Кандидатствай Вход
Какво трябва да знаеш, ако ще финансираш бизнес?

Какво трябва да знаеш, ако ще финансираш бизнес?

  • Бяла Карта
  • 09.07.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1595

Финансирането на малък бизнес с кредитни средства е нещо, за което трябва  със сигурност да се подготвиш предварително, при това доста добре. Да обмислиш всички варианти, да се посъветваш с добър консултант, да проучиш предложенията на банките.

Как да изградиш своя бизнес кредит, като избегнеш множеството грешки, които един потребител може да допусне? Ето няколко полезни съвета, които да си прeговориш, преди да започнеш с плановете за инвестиране в стартиращия си бизнес:

1. Имай предвид твоя личен кредитен рейтинг. Най-големият фактор при решението на много от банките първоначално да дават заеми на фирмите, са личните кредитни рейтинги на собствениците. За да увеличиш кредитния си рейтинг, не забравяй да плащаш личните си сметки навреме, поддържай ниско съотношение на дълга към наличния кредит на персоналните си кредитни карти и се увери, че всички салда остават под 30% от лимита ти за кредитни карти. Затова тук идва моментът, в който вече трябва да си изградил добра кредитна история, за да ти бъде отпуснат бизнес кредит. Или с други думи, добре е да си редовен и изряден платец към кредитна институция и да притежаваш поне една кредитна карта. Както се спомена и по-горе, балансът по тази кредитна пластика трябва да се следи изкъсо, но и да не се забравя редовно и правилно използване на кредитната карта. По този начин доказваш на финансовите компании, че можеш да бъдеш изряден платец и да управляваш разумно финансите си. За тази цел Бяла Карта е твоята лична кредитна карта, с която пропускаш всички банкови процедури, но си осигуряваш добър помощник в изграждането на добра кредитна история. Над 90 000 българи вече ползват кредитна Бяла Карта, за да се разплащат онлайн и офлайн с удобен и изгоден кредитен инструмент, създаден за масовия български потребител. Бяла Карта дава възможност да притежаваш персонален онлайн профил, чрез който да следиш по всяко време трансакциите по кредитната си карта и да виждаш сроковете за вноските си. Бяла Карта ти дава ред предимства, които трудно ще получиш от стандартните банкови пластики, като например безплатно кандидатстване, без чакане по банкови клонове, липса на банкови такси, безплатна доставка до посочен адрес и теглене на пари в брой от банкомат, без никаква допълнителна такса. Можеш да заявиш своята Бяла Карта по телефон или онлайн и ще получиш безплатно SMS известяване за всяка направена трансакция, плюс още разнообразни отстъпки при пазаруване с кредитната Бяла Карта.

2. Кандидатствай за бизнес кредит, преди да имаш реална нужда от него. За да започнеш да изграждаш кредитна история за бизнеса си, кандидатствай за поне някакъв кредит скоро след стартирането си. Малкият бизнес често трябва да се утвърди в продължение на няколко години, преди банката да се чувства комфортно, предлагайки значителна кредитна сума. Можеш да осмислиш и овърдрафт, с който да затвърдиш позициите си пред кредиторите, преди да кандидатстваш за голям размер кредит.

3. Използвай разумно и умерено кредита си за бизнес. Запомни, че веднъж получиш ли бизнес кредит е добре да се придържаш към балансираното му използване и да следиш нивото на баланса си. Експерти съветват, че дори в началото на получаване на кредита и разгръщане на кредитната история, може да кандидатстваш за по-висок кредитен лимит.

4. Формиране на взаимоотношенията с повече от един заемодател. Банките могат да променят кредитните си политики за известно време и да намалят кредитния ти лимит за една нощ, което ще означава, че няма да можеш да разполагаш с всичките си финансови активи, когато са събрани в „една кошница“. Вместо това можеш да избереш да имаш кредитна карта от голяма банка или от небанкова институция (ако продуктът повече те устройва), а твоят овърдрафт да бъде осигурен от местна банка с по-различни условия. И двата типа институции имат своите минуси и плюсове, но е добре при разпределянето на ценните си финансови активи да премислиш, дали няма да е по-добре да бъдат отделени на части в различни финансови компании, за да си гарантираш, че ще можеш да разполагаш с някаква част от финансите си, дори, ако възникнат непредвидени обстоятелства при единия кредитор.

5. Помисли за алтернативи. Не забравяй, че традиционните банки не са твоите единствени опции, когато става въпрос за кредитиране. Запознай се с новите и модерни финтек компании например и вариантите за финансиране, които не са така популярни, но за сметка на това използват модерни софтуерни технологии, които ще оформят бъдещето в банкирането.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш