Кандидатствай Вход
Тествай какъв тип потребител си, спрямо начина, по който харчиш

Тествай какъв тип потребител си, спрямо начина, по който харчиш

  • Бяла Карта
  • 03.07.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1587

Подобно на почти всичко останало в живота, отношението ти към парите до голяма степен е продиктувано от личността ти.

Разбирането на отношението към парите ти и потребителските ти навици е първата стъпка, която ще ти помогне да оформиш подхода си към харчене, спестяване и инвестиране.

И така, какъв потребител си, спрямо начина, по който харчиш?

Прочети, за да разбереш:

Какъв тип си точно?

Видовете потребители са анализирани по различни начини и много хора могат да се идентифицират с аспекти на няколко профила. Ключът е намирането на профила, който най-много съответства на твоето поведение.

Основните профили са:

прахосници, спестители, купувачи, длъжници и инвеститори.

Прахосници - Прахосниците обичат хубави автомобили, нови джаджи и маркови дрехи. Те обикновено не са разумни купувачи, те са модерни и се опитват да изпъкнат. Това често означава, че искат да имат най-новия мобилен телефон, най-големия и нов телевизор. Този тип потребители обичат да харчат пари, не се страхуват от задълженията и често поемат големи рискове, когато инвестират.

Спестители - те са точно обратното на големите прахосници. Те изключват светлините, когато напускат стаята, бързо затварят вратата на хладилника, за да не излезе студ, пазаруват само, когато е необходимо и рядко правят покупки с кредитни карти. Те обикновено избягват дълговете. Спестителите не са загрижени да следват последните тенденции и получават по-голямо удовлетворение от прочитането на лихвите по банковото извлечение, отколкото от придобиването на нещо ново. Спестителите са по природа консервативни и не поемат големи рискове с инвестициите си.

Купувачи - Купувачите получават голямо емоционално удовлетворение от харченето на пари. Те често не могат да се противопоставят на импулса си, дори ако искат да купуват стоки, от които не се нуждаят. Обикновено осъзнават зависимостта си и дори са загрижени за задължението, което създава. Те търсят изгодни условия и са щастливи, когато ги намерят. Купувачите са еклектични по отношение на инвестирането, но за сметка на това обичат да се възползват от промоционалните сделки и гъвкавите инструменти, които им дават свободата, която жадуват. Ако ти се припознаваш в този профил потребители, то Бяла Карта е създадена точно за теб – с нея можеш да пазаруваш онлайн и офлайн, разполагайки с нужните средства, без да се притесняваш за допълнителни такси. Бяла Карта не е банкова кредитна карта, което означава, че нямаш банкови такси. А добрата новина е, че тегленето на пари в кеш от банкомат с Бяла Карта не ти коства никакви допълнителни такси, освен законната лихва върху изтеглените средства. Затова, без значение, дали искаш да се възползваш от намалението в мола, да закупиш телевизора, който е на промоция или просто да погасиш изненадващ голям разход – кредитна Бяла Карта е на твое разположение.

Длъжници - Длъжниците не се опитват да се докажат пред другите със своите разходи и не пазаруват, за да се забавляват или да се развеселят. Те просто не прекарват много време да мислят за парите си и затова не говорят за това, което харчат и къде харчат. Длъжниците обикновено харчат повече, отколкото печелят и са дълбоко задлъжнели, и не полагат много усилия да инвестират.

Инвеститори - Те разбират финансовото си положение и се опитват да вложат парите си разумно. Независимо от текущото им финансово състояние, инвеститорите са склонни да търсят момент, когато пасивните инвестиции ще осигурят достатъчен доход, за да покрият всички сметки. Действията на инвеститорите се ръководят от внимателно вземане на решения и техните инвестиции отразяват необходимостта от поемане на определен риск в преследването на техните цели.

Ако се разпознаваш в някой от тези профили, помисли как можеш да използваш всички тези черти от личността ти в твоя полза и да извлечеш максимума от тях.

Прахосниците е добре да харчат една идея по-малко и да се замислят за спестявания и инвестиции.

Спестителите трябва да бъдат малко по-умерени в действията си и управлението на парите. Не бива да загърбват радостите на живота и хубавите моменти, само с цел да спестят някой лев.

Купувачите е нужно да се научат да харчат разумно всички средства, с които разполагат – собствени и заемни. Необходимо е умно управление на кредитните инструменти и добър избор на подходящи разплащателни срества, или кредитни и дебитни карти. Добре е да си направят ясно разграничен бюджет и да разпределят паричните потоци първо за най-необходимото.

Длъжниците е добре да започнат да инвестират, за да си гарантират едно по-добро финансово бъдеще.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш