Кандидатствай Вход
Колко ще ни струва отоплението тази зима?

Колко ще ни струва отоплението тази зима?

  • Бяла Карта
  • 02.10.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 2858

Зимата наближава и вече вероятно се чудиш какъв бюджет да подготвиш за предстоящия студен сезон. Разбира се, всичко зависи от това с какво ще избереш да се отопляваш, дали ще отопляваш цялото си жилище или само част от него и много други комплексни фактори.

Ние сме подготвили кратка информация, която ще те насочи за цената на отоплението през предстоящия сезон.

Има много различни начини на отопление и всеки потребител избира своя най-изгоден вариант. Пелетите например са доста често срещани. Какъв обаче е разходът за отопление с пелети спрямо останалите популярни начини.

Какво всъщност са пелетите? Те са екологичен начин за отопление, като представляват дървесни частици, пресовани под голямо налягане. Естественият материали лигнин ги слепва помежду им и се получават малки цилиндрични хапчета, които са с размери около 8 мм. Пелетите са вид възобновяем енергиен източник - основното предимство, поради което хората избират да ги ползват е голямото КПД при изгаряне. Пелетите също така имат ниски нива на отделен въглероден диоксид в природата. Те отделят и по-малко пепел и сажди, за разлика от останалите твърди горива. За да съхраняваш пелети ти е нужно по-малко пространство, отколкото да съхраняваш дърва или въглища например. За да отоплиш едно и също помещение ще са ти необходими около 4 пъти по-малко пелети, отколкото въглища или дърва. Камините на пелети имат и повече възможности за автоматизация и улеснение на горивния процес.

Ето и едно грубо сравнение на разходите за отопление за 1 месец с различните видове средства, при следните условия: ползване на отоплителния уред или система по 8 часа дневно при 31 дни в месеца. Като разходите са за жилище със средни размери 80 кв.м. Дървесните пелети имат ориентировъчна цена от 380 лв за тон, като цената на топлинната енергия е 0,088 лв за kWh и следователно разходите, необходими за отопление за месец възлизат на около 240 лв. Какви са разходите, ако заложиш на други горива тази зима?

Еко брикетите като друг популярен източник на отопление, имат по-ниска цена - около 150 лв за тон, като 157 лв. на месец излизат разходите за отопление с тях. Цената на гориво за така традиционните дърва пък е значително по-ниска от еко брикети и пелети, а именно - 145 лв за тон. При отоплението с дърва, цената за топлинната енергия е ниска също 0,066 лв. за kWh, а разходите за месец се равняват на около 180 лв. Това е сравнително по-ниска цена от дървените пелети, но за сметка на това горенето на дърва замърсява повече въздуха.

Природният газ възлиза на около 270 лв. на месец, ако искаш да го ползваш за отопление, т.к. 0,099 лв./kWh е разходът му на топлинна енергия. Друг вид отопление обаче би излезнало по-скъпо от всички дотук изброени, а именно - електроенергията. Макар и да е лесен и бърз начин за отопление на къща или апартамент, електричеството си е голям разход през зимата и често се явява един от най-големите разходи в бюджета ни през студените месеци. Ако приемем, че цената на електрическата енергия е 0,190 лв./kWh, то разходът за отопление с ток в рамките на месец ще възлиза над 500 лв. Тази сума е съществено по-висока от тези на газта, пелетите и еко брикетите.

Определено брикетите и дървата са най-икономичното гориво, но при тях има значително минуси, като например, че ти е нужно по-голямо пространство за съхранението им през зимата. Също така, дървата изискват време и усилия, за да се нацепят и да се подредят в помещението. При тях се отделя и повече пепел при изгаряне.

И въпреки че токът си остава скъп метод за отопление, трябва да отбележим, че например разходът на една малка духаща печка е три пъти по-висок от този на един климатик. За да закупиш климатик ще ти нужни около 700-1000 лв., но климатиците си изплащат цената в рамките на няколко години и започват да пестят от сметките ти за ток. Макар една духалка да струва около 50 лв., то тя е временно решение и определено няма да е в полза на бюджета ти през зимата. Затова, ако си решил да се отопляваш икономично и разумно, но все пак нямаш намерение да купуваш котел или камина, то климатиците са изгоден вариант. Не забравяй, че за да запазиш едно помещение топло ще трябва да се погрижиш и за изолацията и доброто състояние на дограмата. Тъй като, с каквото и отопление да си, ако нямаш добра изолация, разходите ти ще бъдат напразни.

А, ако се чудиш как можеш да си позволиш качествена техника за отопление, то кредитна карта “Бяла Карта” е насреща, за да можеш да разчиташ с пари до заплата, без значение какви разходи изникнат.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш