Кандидатствай Вход
Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година?

Колко ще ни струва трапезата за Великден тази година?

  • Бяла Карта
  • 23.04.2021
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 730

Един от най-големите християнски празници – Великден наближава и един от въпросите, от който голяма част от хората се интересуват е какви ще са цените на агнешкото, яйцата и козунаците за празника. За да ти помогнем да подготвиш бюджета си за предстоящите празнични дни, в днешната статия в блога на кредитна карта Бяла Карта ти разказваме колко ще ни струва великденската трапеза през 2021 г.

За традиционната великденска трапеза ще трябва да отделим средно 107, 02 лева, сочат данните на Система за агропазарна информация ЕООД - САПИ.  Увеличението спрямо миналата година, когато средно е трябвало да отделим 102,08 лв., е с около 5 лева. Във великденската кошница 2021 влизат основните хранителни продукти, необходими за празника – агнешко, козунаци, бои за яйца, яйца, продукти за салата, дроб сърма, алкохолни и безалкохолни напитки и т.н.

Разбира се, цената на продуктите се определя от различни фактори като например къде пазаруваш, както и дали предпочиташ родна или чужда продукция.

Най-скъпа ще е великденската трапеза в Русе, където цената за 4 членно семейство е 110,60 лв., следвана от София и Пловдив за малко над 108 лв. Най-изгодно ще посрещнат празника в област Благоевград, където ще могат да напазаруват всички необходими продукти за 104,91 лв.

Най-високата цена на агнешкото е в Русе – 34,06 лв. за 2 кг, а най-евтино е в област Благоевград – 29,80 лв. Най-скъпите козунаци ще си купуват жителите на морската ни столица и в Пловдив. Спрямо данните на САПИ за 2020 година, цената на козунакът във Варна е поскъпнал с 50 ст. за килограм. Цената за килограм козунаци там съответно е 7,50 лв. и 7,45 лв. Най-ниската цена за килограм козунак е в Благоевград – 5,97 лв./кг. Макар да се вижда покачване на цената на козунаците в различни области, средната цена за страната е почти без изменение спрямо данните на САПИ за 2020 г.

В Бургас пък ще плащат най-много за яйца и боя за яйца. Средната продажна цена там е 6,20 лв. за 20 бр. яйца и 1,04 лв. за 1 опаковка бои за яйца.  

Миналата година агнешките дреболии, необходими за дроб сърма са се продавали с 80 стотинки по-евтино. Освен при субпродуктите, забележимо увеличение спрямо миналата година покрай Великден, се забелязва при олиото, чиято цена през 2020 г. е била с 1 лв. по-ниска, както и при доматите, които са поскъпнали с близо 60 ст. за килограм.

Останалите продукти за великденската трапеза остават без или с минимална промяна в цените.

Как да спестиш пари от пазаруването за Великден?

Ако искаш да спестиш част от средствата, необходими за празника, пазарувай разумно. Ето и няколко хитрини, които ще ти помогнат в тази задача:

Проследи промоциите в супермаркетите и купи продуктите, които са на най-добра цена.

Направи си списък за пазаруване. Това ще ти бъде изключително полезно, за да не купуваш нито прекалено много, нито прекалено малко продукти. Пазаруването по списък ще ти даде възможност да се придържаш към плана и няма да се изкушаваш и да харчиш излишни пари.

Помисли дали да не купиш по-големи разфасовки. По-големите разфасовки обикновено излизат по-евтино. Купи по-голямо количество от трайните продукти, за да имаш и занапред.

Носи си торба за пазаруване. Тази наша препоръка може и да ти звучи странно, но помисли колко найлонови торби ще са ти необходими, за да купиш всички продукти. Цената на торбичката в супермаркетите е около 30 ст. Спестената сума може да не е голяма, но всяко малко действие ще ти помогне да оптимизираш бюджета си.

Ако търсиш още идеи за спестяване на пари в ежедневието или трикове за умно пазаруване в супермаркета, виж тук.

Както видя, ръстът при основните хранителни продукти за Великден е налице. След тежката година, финансовото състояние на много хора не е добро. Ако имаш нужда от допълнителни средства, за да посрещнеш празниците спокойно и без притеснения, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е с лимит от 100 до 3000 лв. и е без такси за издаване и преиздаване и няма годишна такса за обслужване на картата. Бяла Карта няма и такси при теглене на пари от банкомати в България, при плащане на ПОС и онлайн, което ще те улесни да пазаруваш, както ти е удобно. Посрещни Великден спокойно с помощ от кредитна карта Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш