Кандидатствай Вход
Кои дългове да плащаш първо?

Кои дългове да плащаш първо?

  • Бяла Карта
  • 20.11.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1208

Със сигурност на всеки се е случвало да се чуди кой от дълговете си да изплати първо – вноската по кредит, сметката за телефон или наема.

Изплащането на парите, които дължиш, е винаги благородна кауза, но присвояването на някои дългове ще ти бъде от полза много повече от изтриването на други. Използвай стъпките по-долу, за да решиш къде да поставиш допълнителните си пари.

Първа стъпка: Трябва да знаеш с какъв дълг си „имаш работа“. Парите, които заемаш за жилище или образование, се считат за "добър дълг". Това е така, защото тези елементи могат да помогнат за увеличаване на финансовото ти състояние. В допълнение, някои кредити за жилищни и студентски заеми могат да бъдат приспаднати от данъка. Не е необходимо да оказваш натиск върху себе си да изплатиш тези заеми, стига да можеш да продължиш да плащаш редовно вноски.

От друга страна, лошият дълг включва всичко, което не подобрява финансовото ти състояние и не можеш да платиш изцяло в рамките на един месец или два - от фантастично хранене в пищен ресторант до прекалено скъп подарък за рождения ден на близък приятел. Лошият дълг обикновено може да е под формата на дълг по личен банков заем. Трябва първо да се справиш с лошия дълг. Защо? Защото той може да рефлектира наистина негативно върху бюджета ти и върху кредитния ти рейтинг. Например, ако не купиш скъп подарък за рождения ден на твой близък, това едва ли ще окаже голямо въздействие върху взаимоотношенията ви и твоето ежедневие. Ако обаче решиш да пропуснеш вноската си по кредита, то това ще рефлектира директно върху кредитната ти история и оттам върху кредитния ти рейтинг. А веднъж влошиш ли рейтинга си, може да се окаже изключително трудно да излезнеш като надежден платец пред кредиторите. Това означава, че един малък пропуск от твоя страна може да ти коства множеств откази за заеми, кредити и ипотека в бъдеще. Точно затова, първите дългове, които трябва да погасяваш и за които е редно да се притесняваш, са така наречените лоши дългове.

Стъпка втора: изплащай най-голямото си задължение първо. От финансова гледна точка е умно решение - да изплатиш най-голямото си лошо задължение първо. Но все пак има и други подробности, които трябва да вземеш предвид и това е – кое погасяване на задължение ще ти донесе най-голяма полза. Или с други думи – кое погасяване ще ти спести най-големи евентуални разходи или лихви. В крайна сметка е по-добре да изплатиш 200 лв. по кредит с висока лихва, отколкото 300 лв. по кредит с минимална лихва. Практически спестяваш повече, ако предпочетеш първия вариант.

"Малка победа може да ви даде импулс да се придържате към програмата", казва Аниша Секар, вицепрезидент по кредитните и дебитни продукти в Nerdwallet.

Стъпка 3: Помисли за ефекта на кредитния рейтинг. Ако планираш да купиш дом или кола в близко бъдеще, може би си струва да изплатиш всички кредитни карти, които са близо до кредитния им лимит. Това е така, защото понижаването на така нареченото "съотношение на използване" ще има положително въздействие върху кредитния ти рейтинг и потенциално ще те подготви за по-ниски лихвени проценти. А както вече знаеш, добре е да не се доближаваш до кредитния си лимит при използване на кредитната си пластика. Това не е добър знак за финансовите компании. Затова се придържай към разумното съотношение и мисли за финансовото си бъдеще.

А за да се погрижиш още по-добре за финансовата си свобода в дългосрочен план, Бяла Карта е твоят добър помощник в тази задача. Благодарение на кредитна карта Бяла Карта, ще можеш да разполагаш с парични средства навсякъде и по всяко време, без да се притесняваш, че трябва да плащаш банкови такси и да минаваш през редица дълги банкови процедури. А докато разполагаш със средства, ще можеш спокойно да градиш добрата си кредитна история, която пък ще е фактор за подобряване на кредитния ти рейтинг. Един от плюсовете на Бяла Карта е факта, че с нея можеш да теглиш пари в кеш от банкомат в страната, без да плащаш допълнителни такси. Единственото, което ще дължиш е лихвата по изтеглената сума и нищо повече. По този начин можеш да използваш кредитна Бяла Карта не само за плащания на ПОС терминал и онлайн покупки, но и да теглиш от нея пари в брой и да се разплащаш на места без ПОС терминал.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш