Кандидатствай Вход
Как да управляваш финансите си, с помощта на правилния бюджет?  /част 1/

Как да управляваш финансите си, с помощта на правилния бюджет? /част 1/

  • Бяла Карта
  • 26.02.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1832

За да умееш да управляваш добре паричните си средства е препоръчително да се водиш от един правилно изготвен бюджет. Независимо колко дебитни и кредитни карти притежаваш, ако разграфиш предварително очакваните разходи и приходи през годината в така наречения бюджет, то вероятността да организираш финансите си добре и да ползваш кредитната си карта разумно, е наистина голяма.

Ще ти дадем няколко базисни съвета, които да ти помогнат да създадеш бюджета си и разбира се – да се придържаш към него. По този начин, ще можеш и спокойно да пазаруваш изгодни стоки с кредитната си Бяла Карта, спестявайки пари, благодарение на ниските цени, от които се възползваш на момента.

Първо, за да създадеш собствения си бюджет, трябва да разбираш в какво се крие реалната същност на въпросния бюджет. Така ще можеш да избереш най-точния за теб метод, да създадеш и спазваш точките в него.

Личният ти бюджет представлява план за всичките ти бъдещи приходи и разходи за даден период. Този период може да бъде седмица, месец или дори година. Ние препоръчваме да си направиш месечен бюджет, тъй като е по-лесно да предвидиш какви ще са точните ти приходи за даден месец и от къде ще дойдат те. Освен приходите, бюджетът съдържа и разходна част или какви пари ти предстои да изхарчиш и за какво. Тук е добре да направиш няколко подразделения, които да включват задължителни разходи и евентуални разходи. Например, сметките за ток, вода, телефон, интернет, детска градина и други подобни са задължителни и неизбежни, а и знаеш на коя дата се плащат. Можеш да създадеш и графа, в която да посочваш разходите си за кредит или кредитна карта. В случая, вноската по кредит най-вероятно е периодична и се плаща всеки месец, т.е. тя е предвидима. Но има и инцидентни разходи, които няма как да предвидиш – за тях също може да отделиш графа в бюджета и съответно да управляваш парите си така, че да си позволиш и непредвидените харчове.

 Относно вида на бюджета ти, имаш няколко варианта за съставяне:

  • С лист и химикал – това е обичайният начин, т.е. да напишеш всички планирани разходи и приходи на лист хартия.
  • Таблица в Excel – така също можеш да организираш цялата си информация, но в електронен вариант. По този начин ще разполагаш с бюджета, дори, ако ползваш различни мобилни устройства.
  • Специално приложение за съставяне на бюджет – без значение, дали използваш смартфон повече или наблягаш на стандартния компютър, винаги можеш да си изтеглиш безплатно приложение, с което да разработиш финансовия си бюджет. Има доста разнообразни опции, при това абсолютно безплатни, като те са специализирани за лесно разработване на бюджет.
  • Финансови приложения – ако имаш нужните умения и опит с финансови програми, то можеш да намериш и безплатни финансови приложения, с които да разработиш бюджета си на компютър или смартфон.

След като си избрал най-подходящия за теб метод за планиране на приходи и разходи, следва да преминеш към фактическото изготвяне на бюджета.

Определи финансовите си цели

Естествено, като за начало е добре да определиш целите си, при това, нека съответните цели бъдат разпределени във времето, т.е. разграничи си краткосрочни и дългосрочни цели.

Даваме ти пример: ако искаш да си купиш нови слушалки този месец, то това е цел, която може да изпълниш в кратък срок – до края на месеца. Ако планираш следващата Коледа да заминеш на екскурзия в Дубай, то това е по-скоро дългосрочна цел, за която трябва да спестяваш пари. Това е напълно възможно, стига да изготвиш бюджета си правилно. Изхождайки от поставените цели, ти ще си отделяш финанси за закупуване на телефон, слушалки, храна и т.н. Също така ще включиш и ежемесечните сметки в плана. Отделно ще можеш да си направиш и графа за спестявания – така ще планираш заделянето на пари за мечтаната екскурзия след 10 месеца, например.

Надяваме се вече да си наясно, защо е толкова важно да си поставяш цели и да се стремиш да ги постигнеш, следвайки стриктно бюджета си.

Изчисли приходите и разходите си

За да стигнеш заложените цели, разбира се, трябва да изчислиш приходите и разходите, които ще имаш в зададения период.

По този начин ще си осигуриш спокойствие, че разходите ти няма да надминават приходите. Ще можеш да изчислиш и каква сума пари можеш да отделиш за допълнителни покупки, които не са ти спешни. Тук твоята кредитна Бяла Карта ще ти помогне, в случай на инцидентно пазаруване или ситуация, в която се нуждаеш спешно от финансови средства. Вече знаеш, че Бяла Карта ти дава възможност да теглиш пари от банкомат безплатно, без начисляване на такса. Така, дори да се наложи да използваш кредитната карта за пари в кеш, няма да имаш никакви допълнителни разходи, освен предвидената лихва. Съветваме те да ползваш кредитна Бяла Карта винаги, когато намериш изгодна сделка онлайн или се наложи да направиш непредвиден разход. Не забравяй, че Бяла Карта има безброй предимства, които улесняват пазаруването, независимо дали е онлайн или във физически магазин.

Още полезни съвети за управлението на финансите, чрез следване на бюджет и защо кредитната карта ти помага да организираш по-добре парите си, виж в следващата ни статия.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш