Кандидатствай Вход
Какво прави шопинг манията с портфейла ти?

Какво прави шопинг манията с портфейла ти?

Шопинг манията отдавна е разпространена не само сред тийнейджърите по цял свят, но и сред възрастните, които разполагат със собствени финанси и разнообразни начини за разплащане навсякъде.

Онлайн магазините, напливът на всякаква информация, промоциите във физическите магазини – всичко това е само част от факторите, които предизвикват все повече кредитополучатели да „инвестират“ паричните си средства в нови покупки. 

Без значение, дали става въпрос за актуалните модни тенденции, нов чифт обувки, луксозен часовник или пък ненужни вещи за дома – всеки обича да пазарува, особено ако разполага свободно с финанси. 

А в днешно време, благодарение на гъвкавите кредитни инструменти и все по-достъпните кредитни карти, повечето потребители се чувстват във вихъра си, всеки път, когато посетят магазин или онлайн разпродажба. 

Разбира се, в това няма нищо притеснително, стига да можеш да управляваш всичките си финанси правилно и да устояваш на изкусителните сделки, които ти се предлагат. Какво обаче прави шопинг манията с портфейла ти, ако не можеш да контролираш покупките си? 

Отговорът е ясен - влизаш в дългове и не можеш да контролираш бюджета си. 

Ползвайки кредитната си карта за пазаруване в интернет, лесно можеш да прекрачиш невидимата граница, която прави задълженията ти трудно платими на кредитора. 

По този начин, има голяма вероятност да не си в състояние да изплатиш навреме месечната си вноска, което неминуемо се отразява на кредитната ти история. 

Подобни финансови проблеми могат да имат дълготраен ефект за бъдещата ти кредитоспособност.

Експертите препоръчват да се избягва пазаруването под влиянието на психологически фактори като стрес, афект или чувство за самота. 

Подобни импулсивни покупки могат лесно да се превърнат в навик и да доведат потребителя до банкрут.

По тази причина, трябва да овладееш шопинг манията си, за да не навредиш на портфейла и общия си бюджет.

Изгради здравословни навици за шопинг 

Започни от там да изградиш добра кредитна история.  Всъщност, един от основните проблеми, които прекаленото харчене по магазините и шопинг манията е, че може да доведе до понижаване на кредитния рейтинг.

Това е така, защото, ако използваш кредитната карта главно за импулсивни покупки в интернет пространството или по магазините, много бързо ще надвишиш сумата, която си способен да върнеш. 

Така, докато се усетиш, пазаруването по магазините за дрехи може да доведе до понижаване на твоя кредитен рейтинг. 

Това, от своя страна, води до бъдещи трудности за получаване на кредит за жилище, нова кредитна карта, както и по-висок лимит по настоящата такава.

Погрижи се за себе си. Не допускай да изпаднеш в неблагоприятна ситуация. Веднъж изградиш ли лоша кредитна история, след това се изисква повече време да възстановиш добрия си кредитен рейтинг. 

Затова, не позволявай на неразумните и прибързани покупки да навредят на кредитния ти профил и възможностите ти за получаване на кредит в бъдеще.

Използвай своята кредитна карта при нужда от пари, когато можеш да си го позволиш. Не позволявай на шопинг манията ти да дестабилизира финансовото ти състояние. 

За тази цел, плащай с кредитна карта само стоки и услуги, от които наистина имаш необходимост и винаги следи кредитния си баланс, за да знаеш как се движат задълженията ти.

Един от плюсовете на Бяла Карта е и безплатното теглене на пари от банкомат, което ти позволява да разполагаш с парите си в кеш, когато и където имаш желание. 

Така, можеш да пазаруваш, дори във физическите магазини, използвайки средствата по кредитната си карта.

След като знаеш какво разплащателно средство да ползваш за пазаруване, важно е да ти напомним, че основна стъпка към добрия кредитен рейтинг и избягването на задлъжнялост, е и харченето на малки суми от кредитната ти карта.  

Освен да използваш картата само за необходими покупки, то е добре да се стремиш да пазаруваш за малки суми. 

По този начин, ще ти бъде по-трудно да достигнеш кредитния си лимит и ще имаш възможност да контролираш средствата си. 

Тук Бяла Карта ти помага, чрез персоналния потребителски профил, който ти предоставя, за да следиш трансакциите си.

Не забравяй, че не бива да използваш максималния размер на кредитния си лимит. 

По-разумно е да пазаруваш често, но за малки суми. 

Така формираш профил на надежден кредитополучател. 

В противен случай, има голяма вероятност да не покриеш големите си задължения към кредитора, а и изразходването на целия лимит е показател за рискова кредитоспособност пред финансовите институции. 

Запомни, че кредитните инструменти са създадени, за да ти помагат в синхронизирането на бюджета ти и постигането на бъдещите ти цели, а не да бъдат пречка за финансовата ти независимост. 

Затова, преди да изпаднеш в неплатежоспособност пред кредитна институция, ограничи неразумните покупки, следвай бюджета си и се възползвай основно от плюсовете на кредитните средства.

Как да контролираш покупките си с Бяла Карта?

Контролирането на разходите ти с помощта на кредитна карта Бяла Карта е възможно, ако я използваш дисциплинирано.

Кредитната карта Бяла Карта може да ти помогне благодарение на онлайн профила, в който можеш да проследяваш извлеченията си и изкъсо да следиш разходите си. 

Освен това, там имаш възможност да блокираш и активираш определени функции на картата - теглене на пари от банкомат, използване на ПОС или онлайн. 

Това ще те подсеща, че е по-разумно да ограничиш потреблението на картата. 

С малко усилия и планиране можете да използваш своята кредитна карта, за да си помагаш в управлението на личните финанси. 

Това обаче няма да е достатъчно, тъй като за целта ще бъде необходимо да имаш създаден бюджет, към който да се придържаш. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш