Кандидатствай Вход
Кои са навиците, заради които не забогатяваш?

Кои са навиците, заради които не забогатяваш?

  • Бяла Карта
  • 16.01.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 791

Запитвал ли си се някога кои са навиците, които ти пречат да натрупаш богатството, за което мечтаеш? Може би имаш страст към пазаруването или ти липсва амбиция да развиеш потенциала в кариерата си?

Знаеш ли, че според американско изследване, повечето американци са уверени, че ще бъдат богати един ден, но техните финанси сочат съвсем друго. Проучване на личните финанси от GoBankingRates, си поставя за цел да изследва точно тази самоувереност на хората. Изследването дава шанс на хората сами да определят увереността си, дали и кога ще забогатеят. Скалата, спрямо която се оценяват е от 1 до 5. Една четвърт се определят като "много уверени", но повечето признават, че не предприемат никакви стъпки към постигането на тази цел.

Стъпките, които хората биха могли да предприемат, за да станат богати, включват навременно изплащане на дълговете и увеличаване на приходите. Повече участващи в изследването потребители обаче казват, че не правят нищо конкретно, за да забогатеят.

За съжаление, за да натрупаш желано богатство трябва да спазваш поне тези два принципа - изплащане на всички дългове навреме и поетапно увеличаване на доходите. Разбира се, към тези практики е задължително да прибавиш и постоянното спестяване на парични средства.

Разработване на добри финансови навици, като спестяване за пенсиониране, инвестиране и изграждане на добра кредитна история, също са фактори за забогатяване. Освен да знаеш какво те води към богатство, е критично важно да си наясно какво те отдалечава от мечтите ти. С други думи - добре е да си запознат с навиците, заради които не забогатяваш. Ето някои от тях:

Просрочване на дългове и създаване на нови задължения, които не си в състояние да изплащаш

Нормално е да имаш дългове по кредити и кредитни карти, но не е редно да имаш закъснения по изплащането на вноските по тях. Затова, без значение какъв вид кредит или кредитна карта искаш, първо създай план как ще го изплатиш. Ако периодично закъсняваш с вноските по дълговете си, кредитната ти история ще се влоши. А с лоша кредитна история бъдещото ти одобрение за кредити ще бъде изключително трудно. Това автоматично означава, че редица твои планове, които изискват допълнително финансиране, ще се окажат в задънена улица. Поради тази причина е полезно не само да имаш кредитна история, но и тя да доказва, че умееш да плащаш задълженията си навреме. Кредитна карта Бяла Карта е продуктът, който ще ти е от полза, за да изградиш тази така желана кредитна история. Благодарение на кредитна карта Бяла Карта ще можеш не само да разполагаш с пари до заплата, но и да знаеш, че плащайки с кредитната пластика, ти се приближаваш до по-добрия си кредитен рейтинг.

В тази връзка, просрочването на каквито и да е дългове е навик, който не те води към успешни начинания в нито една сфера.

Теглене на кредити, които не са за теб

Друг навик, който е пречка в това да натрупаш богатство е тегленето на кредити, които си наясно, че няма да можеш да изплатиш. Пример за това е да се съгласиш да изплащаш потребителски кредит за 3 месеца, с цел по-бързо изплащане, без да се замислиш, че високите вноски могат да затруднят бюджета ти. Далеч по-разумно е да прецениш какъв размер вноска можеш да погасяваш всеки месец и спрямо тази сума да изчислиш за колко месеца е редно да сключиш финалното споразумение с кредитора.

Не се стараеш да увеличиш доходите си

Да спестяваш пари всеки месец, е добра стъпка към стабилно финансово положение, но ако приходите ти не се променят в продължение на години, едва ли ще пожънеш успех. Един от най-коварните навици, който пречи на развиването на потенциала ти и трупане на финанси, е именно липсата на амбиция и мотивираност. Когато нямаш амбиция да се образоваш, да спечелиш повишение в работата или да учиш нови умения, едва ли доходите ти ще се увеличават с времето. Напротив - ще бъдеш в застой и ще се задоволяваш с минималното, което можеш да постигнеш - както в живота, така и в личните финанси.

Не виждаш смисъл да инвестираш в начинание, което е рисково

Много хора смятат, че не могат да намерят нещо, в което си заслужава да инвестират свободните си средства. Други хора мислят, че рискът винаги е прекалено голям и предпочитат да се лишат от голяма печалба и да останат в така наречената си “зона на комфорт”. Това обаче представлява лош навик, когато говорим за забогатяване. Защото работната ти заплата едва ли е достатъчна, за да заделяш достатъчно спестявания за семеен бизнес например. Точно затова е добре да се инвестира в нещо, което разбираш и което харесваш. По този начин ще насочваш допълнителните си пари към нещо градивно, което има потенциал да ти донесе още пари.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш