Кандидатствай Вход
Как да управляваме личните си финанси по време на икономическа криза?

Как да управляваме личните си финанси по време на икономическа криза?

  • Бяла Карта
  • 07.05.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 886

Пандемията от коронавирус постави на началото на икономическа криза, която все повече ще се задълбочава. Много бизнеси фалират, много хора остават без работа, в неплатен отпуск са или са с намалени приходи. Макар икономическата криза през 2020 да беше прогнозирана от специалистите, мащабът, в който се очаква да се развие, със сигурност не е бил прогнозиран.

Изненадващата загуба на приходи и липсата на спестявания, притесняват много хора, а може би и теб. Едно е сигурно, повечето започват да обмислят кои са правилните начини за управление на личните финанси в моменти на криза.

В днешната статия в блога даваме няколко насоки, които ще ти помогнат да преминеш по-лесно през финансовата криза.

1. Бъди активен в управлението на финанси си

Когато говорим за управление на лични финанси, едно от най-важните неща е активното им проследяване и управление. Независимо дали търсите начин да намалите разходите, да вземете нещо с отстъпка или да платите сметките си, важното е да обмисляте всяка покупка, който правите. Отделяй време да сравняваш цените на продуктите и услугите онлайн, да потърсиш специални оферти и предложения, дори да се свържеш с няколко компании, за да разпиташ за специални условия, с които може и да не успееш да се запознаеш онлайн. Не подценявай клиентското обслужване на компаниите, задавай всички въпроси и прецени кое е най-подходящо и изгодно за теб. Времето, което отделяш, може да ти спести много пари.

2. Приоритизирай разходите си

Приоритизирането на разходите е много важна стъпка към правилното управление на личните финанси. Трябва да разбереш, че има много голяма разлика между нужда и желание. Жилището, храната, битовите сметки и транспортните разходите са нужди, но стрийминг услугите, дрехите, козметичните процедури и други не са задължителни. За да приоритизираш разходите си, започни със списък, в който описваш всичките си разходи и след това прецени кои от тях можеш да изключиш или намалиш, за да подсигуриш финансовата си сигурност, колкото е възможно по-ефективно.

3. Информирай се добре

Ако нямаш фонд за спешни случаи и имаш нужда от допълнителни средства, за да закрепиш бюджета, може да се наложи да прибегнеш към финансови институции за помощ. В този случаи е важно да направиш възможно най-доброто проучване. Информирай се за всички условия, задавай въпросите си към консултантите, когато нещо не ти е съвсем ясно. Разберете какви са лихвените проценти? Каква е годишната такса за обслужване на кредита или кредитната карта? Каква е таксата за разглеждане на документите за одобрение? Какви са сроковете за погасяване? Какви са таксите за теглене на пари и всичко, което се сетиш. Увери се, че разбирате условията и сте задали правилните въпроси. В случай, че имаш нужда от допълнителни финансови средства до заплата, не се колебай да се обърнеш към кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта няма годишна такса, няма и такса при теглене на пари от банкомати в България. Това я прави добър вариант за спешен фонд, тъй като не струва нищо, когато не я използваш. Хубаво би било да имаш одобрен кредит в джоба, който може да използваш винаги, когато ти потрябва, нали?

4. Подкрепи малки и местни компании в твоя град

Подкрепяй малкия местен бизнес. Тези бизнеси са важна част от икономиката на страната и ще понесат най-тежкия удар по време на кризата. Ако имате възможност, подкрепяйте ги. Много компании вече имат опция да бъде закупен ваучер с отстъпки, който може да бъде използван във времето. Така в малкия бизнес влизат дори и малки приходи, които могат да са помощта благодарение, на която ще оцелеят. За теб също ще е изгодно, защото имаш възможност да вземеш нещо с 20, 30 или дори 50% отстъпка.

В моменти на криза е важно да организираме и управляваме личните си финанси ефективно. Ако сме отговорни заедно, икономиката ще завърти колелото си по-бързо и всичко ще се върне към нормалното.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш