Кандидатствай Вход
Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година?

Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година?

Един от най-големите християнски празници – Великден наближава и един от въпросите, от който голяма част от хората се интересуват е какви ще са цените на агнешкото, яйцата и козунаците за празника. 

За да ти помогнем да подготвиш бюджета си за предстоящите празнични дни, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме колко ще ни струва великденската трапеза през 2021 г., каква е промяната на цените на стоковите борси и тържища и на дребно.

Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година?

Великден тази година ще ни излезе по-скъпо. За традиционната великденска трапеза ще трябва да отделим средно 107, 02 лева, сочат данните на Система за агропазарна информация ЕООД - САПИ.  

Увеличението спрямо миналата година, когато средно е трябвало да отделим 102,08 лв., е с около 5 лева. Във великденската кошница 2021 влизат основните хранителни продукти, необходими за празника – агнешко, козунаци, бои за яйца, яйца, продукти за салата, дроб сърма, алкохолни и безалкохолни напитки и т.н.

Разбира се, цената на продуктите се определя от различни фактори като например къде пазаруваш за празника, както и дали предпочиташ родна или чужда продукция.

Най-скъпа ще е великденската трапеза в Русе, където цената за 4 членно семейство е 110,60 лв., следвана от София и Пловдив за малко над 108 лв. Най-изгодно ще посрещнат празника в област Благоевград, където ще могат да напазаруват всички необходими продукти за 104,91 лв.

Цената на традиционното за празника агнешко месо варира според региона. Най-високата цена на агнешкото е в Русе – 34,06 лв. за 2 кг, а най-евтино е в област Благоевград – 29,80 лв. 

Най-скъпите козунаци ще си купуват жителите на морската ни столица и в Пловдив. Спрямо данните на САПИ за 2020 година, цената на козунакът във Варна е поскъпнал с 50 ст. за килограм. Цената за килограм козунаци там съответно е 7,50 лв. и 7,45 лв. Най-ниската цена за килограм козунак е в Благоевград – 5,97 лв./кг. 

Макар да се вижда покачване на цената на козунаците в различни области, средната цена за страната е почти без изменение спрямо данните на САПИ за миналата година.

В Бургас пък ще плащат най-много за яйца и боя за яйца. Средната продажна цена там е 6,20 лв. за 20 бр. яйца и 1,04 лв. за 1 опаковка бои за яйца.  

Миналата година агнешките дреболии, необходими за дроб сърма са се продавали с 80 стотинки по-евтино. Освен при субпродуктите, забележимо увеличение спрямо миналата година покрай Великден, се забелязва при олиото, чиято цена през 2020 г. е била с 1 лв. по-ниска, както и при доматите, които са поскъпнали с близо 60 ст. за килограм.

Останалите продукти за великденската трапеза ще са колкото миналата година - остават без или с минимална промяна в цените.

Как да спестиш пари от пазаруването за Великден?

Ако искаш да спестиш част от средствата, необходими за празника, пазарувай разумно. 

Ето и няколко хитрини, които ще ти помогнат да подготвиш всичко необходимо за трапезата за Великден:

  • Проследи промоциите в супермаркетите и купи продуктите, които са на най-добра цена.
  • Направи си списък за пазаруване. Това ще ти бъде изключително полезно, за да не купуваш нито прекалено много, нито прекалено малко продукти. Пазаруването по списък ще ти даде възможност да се 

  • придържаш към плана и няма да се изкушаваш и да харчиш излишни пари.
  • Помисли дали да не купиш по-големи разфасовки. По-големите разфасовки обикновено излизат по-евтино. Купи по-голямо количество от трайните продукти, за да имаш и занапред.
  • Носи си торба за пазаруване. Тази наша препоръка може и да ти звучи странно, но помисли колко найлонови торби ще са ти необходими, за да купиш всички продукти. Цената на торбичката в супермаркетите е около 30 ст. Спестената сума може да не е голяма, но всяко малко действие ще ти помогне да оптимизираш бюджета си.

Ако търсиш още идеи за спестяване на пари в ежедневието или трикове за умно пазаруване в супермаркета, виж тук.

Какви продукти да купим с кредитна карта на Великден?

Както видя, ръстът при основните хранителни продукти за Великден е налице. След тежката година, финансовото състояние на много хора не е добро. 

И макар празниците са повод да се съберем със семействата, но когато не ти достигат пари, може да създадат негативни емоции. В подобни моменти, притежанието на кредитна карта може да ти бъде от полза.

Когато имаш кредитна карта, можеш да си позволиш да намериш изгодни стоки и да напазаруваш за празника още преди Великден да наближи и някои търговци да започнат да спекулират. Заложи на дълготрайни или замразени продукти, които намериш на промоция. 

Този трик ще може да намали разхода ти и великденската трапеза тази година да не натовари бюджета ти. 

Ако имаш нужда от допълнителни средства, за да посрещнеш празниците спокойно и без притеснения, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е с лимит от 100 до 3000 лв. и е без такси за издаване и преиздаване и няма годишна такса за обслужване на картата. 

Бяла Карта няма и такси при теглене на пари от банкомати в България, при плащане на ПОС и онлайн, което ще те улесни да пазаруваш, както ти е удобно. 

Посрещни Великден спокойно с помощ от кредитна карта Бяла Карта.

Освен това, кредитната карта може да ти помогне да пазаруваш и в онлайн супермаркети всички необходими продукти за великденската трапеза. По този начин ще имаш повече време със семейството, време за почивка и създаване на спомени. 

Ако пък решиш, че искаш да пътувате семейно около Великден, кредитната карта ще се окаже правилният за теб инструмент. Около празниците, много туристически компании предлагат пакети за почивка по Великден. 

С кредитна карта можеш да се възползваш от изгодната оферта - без да се налага да чакаш заплата. По този начин ще си гарантираш няколко почивни дни на изгодна цена и хубава дестинация. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш