Кандидатствай Вход
Каква е средната заплата в България от началото на годината?

Каква е средната заплата в България от началото на годината?

  • Бяла Карта
  • 27.05.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 438

Средната брутна заплата в България достигна 1500 лева през месец март, сочат предварителни данни на Националния статистически институт. През януари и февруари тя е била съответно 1454 и 1431 лева.

През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата e 1 462 лв. През първото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата нараства с 11.0% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

Най-голям ръст на заплащането има в секторите „Хуманно здравеопазване и социална работа“ с малко над 27%, което можем да си обясним със здравната криза, „Държавно управление“ с 18,5 % и „Добивна промишеност“ – със 17,1%. Забелязва се намаление е дейностите, свързани с „Култура, спорт и развлечение“ с 6,8% и „Хотелиерство и ресторантьорство“ с 2,7%. Спадът тук е логичен, имайки предвид, че това бяха най-засегнатите сектори в следствие на мерките, свързани с пандемията.

От данните се забелязва, че спрямо същия период на 2020 година средната месечна работна заплата през първите три месеца на 2021 г. в обществения сектор нараства със 17.2%, а в частния - с 8.8%.

Средната заплата в София е най-висока за страната и за месец март е била 2031 лева, което е с над 500 лева повече от средното възнаграждение за останалата част от България.

Според данните на НОИ най-високоплатените професии са в секторите на „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“, където средната заплата е 3613 лева, . както и е секторите „Финансови и застрахователни дейности“ – 2188 лева и „Добивна промишленост“ – 2108 лева.

Пак по данни на НСИ се вижда обаче, че инфлацията също бележи ръст за последния месец. През следващите месеци предстои да видим дали доходите на българина растат и са достатъчни, за да покрият разходите за живот.

Ако взимаш по-ниска от средната заплата за страната или региона, в които живееш, можеш да помислиш за смяна на работодателя си, по-висока квалификация или преквалификация в по-добре платен икономически сектор. Никога не е късно да направиш промяна и да подобриш финансовото си състояние.

Друг вариант е да помислиш за варианти за допълнителни доходи. В блога ни можеш да намериш статии с много идеи, които ще ти бъдат полезни.

Докато планираш как да подобриш финансовото си състояние, разчитай на кредитна карта Бяла Карта. За нея кандидатстваш веднъж и можеш да имаш пари до заплата винаги, когато ти потрябват. Научи повече за предимствата на кредитна карта Бяла Карта тук.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш