Кандидатствай Вход
Какво е двуфакторна автентикация на онлайн плащанията?

Какво е двуфакторна автентикация на онлайн плащанията?

Необходимостта от по-голяма сигурност на финансовите инструменти расте с всеки изминал ден. Растящият брой онлайн разплащания дава нелека задача пред финансовите институции, които трябва да отговорят на изискванията на регулаторит е и клиентите си за сигурни плащания в интернет.

Голяма част от банковите и небанковите финансови институции вече въведоха двуфакторна автентикация на плащанията в интернет. Нововъденията бяха наложени и от регулаторни изисквания на Европейския съюз за платежните услуги.

Като отговорна и коректна финансова инстистуция, Бяла Карта предоставя на всички свои клиенти възможност за двуфакторна автентикация на онлайн плащанията. Какво обаче представлява двуфакторната автентикация? За да отговорим на този и други въпроси, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме за всичко, което трябва да знаеш за двуфакторната автеникация.

Какво е двуфакторна автентикация?

Двуфакторната автентикация е процес за задълбочена идентификация на потребителите, която изисква два или повече елемента за верификация. Тези елементи могат да бъдат три вида: нещо, което само клиента знае, нещо, което само клиента притежава и характерна особеност /биометрични данни/.

Какви са елементите за автентикация?

Автентикация с нещо, което само клиентът знае

Този фактор е най-разпространеният. Това може да бъде ПИН код, код за сигурност, парола или друг код индивидуално за всеки клиент. Важно е паролата или кодът да бъдат сигурни. Ако трябва да създадеш паролата си, избягвай да включваш рожденната си дата, името си или други данни, които лесно могат да бъдат разпознати и са обществено достъпни.

Автентикация чрез нещо, което само клиентът притежава

За да потвърдиш плащането си по този начин, трябва да има нещо физическо, което да може да бъде свързано само с теб. Най-лесните примери са личната ти карта и телефонът ти. Този метод за автентикация работи на принципа на ключ, който трябва да използваш, за да приключиш верификацията.

Така например, ако използваш мобилното приложение на кредитна карта Бяла Карта, ще можеш да добавиш картата си и само с няколко клика да потвърждаваш плащанията си в интернет.

Научи повече за  мобилното приложение на Бяла Карта тук.

Автентикация на плащанията в интернет чрез т.нар. характерна особеност – биометрични данни

Под характерна особеност се има предвид пръстов отпечатък или фингърпринт, както и сканиране на лицето. Потвържденията чрез биометрични данни все повече ще навлизат в системите на сигурност на множество компания – както финансови, така и технологични.

За да използваш тази функция обаче, трябва да разполагаш със смарт телефон със скенер за пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Комбинирането на два или повече метода за идентификация повишава защитата на трансакциите в интернет и повишава сигурността на данните. 

Защо е необходима двуфакторна автентикация?

Плащанията в интернет са все по-голяма част от нашето ежедневие. Поради тази причина, всички платформи, които поддържат онлайн плащания, се стремят да осигурят най-високо ниво на сигурност на своите клиенти и техните данни.

Използването само на парола за верификация на идентичността дава поле за изява на хакерите. Колкото повече степени на верификация има, толкова по-трудно ще се компрометират данните ти. Ето защо, в момента да имаш силна парола не е достатъчно и двуфакторната автентикация е от ключово значение за сигурността на данните ти.  

В заключение, двуфакторната автентикация е един от най-сигурните и добри начини да защитиш своите плащания в интернет.

 

Ако търсиш високо ниво на сигурност за твоите плащания в интернет, както и финансова сигурност и спокойствие до заплата, довери се на кредитна карта Бяла Карта. Кредитна карта Бяла Карта е без такса за издаване и без годишна такса за обслужване. 

Можеш да заявиш изцяло дистанционно и да получиш на посочен от теб адрес. Освен това, с мобилното приложение, с двуфакторната автентикация на онлайн плащанията е лесна. С твоята кредитна карта Бяла Карта пазаруването в интернет е сигурно и удобно.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш