Кандидатствай Вход
Кои са финансовите грешки, които не бива да допускаш?

Кои са финансовите грешки, които не бива да допускаш?

Всеки мечтае да осъществи смелите си мечти и да постигне целите си в професионален и личен план. 

Всички знаем обаче, че финансовите възможности са основен фактор за сбъдването на тези мечти. 

Независимо, дали целта ти е да се сдобиеш с ново жилище, да си купиш любим бранд автомобил или дори, да стартираш собствен бизнес, то първоначалната инвестиция ти е нужна и най-често я получаваш от банкова или небанкова кредитираща институция.

За да се сдобиеш обаче с желаните парични средства, първоначално трябва да изградиш един стабилен финансов план и стратегия как да се превърнеш в желан кредитополучател от всяка банка. 

За тази цел, разбира се, добре е да следваш не само стратегията си, но и планирания бюджет, за да не допускаш финансовите грешки да възпрепятстват амбициозните ти планове.

Когато става въпрос за финансови грешки – има такива, които са твърде често допускани, особено от младите хора, които вземат прибързани решения. 

Точно затова сме подготвили селекция на най-опасните финансови решения, които биха рефлектирали неблагоприятно на плановете ти за грандиозно бъдеще.

Най-честите финансови грешки

Липсата на фиксиран бюджет

Това да не си структурираш месечен бюджет и да харчиш заплатата си, главно за импулсивни покупки, без да правиш предварителен график на важните разходи, всъщност е сериозна грешка, която има последствия. 

На практика, изграждането на бюджет, който съдържа планираните в даден период, важни приходи и задължителни разходи, играе полезна роля за бъдещата ти финансова независимост. 

Това е начин, да свикнеш да правиш първо задължителните плащания и да заделяш средства за най-важните неща, а чак след това, да мислиш за неналожителните покупки, като например, нов електронен четец за книги.

Именно благодарение на бюджета си, ще можеш да прецениш кога една покупка е наложителна и кога - би било по-добре да се замени с друга по-практична и необходима покупка. Например, вместо да си купиш нова и скъпа кола, може би е по-добре да избереш автомобил, който не е последен модел, но пък е на по-ниска цена. 

Така с остатъка от заделените пари за кола, ще можеш най-накрая да си закупиш съдомиялната, която също ти е крайно необходима. Подобни решения, понякога трябва да се обмислят по-внимателно и използването на бюджет в случая, е страхотна идея, която ще ти бъде от полза.

Липса на кредитна история

Ако си мислиш, че липсата на всякакви кредитни карти и получени кредити от банки, говори добре за теб като бъдещ кредитополучател на заем за бизнес например, всъщност не е точно така. 

На практика, предварителното изграждане на кредитен рейтинг и добра кредитна история е страхотен и абсолютно правилен начин, да получиш голям кредит в бъдеще. 

Ако планираш да стартираш собствен бизнес например, най-вероятно ще ти е нужна огромна инвестиция, която е много по-лесно да получиш, ако вече си надежден кредитополучател пред банковите институции. 

Но как те ще те оценят като такъв? Разбира се, като имат достъп до цялата ти кредитна история, която показва колко изряден платец си бил през годините, изплащайки редовно вноски по кредити и кредитни карти.

В случай, че подобни данни за теб, липсват, то може би решението на кредитиращата компания за надеждността ти, ще бъде взето по-трудно.

Точно затова, ти препоръчваме, да се замислиш по-отрано за кредитния си рейтинг пред различните финансови компании и ако все още нямаш кредитна карта, да кандидатстваш за такава. 

Без значение, дали ще имаш голям кредитен лимит или малък, употребата на това платежно средство е доказано полезна за кредитното ти досие. За разлика от дебитната карта, кредитната е критичен фактор за добрия ти профил пред банките. 

Дори да не правиш големи и редовни покупки с кредитната си карта, самото погасяване на вноските в уречения срок, ще ти гарантира надеждност пред институциите. Разбира се, трябва да избереш кредитна карта, която отговаря както на твоите приходи и разходи, така и на начина ти на потребление. 

Разчитане само на кредитни средства

Да разчиташ единствено на средствата от кредитни карти и кредити, също не е добра идея, имайки предвид, че можеш да задлъжнееш към финансови компании, което ще рефлектира върху доброто ти кредитно досие. 

Ако разполагаш с много кредитни инструменти, е лесно да харчиш повече, отколкото можеш да върнеш в срок. 

Не забравяй, че всяко закъснение по кредит, се отбелязва в кредитния регистър и присъства там за срок от 5 години. Всичко това е видимо за всяка една финансова институция.

След като си наясно с най-популярните финансови грешки, които се допускат, вече можеш да предприемеш действия, с които да не допускаш подобни решения да навредят на независимото ти бъдеще.

Бяла Карта е винаги на разположение при нужда от средства

Ако искаш да имаш финансов инструмент, за който да не плащаш годишна такса за обслужване на картата, избери Бяла Карта. Тя е с максимален кредитен лимит до 3000 лева и без такси при плащане на ПОС или онлайн, но и няма такса при теглене на пари от банкомати в България.  

Най-хубавото е, че ако си изряден кредитополучател - с Бяла Карта можеш да изградиш добрата си кредитна история, но ще можеш и да разполагаш със средства винаги, когато имаш нужда. 

Бяла Карта може да бъде перфектният инструмент в помощ на твоите лични финанси.

С Бяла Карта е предназначена за масовия потребител, като получаването ѝ, дори не изисква наличието на кредитна история и трудов договор. Затова те съветваме, да заявиш още сега твоята кредитна Бяла Карта и да стартираш плащания с нея, възползвайки се от всички предимства.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш