Кандидатствай Вход
Каква е новата онлайн измама, която застрашава картодържателите през 2017 г.?

Каква е новата онлайн измама, която застрашава картодържателите през 2017 г.?

  • Бяла Карта
  • 14.06.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 3244

И през тази година, картодържателите трябва да бъдат наясно с всички правила за опазване на личните си данни и ценната информация от разплащателните си средства.

Според поредното проучване, тестовете с откраднати кредитни карти ще нараснат с 200% през 2017 г. По този начин, пред електронната търговия отново ще изникнат редица заплахи и рискове, които е нужно да бъдат преодоляни, за да  се осигури спокойствие на милионите потребители в мрежата. Това означава, че и дребните търговци в интернет трябва да вземат необходимите мерки, за да предоставят на клиентите си желаното потребителско изживяване.

Данните сочат, че през тази година се очаква 200% увеличение на тестването на откраднати кредитни карти – това е тактика, която се използва от измамниците, за да тестват откраднати номера на кредитни карти. Въпросната тактика се състои в правенето на малки и постепенни покупки, преди да се премине към трансакциите с големи суми. Съответната статистика е спрямо 2016 г., а процентът на увеличение е доста притеснителен и предвижда, че това може би е само началото на новите онлайн злоупотреби с конфиденциална информация.

Предвижда се, че най-големите предизвикателства и през тази година, ще бъдат измамите, осъществявани чрез мобилните ни устройства. Смартфоните вече са част от живота на повечето хора, а това означава, че финансовата ни информация и личната такава присъстват в мобилното устройство. В случай, че не са защитени с нужните мерки, то те изключително лесно могат да се превърнат в идеална жертва за престъпниците. Всъщност, мобилните устройства са тези, които предлагат много по-лесен достъп до конфиденциални данни на измамниците, отколкото всяка друга технология.

Една от ефикасните тактики, които се разработват за справяне с подобни злоупотреби, е поведенческият анализ на конкретния ползвател. Тя може да бъде ползвана за предотвратяване на измами както със смартфони, така и с компютри. Известна трудност обаче се явява фактът, че потребителите имат различно поведение при пазаруване с подобни устройства. Това означава, че начините за борба с измамите, трябва да бъдат сериозно преработени и пригодени към мобилните разплащания и устройствата, чрез които се осъществява мобилната търговия.

Истината е, че управлението на рисковете и справянето с интернет злоупотребите, се явява нож с две остриета за търговците. Много онлайн магазини прилагат инструменти за надхвърляне на поръчките, но същевременно, в този процес намаляват одобрението си за трансакции и губят ценни приходи.

Други търговци прибягват и до изграждане на екипи за борба с измамите, които обаче, от своя страна, не притежават нужната информация, за да се справят с недоброжелателите и опитните кибер престъпници.

Разбира се, борбата срещу измамите с кредитни карти, съвсем не е лесна, но при ефективно проследяване и управление на престъпните действия, могат да се избегнат много кибер атаки. Трябва да се има предвид, че дори едно пропуснато тестване с открадната кредитна карта, би довело до бъдещи злоупотреби.

Според скорошни анализи на онлайн измамите през 2016 г., пазарните сегменти, в които се забелязва най-висок ръст на интернет злоупотребите с кредитни карти, са електроника, забавления, бижута и спортни стоки.

Търговците в мрежата са поставени пред труден избор и заради факта, че не могат да си позволяват да имат загуби, поради евентуални такси за сигурност на поръчките или пък разход на допълнително време за одобрение на всяка покупка.

Подобна практика може и да има ефект върху злоупотребите с лични данни, но ще се яви пречка за удовлетвореността на клиента, който би искал да си спести време и излишни формалности, докато пазарува в мрежата. Пример за това са онлайн покупките, чиито доставки потребителите искат да бъдат осъществени още същия ден. Това ще направи клиентите по-щастливи от лесното и бързо пазаруване, но на практика подобно нещо улеснява и самите измамници. Благодарение на опцията за получаване на закупената стока още в същия ден, крадците на лични данни могат да се сдобият с въпросния продукт, без търговецът да има възможност да засече злоупотребата с кредитна карта. Това е страхотен шанс за измамниците да бъдат още по-смели и устремени в престъпните си дела.

За да ползваш безпроблемно своята кредитна Бяла Карта, те съветваме да спазваш базовите правила за безопасно пазаруване в интернет пространството, да следиш винаги къде предоставяш данните на кредитната си карта и да ползваш доверени онлайн търговци. Добра идея, специално създадена за картодържателите на Бяла Карта, е Белият магазин, в който ще намериш чудесни промоционални оферти, с които ще си спестиш пари.

Очаквано, онлайн търговията няма да остави кибер престъпленията да всяват уплаха сред потребителите, а ще предприеме мерки и ще продължи да инвестира в кибер сигурност, за да предложи на максимално добро клиентско изживяване.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш