Кандидатствай Вход
Какъв потребител си, според начина, по който харчиш?

Какъв потребител си, според начина, по който харчиш?

Отношението ти към парите до голяма степен зависи от личността ти. Начина, по който се държиш като потребител – също. Това не означава, че осъзнавайки какъв тип потребител си, не би могъл да контролираш поведението си, когато харчиш пари. Напротив - разбирането на отношението към парите ти и потребителските ти навици е първата стъпка, която ще ти помогне да оформиш подхода си към харчене, спестяване и инвестиране.

И така, какъв потребител си, спрямо начина, по който харчиш?

Има много и различни анализи на типоевте потребители и много хора пасват едновременно на няколко профила. Ключът е намирането на профила, който най-много съответства на твоето поведение.

Основните профили са:

Прахосници

Прахосниците обичат луксозни автомобили, нови джаджи и маркови дрехи. Те обикновено не са разумни купувачи, а харчейки се стремят да са модерни и да изпъкнат. Те искат да имат най-новия мобилен телефон, най-големия и нов телевизор. Този тип потребители обичат да харчат пари и често поемат големи рискове, когато инвестират.

Спестители 

Спестителите са абсолютната противоположност на големите прахосници. Техният живот е отдаден на пестенето до прекаляване. Те изключват светлините, когато напускат стаята, бързо затварят вратата на хладилника, за да не излезе студ, пазаруват само, когато е необходимо и рядко правят покупки с кредитни карти. Избягват дълговете. Спестителите не са загрижени за последните тенденции и получават по-голямо удовлетворение от прочитането на лихвите по банковото извлечение, отколкото от придобиването на нещо ново. Спестителите са по природа консервативни и не поемат големи рискове с инвестициите си.

Купувачи 

Купувачите получават голямо емоционално удовлетворение от харченето на пари. До такава степен изпитват удоволствие, че не могат да се противопоставят на импулса си, дори когато не се нуждаят от нищо конкретно. Обикновено осъзнават зависимостта си и дори са загрижени за задължението, което създава. Те търсят изгодни условия и са щастливи, когато ги намерят. Купувачите обичат промоцииите и гъвкавите инструменти, които им дават свободата, която жадуват. Ако ти се припознаваш в този профил потребители, то Бяла Карта е създадена точно за теб – с нея можеш да пазаруваш онлайн и офлайн, разполагайки с нужните средства, без да се притесняваш за допълнителни такси. Бяла Карта не е банкова кредитна карта, което означава, че нямаш банкови такси. А добрата новина е, че тегленето на пари в кеш от банкомат с Бяла Карта не ти коства никакви допълнителни такси. Без значение, дали искаш да се възползваш от намалението в мола, да закупиш телевизора, който е на промоция или просто да погасиш изненадващ голям разход – кредитна Бяла Карта е на твое разположение.

Длъжници

Длъжниците не пазаруват, за да се забавляват или да се развеселят. Те просто не прекарват много време да мислят за парите си. Длъжниците обикновено харчат повече, отколкото печелят и са дълбоко задлъжнели. Не се интересуват от начина, по който биха могли да инвестират по-разумно доходите си.

Инвеститори

Инвеститорите чудесно осмислят финансовото си положение и се опитват да влагат парите си разумно. Те са склонни да търсят пасивни инвестиции, които ще им осигурят достатъчен доход, за да покрият всички сметки. Действията на инвеститорите се ръководят от внимателно вземане на решения и те са склонни да поеомат определени рискове в преследването на целите си.

Познавайки основните потребителски профили и осъзнавайки към кой от тях принадлежиш и кой от тях би желал да бъдеш, можеш да предприемеш необходимото, за да се промениш.

Прахосниците е добре да харчат една идея по-малко и да се замислят за спестявания и инвестиции.

Спестителите трябва да бъдат по-умерени в действията си и не бива да загърбват радостите на живота и хубавите моменти.

Купувачите трябва да се научат да харчат разумно всички средства, с които разполагат – собствени и заемни. Необходимо е умно управление на кредитните инструменти и добър избор на подходящи разплащателни срества, или кредитни и дебитни карти. Добре е да си направят ясен бюджет и да разпределят паричните потоци първо за най-необходимото.

Длъжниците е добре да започнат да инвестират, за да си гарантират едно по-добро финансово бъдеще.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш