Кандидатствай Вход
Кои са 5-те въпроса, които задължително трябва да си зададеш преди покупка, ако искаш да пестиш?

Кои са 5-те въпроса, които задължително трябва да си зададеш преди покупка, ако искаш да пестиш?

  • Бяла Карта
  • 17.02.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1485

Ако искаш наистина да имаш стабилни спестявания и да постигаш финансовите си цели една идея по-лесно, то този материал ще ти е полезен. Съветваме те да прочетеш статията, ако наистина си решен да спестяваш – редовно и ефективно. Много хора искат да имат стабилно финансово бъдеше, но за да го постигнат не е нужно само да работят и да получават редовно доходи. За целта е нужно да могат да харчат, да спестяват и да управляват разумно личните си финанси. А дори да изглежда лесно и просто, това съвсем не е така. Защо? Защото са малко хората, които осъзнават важността на спестените пари и колко много ползи могат да се извлекат от тях. За сметка на това, много потребители не смятат за толкова нужно всеки месец да отделят пари от прихода си, за да погасят непредвидени разходи в неизвестен бъдещ момент. Лошата новина е, че този неизвестен момент може да настъпи по всяко време и да ти съсипе плановете, а успоредно с това да разклати финансовата ти стабилност. В случая, ако нямаш резервни варианти, като например кредитни карти, то един голям непредвиден разход може да се окаже пагубен за финансовото балансиране между разходи и приходи. Какво можеш да направиш по въпроса? Как можеш да намалиш харчовете и да увеличиш спестяванията? Няма точна и проста рецепта за това, но пък има много съвети, които ще са ти полезни.

Ето и 5-те въпроса, на които е добре да си отговориш, преди да пристъпиш към покупка на каквото и да е било. Разбира се, те са задължителни, ако наистина държиш да спестяваш парични средства и да гарантираш спазване на зададен бюджет. Виж кои са тези въпроси и добре помисли, дали ти си ги задаваш преди пазаруване:

Трябва ли ми наистина?

Дали даден продукт или услуга са ти нужни на момента? Това е въпросът, който да си задаваш преди да присъпиш към плащане. Хората са склонни да правят прибързани и импулсивни покупки, без да се замислят дали реално имат нужда от стоката. Ако видиш хубав чифт обувки на намалена цена, много вероятно е да ти се прииска да си ги купиш. Особено, ако имаш нужните пари за тях в себе си. Друг е въпросът дали наистина имаш нужда от поредните обувки, които ще стоят в гардероба ти, без да бъдат обути и един път. Стремежът на хората да притежават вещи и консуматорската култура, навлязла в модерните държави, често довежда точно до такива ситуации. Ситуации, в които знаеш, че нямаш нужда от даден продукт – дреха, обувки, козметика, парфюм – но все пак ги купуваш. А ги купуваш просто, защото можеш и искаш да ги притежаваш като вещи. За съжаление, импулсивните покупки, често ни носят удовлетвореност само в дадения момент на покупката. А след това вече спират да ни радват и се превръщат в поредното ненужно нещо в дома ни. Точно затова много хора се опитват да спрат прибързаните си решения за пазаруване в магазините. Задавайки си въпроса, дали имаш нужда от това обаче, ще ти помогне поне малко да увеличиш времето за размисъл за покупка. Размисъл, който ще ти помогне да анализираш този разход и ползата, ако има такава, от него.

Как да спестя сумата за покупката от други свои разходи?

Ако наистина имаш нужда от дадена стока – като например нова ютия, то можеш да си планираш отрано разход за нея. Това ще стане, като си спестиш пари за покупката на този продукт. Това е по-правилната стартегия, отколкото просто да отидеш в най-близкия магазин и да купиш първата скъпа ютия, която виждаш. По-добре е да планираш в бюджета си закупуване на продукта след месец например. В рамките на този месец да се опиташ да спестиш пари за тази ютия. Това може да стане като прегледаш разходите, от които можеш да се откажеш. Такива може да са – разходи по ресторанти, екскурзии, ходене на кино и други.

Мога ли да отложа или да разсроча този разход?

Въпрос, който задължително да си зададеш – ако можеш да отложиш този разход, то отложи го. Не е задължително да купуваш подарък за рожден ден цял месец по-рано. Направи си бюджет за месеца, който ясно да показва кои разходи са приоритетни за периода и кои могат да изчакат.

Имам ли по-важни покупки и цели?

Този въпрос е свързан с предходния – ако имаш по-важни покупки, то първо направи тях. Приоритизирай целите си – това винаги помага при ефективното спестяване.

Мога ли да платя за това на кредит, но без такси?

Ако имаш важен голям разход за месеца, винаги можеш да помислиш за алтернативен вариант. Вариант, който ще ти помогне да не изпадаш в трудна ситуация, а да балансираш финансите си. Бяла Карта е кредитната карта, която ще ти осигури парични средства бързо и безпроблемно – без да чакаш на опашки, без да ходиш до банкови клонове и без да се занимаваш с банкови процедури. А най-хубавото е, че . Това е така, защото кредитна Бяла Карта е небанкова карта и се издава от небанкова институция. 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш