Кандидатствай Вход
Какъв тип личност си според финансовите ти навици?

Какъв тип личност си според финансовите ти навици?

  • Бяла Карта
  • 16.06.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1147

Замислял ли си се как навиците ти на харчене се отразяват върху финансите ти? Ако рабереш какъв тип личност си спрямо отношението ти към парите, това ще е първата крачка към по-осъзнато потребление, спестяване и инвестиране.

В днешната статия в блога на Бяла Карта ще ти разкажем за петте личностни типа, спрямо отношението им към парите. Определи кой от тях си ти и виж предложенията ни за подобряване на навиците ти. Ключът е да намериш този тип, който най-точно описва поведението ти. Основните типове личности са харчещи, спестовници, пристрастени към пазаруването, длъжници и инвеститори.

Петте вида личности, спрямо отношението им към парите са:

Харчещите

Харчещите са тези, които обичат хубавите коли, новите джаджи и марковите дрехи. Хората от този тип обикновено не просто купуват, а винаги, когато си вземат нещо ново, държат то да бъде марково и да го покажат след това. Такива желания са да имаш най-големия и скъп мобилен телефон, последен модел 4k телевизор и голям дом.

Харчещите са тези, които дават тон на потреблението на останалите. Те харчат големи суми пари, не се страхуват от дълговете и често поемат големи рискове при инвестициите.

Спестовниците

Спестовниците са пълна противоположност на „харчещите“. Това са хората, които гасят светлините, когато излизат от стаята, затварят бързо вратата на хладилника, пазаруват само, когато е наложително и рядко потребяват кредитни карти или други кредитни инструменти. Също така, рядко имат дългове.

Спестовниците не се интересуват от тенденциите и се чувстват по-удоволетворени, когато знаят, че имат спестени пари в банката, отколкото, когато си купят нещо ново. Спестовниците са консервативни по природа и не поемат големи рискове със своите инвестиции.

Пристрастените към пазаруването.

Пристрастените към пазаруването често развиват чувство на емоционална удоволетвореност, когато харчат пари. Те не могат да устоят на харченето и редовно купуват неща, които не са им нужни. Често са наясно със зависимостта си. Пристрастените към пазаруването търсят изгодни сделки и са изключително щастливи, когато ги намерят. Пристрастените към пазаруването имат различни разбирания по отношение на инвестирането.

Длъжниците

Длъжниците не се опитват да демонстрират разходите си и не пазаруват, за да се забавляват или развеселят. Те просто не отделят много време, за да обмислят бюджета си и не знаят къде отиват парите им.

Длъжниците обикновено харчат повече, отколкото печелят и затъват в дългове. Рядко инвестират.

Инвеститорите

Инвеститорите следят внимателно парите си. Те разбират финансовото си положение и се опитват да накарат парите им да работят по-ефективно и доходоносно за тях.

Независимо от текущото си финансово състояние, инвеститорите са склонни да търсят начини, по които пасивните им инвестиции ще им осигурят достатъчен доход, за да покриват всички свои разходи. Не действат импулсивно, а обмислят решенията си внимателно.

Как да подобриш финансовите си навици спрямо отношението ти към парите?

След като определиш кой от тези типове личности те описва най-точно, време е да видиш какво можеш да направиш, за да извлечеш максимума от това, което имаш. Малките промени често водят до големи резултати.

Харчещи: Пазарувайте малко по-малко, спестявайте малко повече

Ако обичаш да харчиш, вероятно ще продължи да го правиш, но трябва да търсиш дългосрочна стойност, а не само краткосрочно удовлетворение. Преди да си купиш нещо скъпо или модерно, замисли се дали след една година тази покупка ще има същата стойност за теб. Ако отговорът е не, не купувай продукта/услугата. Опитай се по този начин да ограничиш разходите си до неща, които реално имат стойност и използваш.

Когато започнеш да се фокусираш малко повече върху спестяването, имаш възможност да мислиш по-дългосрочно. Търси бавни и стабилни печалби и избягвай високорисковите инвестиции.

Спестовници: Бъдете умерени

Във всяко нещо е важно да има баланс и умереност. Не изпускай всички забавни неща в живота, за да може да спестиш малка сума пари.

Пристрастените към пазаруването: Не харчи пари, които нямаш

Ако си пристрастен към пазаруването е важно да поемеш контрол върху навиците си за харчене.  Неразумното използване на кредитната карта може да доведе до хаос във финансите ти, което от своя страна води до дългове.

Опитай се да спестяваш парите си вместо да ги даваш за ненужни вещи.

Длъжници: Планирайте финансите си и започнете да инвестирате

Ако имаш дългове, трябва да наредиш финансите си в ред и да създадеш план, за да започнеш да го изплащаш по-ефективно. Ако не можеш да се справиш сам с този план, потърси помощ и консултация.

Инвеститори: Поддържайте добрата работа

Честито! Във финансово отношение се справяте чудесно! Продължавайте да правите това, което правите. Не спирайте да се образовате.

Управлението на личните финанси изисква самоосъзнаване. Ако анализираш поведението си и направиш малки промени, ще съумееш да се справиш по-добре във финансово отношение.  

Независимо от кой тип личност си, трябва да си отговорен към парите си. Научи се да се информираш и да избираш правилните финанови инструменти според нуждите ти. Ако имаш нужда от допълнителни средства, кредитна карта Бяла Карта е кредитната карта, която винаги ще бъде до теб. Тази кредитна карта ще ти осигури нужните средства, за да си стъпиш отново на краката и да поемеш контрол върху съдбата си. Избери кредитна карта Бяла Карта и гарантирай по-добро бъдеще за себе си и своето семейство!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш