Кандидатствай Вход
Кои дългове да плащаш първо?

Кои дългове да плащаш първо?

Със сигурност на всеки се е случвало да се чуди кой от дълговете си да изплати първо – вноската по кредит, сметката за телефон, наема или пък нещо друго. Изплащането на парите, които дължиш, е винаги добра идея.

Следвай стъпките, които сме описали по-долу, за да решиш към кой дълг да насочиш допълнителните си средства.

Кои дългове да плащаш първо?

Стъпка 1: Трябва да знаеш с какъв дълг си “имаш работа“. 

Парите, които заемаш за жилище или образование, се считат за “добър дълг”. Това е така, защото тези заеми могат да помогнат за подобряване на финансовото ти състояние в бъдеще. 

От друга страна лошият дълг включва всичко, което не подобрява финансовото ти състояние и не можеш да платиш изцяло в рамките на един месец или два - от хранене в луксозен ресторант, до прекалено скъп подарък за рождения ден на близък приятел. Лошият дълг обикновено може да е по кредитна карта, или да е личен банков заем

Трябва първо да се справиш с лошия дълг. Защо? Защото той може да рефлектира наистина негативно върху бюджета ти и върху кредитния ти рейтинг

Например, ако не купиш скъп подарък за рождения ден на твой близък, това едва ли ще окаже голямо въздействие върху взаимоотношенията ви и твоето ежедневие. Ако обаче решиш да пропуснеш вноската си по кредита, то това ще рефлектира директно върху кредитната ти история и оттам върху кредитния ти рейтинг.

А веднъж влошиш ли рейтинга си, може да се окаже изключително трудно да го подобриш. Това означава, че един малък пропуск от твоя страна може да ти коства множество откази за заеми, кредити и ипотеки в бъдеще. 

Точно затова първите дългове, които трябва да погасиш и за които е редно да се притесняваш, са така наречените лоши дългове.

Стъпка 2: Изплащай най-голямото си задължение първо. 

От финансова гледна точка, най-умното решение е първо да изплатиш най-голямото си лошо задължение. Но все пак има и други подробности, които трябва да вземеш предвид, като например кое погасяване на задължение ще ти донесе най-голяма полза. Или с други думи, кое погасяване ще ти спести най-големи евентуални разходи или лихви. 

В крайна сметка е по-добре да изплатиш 200 лв. задължения към кредитор с висока лихва, отколкото 300 лв. по кредит с минимална лихва. Практически спестяваш повече, ако предпочетеш първия вариант.

“Една такава малка победа може да ви даде стимул да се придържате към програмата”, казва Аниша Секар, вицепрезидент по кредитните и дебитни продукти в Nerdwallet.

Стъпка 3: Помисли за ефекта на кредитния рейтинг. 

Ако планираш да купиш дом или кола в близко бъдеще, може би си струва да изплатиш всички кредитни карти, които са близо до кредитния си лимит. 

Причината е, че понижаването на така нареченото “съотношение на използване” ще има положително въздействие върху кредитния ти рейтинг и потенциално ще те подготви за по-ниски лихвени проценти

А както вече знаеш, добре е да не се доближаваш до кредитния си лимит при използване на кредитната си пластика. Това не е добър знак за финансовите компании. Затова се придържай към разумното съотношение и мисли за финансовото си бъдеще.

Как да управляваш задълженията по кредитната си карта?

Кредитната карта може да бъде много полезен финансов инструмент. За да я управляваш ефективно обаче, трябва редовно и изрядно да погасяваш задълженията си към финансовата институция.  

Още когато подписваш договора си за кредит или кредитна карта, трябва да си напълно наясно със сроковете и възможностите за плащането на задълженията ти, както и с параметрите на избрания от теб продукт. Добра практика е да погасяваш задължението си изцяло всеки месец в посочените за това срокове. 

Бяла Карта е може да бъде твоят помощник в постигането на финансова свобода в дългосрочен план. Благодарение на кредитна карта Бяла Карта ще можеш да разполагаш с парични средства навсякъде и по всяко време. С нея няма да се притесняваш, че трябва да плащаш банкови такси и да минаваш през редица дълги банкови процедури. 

А докато разполагаш със средства, ще можеш спокойно да градиш добрата си кредитна история, която пък ще е фактор за подобряване на кредитния ти рейтинг. 

Един от плюсовете на Бяла Карта е фактът, че с нея можеш да теглиш пари в кеш от банкомат в страната, без да плащаш допълнителни такси. Единственото, което ще дължиш, е лихвата по изтеглената сума и нищо повече. 

По този начин можеш да използваш кредитна Бяла Карта не само за плащания на ПОС терминал и онлайн покупки, но и да теглиш от нея пари в брой и да се разплащаш на места без ПОС терминал.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш