Кандидатствай Вход
Каква е тайната на финансовото щастие?

Каква е тайната на финансовото щастие?

  • Бяла Карта
  • 15.05.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1111

В новата си книга "Всички пари в света: какво най-щастливите хора знаят за приходите и разходите", Лаура Вандеркам казва, че много хора са недоволни от своите финанси, защото не мислят за парите по правилните начини. Медията NextAvenue е попитала Вандеркам какво представява тайната на финансовото щастие, а ние ще ти разкрием акцентите от тази така любопитна материя.

Парите, от ранна възраст ни се казва, че не могат да купят щастие. И все пак всички сме чували истории за победителите в лотарията, чиито огромни печалби са им донесли много повече нещастие, да не говорим за знаменитостите, за които богатството бе равносилно на саморазрушение.

Според някои обаче, има един проблем с тези анекдоти и  това е факта, че те си остават просто анекдоти.

В един свят с милиарди души, можеш да намериш истории, които да подкрепят всяка една теория. Фактът е, че парите са основно средство за обмен. Това може да доведе до евентуални проблеми, разбира се, но също така може да ти плати сметките за отопление през зимата, да осигури обучение в добри училища за децата ти или да ти резервира самолетни билети за другия край на света.

С други думи – с парите можеш да си купиш неприятности и сериозни проблеми, които да афектират на бъдещето, но можеш да си купиш и щастие и благополучие.

Това, което прави разликата, е да харчиш парите си правилно. Какво обаче означава това?

Ключът към използването на парите

Авторката на книгата е прекарала няколко години в интервюта с финансово успели хора, за да разбере какво милионерите  знаят, което другите за хора е непонятно. В процеса на интервюиране е научила, че ключът към използването на парите е просто да промениш начина, по който мислиш за тях.

Спри да разглеждаш парите като вредни или бездушни, или интересни само по отношение на това, колко повече са от финансите на твоите съседи. Вместо това трябва да се научиш да мислиш за парите като инструмент. Като средство за придобиване, за развитие и грижа за неща, които ти носят радост.

Всичко това звучи доста лесно. Но как да възприемеш подобно мислене?

Трите предпоставки на богатството

Чрез изследването, авторката е научила, че най-щастливите хора действат чрез принцип, който е известен като Трите предпоставки на богатството (и тук под "богатството" се разбира не толкова нетната стойност на парите ти, колкото твоя възглед).

Първата предпоставка за богатство: Имам достатъчно. Има хора, които имат повече, но и много, които имат по-малко.

Втората предпоставка на богатството: Ако искам повече пари, отколкото сега, за да постигна големи цели, мога да разбера как да ги постигна.

Третата предпоставка за богатство: Всеки лев е избор. Как го печеля и го харча зависи от мен.

Това са прости понятия, но те предлагат гледна точка, която се различава значително от начина, по който много от нас мислят за парите.

Анализатори са установили, че човешкото щастие отчасти се базира на това, как се изправяме срещу определена референтна група. Чувстваме се богати, ако имаме по-голяма къща или по-хубава кола от нашите съседи. Но практически нищо не ни принуждава да мислим по този начин: Можем да изберем всяка референтна група, която искаме. В това число и хората, които нямат собствен дом и работа. Ако се сравняваме с тях, едва ли ще мислим за нещастията си и факта, че нямаме достатъчно богатство.

Проблемът със стандартните лични финансови съвети

Има много съвети за личните финанси, които често са с негативен тон, който предполага, че хората не могат да променят доходите си, че единственото им решение е да предприемат лишения, само за да спестят някой лев.

Няма нищо лошо в намаляването на разходите ти, но е трудно да се изгради истинско богатство, като пестиш по 50 стотинки от кофичка кисело мляко.

Финансово щастливите хора имат по-смел подход. Те си идентифицират вида работа, която им е приятна, след това търсят нови възможности как да вършат точно тази работа, а някои дори генерират големи приходи, за да подкрепят големите си цели.

Важно е да настроиш собствените си цели.

Какви трябва да бъдат тези цели? Може да започнем от собствено жилище, сигурното пенсиониране, детските фондове за образование - и това са добри цели. Но зависи от теб, към какво се стремиш наистина и е добре да го осъзнаеш още сега. Може би нямаш нужда от огромен и скъп дом, може да предпочиташ по-скромен дом, но за сметка на това много пътувания по света и посещения на различни дестинации.

 А за да сбъднеш и ти целите си, мисли за парите като точно този инструмент за постигане на щастие. Такова средство е и Бяла Карта - кредитната карта, с която ще създадеш кредитна история, ще разполагаш с финансови средства и няма да ти коства нищо допълнително, ако не я използваш.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш