Кандидатствай Вход
Как да запазим спестяванията си?

Как да запазим спестяванията си?

  • Бяла Карта
  • 02.10.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1716

Спестяванията ни дават определена финансова сигурност и ни позволяват да сме добре подготвени при възникване на различни проблеми или извънредни ситуации. Затова е от особено голямо значение да се погрижим за сигурността им. Нашето внимание трябва да е насочено към няколко ключови въпроса – къде държим наличните средства, в какви активи ги влагаме, достатъчно сигурни ли са съответните опции, ще получим ли печалба от вложението си и т.н. Ако и ти си сред хората, успели да заделят известно количество средства благодарение на усилена работа и добро балансиране на личните финанси, вероятно подобни въпроси те вълнуват силно. В следващите редове ще ти дадем няколко съвета за това как да гарантираш сигурността на своите спестявания и да ги запазиш във времето.

1. Проучи съответната банка – една от най-популярните опции в днешно време е да държиш парите си под формата на банков депозит. По този начин ти си уверен, че средствата ти се намират в добри ръце и освен това получаваш известен процент лихва всеки месец. Дали обаче всичко е толкова перфектно, колкото изглежда на пръв поглед? През последните години банковата среда стана доста променлива и непредвидима. В световен мащаб възникнаха случаи на сериозни кризи в сектора, фалити на банки, ощетени вложители и т.н. Така че преди да вложиш средствата си, е добре да проучиш съответната банкова институция. Потърси информация за това кой е собственикът, каква е историята на банката, доколко са стабилни нейните позиции на пазара, имала ли е някакви проблеми в миналото. Когато си наясно точно на кого поверяваш парите си, ще можеш по-добре да прецениш потенциалните възможности и рискове.

2. Внимавай с инвестициите – все повече хора избират да инвестират парите си в акции и други ценни книжа. Трябва да се има предвид обаче, че пазарите на ценни книжа са доста „ветровити“, ако можем да се изразим по този начин. При тях промените се случват бързо в зависимост от моментната ситуация и резултатите на дадени компании. Представи си например, че в полезрението ти се появи възможност за закупуване на нова къща или апартамент на изгодна цена. Но в същото време на пазара се наблюдават неблагоприятни тенденции, които водят до загуба на стойността на притежаваните от теб ценни книжа. В такъв случай портфолиото ти вероятно вече няма да е толкова голямо, за да ти позволи да осъществиш покупката. Това е само един от многото примери, които можем да ти дадем. При всички случаи обаче трябва да помислиш какви са бъдещите ти финансови цели и доколко си готов да рискуваш спестяванията си в името на реализиране на дадени приходи от дивиденти.  

3. Насочи се към ниска възвръщаемост – вероятно знаеш, че при ценните книжа обикновено колкото по-малък е рискът, толкова по-ниска е възвръщаемостта. В този смисъл ако твоята главна цел е да запазиш спестяванията си, то несъмнено най-добрият вариант е да се насочиш към ценни книжа с ниска възвръщаемост. Няма защо да подлагаш на риск средствата, чието събиране ти е коствало значително време и усилия.

4. Избери подходящата форма – винаги е препоръчително да държиш спестяванията си в такава форма, че при необходимост да можеш да ги изтеглиш по най-бързия начин. Така ще можеш да отреагираш своевременно при извънредни ситуации или пък появили се възможности за изгодни покупки или сделки. Със сигурност това няма да е възможно, ако вложиш парите си в недвижим имот например, защото продажбата му в определени случаи ще отнеме месеци или дори години. Препоръчваме ти да съхраняваш своите спестявания в парична форма или пък в ценни книжа и фондове, предлагащи опция за бързо превръщане в налични пари.

5. Разпредели на различни места – и накрая още един съвет, който може да ти бъде от голяма полза. При наличие на по-голямо количество финансови средства, избягвай да ги държиш на едно място. Все пак в днешния свят се случва всичко – от финансови и банкови кризи до различни кражби и измами. В този смисъл е най-добре да влагаш спестяванията си не само на няколко места, но и в разнообразни финансови инструменти. Това могат да бъдат банкови депозити, ценни книжа, взаимни фондове и т.н. Определено една такава стратегия ще гарантира повече сигурност за личните ти финанси и по-спокоен сън за самия теб.

Спестяванията ти дават възможност да бъдеш по-гъвкав във финансово отношение и да реагираш по най-бързия начин на появили се възможности или непредвидени ситуации. Ако в момента не разполагаш с такива или преминаваш през труден период, кредитна карта Бяла Kарта е насреща, за да ти окаже помощ. Набави си необходимите средства чрез този удобен финансов инструмент и ги използвай, за да си стъпиш на краката и направиш първите стъпки към едно по-добро бъдеще!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш