Кандидатствай Вход
Как трябва да харчиш парите си, според психолозите?

Как трябва да харчиш парите си, според психолозите?

Парите не могат да купуват щастие. Това е, което повечето от нас са научени от ранна възраст. Според последните изследвания обаче, може да е вярно обратното. 

Или поне така твърдят специалисти от сайта на Global Banking & Finance, в който е поместен материал, свързан с разходите от гледната точка на психолозите.

Изследвания показват, че харченето на пари за различни неща може да увеличи нашето щастие - но в различна степен. 

И така, какви са психологическите ефекти от изразходването на пари, например, за фестивални билети? Или пък даване на пари за благотворителност – дали реално ни прави по-щастливи? Как трябва да харчиш парите си, според психолозите? Отговорите на тези въпроси ще намериш в статията.

Как начинът, по който харчим, се променя?

Възходът на новата "икономика на преживяванията" е само една от причините да се предположи, че разходите за правене на неща като шопинг могат в действителност да ни направят по-щастливи. 

Разходите за преживявания като почивки, ресторанти и барове нарасват с 4.4% на годишна база, докато разходите за "неща" като дрехи и обувки намаляват с 1.6 %. 

Но дали нашето предпочитание към "моменти", а не към материални притежания, всъщност ни прави по-щастливи, или е просто тласнат начин на живот?

Съдбата на купувача

Любопитни изследвания на Томас Гилович, професор в университета Корнел, откриват доказателства в полза на купуването на преживявания вместо на материални вещи. Проучването на Гилович установи, че има по-голяма вероятност да претърпим угризения на купувача, когато купуваме материални неща, вместо да даваме пари за изживяване на хубави моменти.

Другият проблем е адаптирането. Нашето вълнение за този нов чифт обувки или диван постепенно се променя. И когато тръпката от новата покупка изчезне, се връщаме да търсим друг елемент, който трябва да имаме.

Очакването е друг решаващ фактор и аргумент за преживяванията пред нещата. Проучване показва как хората са предимно разочаровани преди планираната покупка на нещо материално, докато преживяванията, за разлика, носят щастливо очакване. 

Също така, е по-малко вероятно да сравним как натрупаният от нас опит се сблъсква с нашите приятели, докато същото не се отнася за покупки като часовник, кола или смартфон.

Не е нужно да пренебрегваш материалните си покупки

Това не означава, че покупките на материални вещи не могат да ти купят щастие. Всъщност, има все повече доказателства, които предполагат, че инвестирането в някои неща може да бъде полезно.

Изследване на Сандра С. Мац, Джо Дж. Гладстоун и Дейвид Стилул установява, че харченето на пари може да ни донесе щастие, стига да купуваме в съответствие с нашия тип личност. За интроверт, харченето на пари за книги вероятно ще донесе повече щастие от купуване на комплект козметика например. 

По същия начин, даването на пари за благотворителност може да те направи щастлив, само ако си загрижен за благополучието на другите.

Алтруистичният ген

За разлика от това, за благотворително мислене, има множество доказателства, които предполагат, че харченето на пари за другите може да ти донесе най-голямото удовлетворение от твоите инвестиции. Щастието е в добрините, които правиш.

Според Томас Уеб, социален психолог в университета в Шефилд, заключението е просто. "Ако искате да сте щастливи, тогава купете неща за тези, които обичате, а не за себе си".

"Съветът за това как най-добре да изразходвате парите си за съжаление не е лесен," според д-р Annette Cerulli-Harms. "Хората имат различни потребности и вкусове, които до голяма степен диктуват защо харчат парите си по различен начин и се радват на различни дейности". 

Така че, докато горепосоченото може да е добро правило, ти вероятно си единственият, който знае кои неща, опит и мини индулгенции наистина те правят щастлив.

Дали ще харчиш паричните си средства за преживявания, екскурзии до далечни места или нови дизайнерски дрехи, кредитна Бяла Карта може да ти послужи като верен помощник в пазаруването. Бяла Карта е кредитна карта. 

Бяла Карта е международна кредитна карта и с нея можеш да правиш резервации в хотели и ресторанти, разполагайки с кредитен лимит до 3000 лв. Едно от най-големите предимства на Бяла Карта е нейната достъпност – можеш да кандидатстваш онлайн или по телефон, напълно безплатно.  

Бяла Карта ти дава шанс и да се възползваш от отстъпки в различни обекти от партньорската ни мрежа, а докато пазаруваш ще можеш да следиш безплатно всички направени трансакции. Чрез персоналния си онлайн профил, имаш възможност да следиш баланса си и да виждаш дължимата вноска. 

Не забравяй, че Бяла Карта няма такса за издаване и преиздаване на пластиката.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш