всичко и виж каква е похарчената сума по категории. Ако все още нямаш бюджет, използвай описаните разходи, за да си изготвиш.

Намали разходите за храна и забавления.

Разбира се, не казваме, че трябва да спреш да се храниш или да се забавляваш. Тук имай предвид да преосмислиш каква сума можеш да си позволиш. Например – намали вечерите навън, носи си обяд за работа, проследявай промоциите в супермаркетите, планирай седмично меню и намали посещението на супермаркета.излез на разходка с приятели и седнете в парка, а не на кафе, разделете си салата или десерт в ресторанта и т.н. Малките промени ще ти спестят пари, от които имаш нужда.

Намали сметките.

Ежемесечните сметки за наем, ипотека, комунални услуги, телефони и т.н. вероятно са голямо перо от месечните ти разходи. Ето защо, потърси начин да ги намалиш. Помисли за следните възможности:

Комунални услуги: намали консумацията на електроенергия като изключваш осветлението, когато не ти е нужно, не използвай сушилнята през лятото, спри климатика. Малки трикове, с които можеш да спестиш голяма сума пари от сметката си за ток.  

Месечни такси за телефон или интернет: помисли дали не можеш да намалиш месечната такса за интернет, телевизия или телефон. Разгледай по-евтините планове, които компаниите предлагат.  

Застраховка: намери най-изгодната цена за застраховка на колата ти. Ако имаш кредитна карта Бяла Карта можеш да спестиш 10 % от различни видове застраховки, предлагани в платформата на Болерон. Най-хубавото на тази платформа е, че всичко става онлайн и не е нужно да отделяш допълнително време.

Разходи за жилище: ако не можеш да се справиш с вноската по ипотеката или да платиш наема си, помисли дали да не преговаряш с кредиторите или да се преместиш в по-достъпно жилище, което отговаря на бюджета ти. Преместването е голямо решение, но можеш да помислиш за рефинансиране на ипотечния ти кредит или за по-малък апартамент.

Прегледай абонаментите си: прегледай сметките си и виж дали не плащаш пари за нещо, което не използваш – стрийминг услуги, стара дебитна карта, карта за фитнес, абонамент за списание или друго. Помисли дали няма да ти е по-изгодно да се абонираш за някои услуги заедно с приятели. Някои от платформите предлагат отстъпки, когато се направи общ абонамент.

Проследявай напредъка си.

С времето разумното управление на парите ти, ще ти помогне да минимизираш дълга си, да увеличиш спестяванията и да намалиш стреса от липсата на достатъчно финанси. Ще ти бъде лесно да постигнеш това, ако спазваш следните правила

 • Проследявай разходите и се придържай към бюджета си. Използвай мобилно приложение за улеснение.
 • Започни да изплащаш кредитите си и проследявай напредъка си.
 • Спестявай и се наслаждавай на сигурността, че имаш допълнителни средства при спешни случаи.

Направи финансите си устойчиви.

Трябва да бъдеш подготвен. Евентуална промяна на работното място, спукана тръба, ремонт на колата, големи житейски събития – всичко това може да те изненада с непредвидени разходи. Не можеш да контролитеш на изненадващите разходи, но можеш да имаш контрол над финансите си. За да го постигнеш, направи си план, за да имаш готовност в непредвидени ситуации. Създай си фонд за спешни случаи, проследявай разходите си и разчитай на модерните финансови инструменти като кредитните карти.

Кредитна карта Бяла Карта например, може да бъде твой верен партньор винаги, когато имаш нужда от допълнителни средства. Бяла Карта е без такси за издаване и без годишна такса за обслужване, което означава, че ще имаш бързо решение при непредвидени разходи.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш