Кандидатствай Вход
Краят на годината: време за финансова равносметка

Краят на годината: време за финансова равносметка

  • Бяла Карта
  • 27.12.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1595

Периодът около празниците е време, в което е добре човек да се замисли за всичко случило му се във финансов план през отминаващата вече календарна година. Винаги има полза от това да си направиш равносметка за постигнатите цели, възникналите проблеми, тенденциите по отношение на приходите и разходите в личния или семейния бюджет. Подобна равносметка ще ти помогне да си изградиш адекватен план за действие за следващата година с оглед гарантиране на твоята финансова сигурност и благополучие. И така, на кои аспекти от личните финанси е важно да се обърне внимание в края на годината? Нека да видим в следващите редове.

Постигнатия прогрес през годината – на първо място, направи обща оценка на финансовия прогрес, който си постигнал през настоящата година. За тази цел ще ти бъде полезно да си отговориш на няколко прости въпроса. Реализира ли целите във финансов план, които си беше поставил преди 12 месеца? Каква част от своите дългове успя да платиш и как ще се отрази това на финансите ти в най-близко бъдеще? Намери ли добрия баланс между приходите и разходите си или имаше и периоди, в които остана почти на червено? Дай си абсолютно честни отговори на така поставените въпроси, за да е налице максимален ефект от целия процес. Ако го направиш, ще получиш обективна и адекватна представа за начина, по който управляваш личните си финанси и необходимите промени в тази посока.  

Източниците на ненужни разходи – при коректна оценка на финансовите дейност за изминаващата година, със сигурност си открил и някои постоянни източници на ненужни разходи за теб. Няма значение дали става въпрос за покупки на вещи, които впоследствие не са ти били нужни, плащане на нереално високи цени за дадени стоки и услуги или пък прахосване на прекалено много средства за най-различни забавления и развлекателни дейности. Просто трябва да прецениш кои от въпросните източници на ненужни разходи са ти коствали най-големи загуби във финансов аспект. И след това да вземеш нужните мерки за елиминиране или поне ограничаване на тяхното негативно влияние върху стабилността на личния или семейния бюджет.

Губещи инвестиции – краят на годината е подходящ период да хвърлиш поглед и върху своето инвестиционно портфолио. Има ли в него инвестиции и придобивки, които напоследък ти носят само и единствено финансови загуби? Ако отговорът е положителен, може би е дошло време да се освободиш от тези инвестиции. Подобно действие ще има най-малко два положителни ефекта върху личните ти финанси. От една страна, ще минимизираш понесените загуби от лошото инвестиционно решение. А от друга, ще се сдобиеш със свежи финансови средства, които можеш да вложиш в други по-изгодни за теб бизнес предложения и възможности. Така че не се колебай да предприемеш решителни действия във финансов план, особено ако си сигурен, че в бъдеще те ще ти донесат значителни ползи и преимущества.   

Професионално мнение – добре е поне веднъж в годината да се посъветваш с финансов консултант относно всички въпроси, свързани с твоя личен бюджет. Нека той също да прегледа внимателно финансовото ти положение, направените от теб инвестиции и вложения през годината, както и очертаващите се тенденции по отношение на баланса приходи – разходи. Един такъв преглед и последваща консултация могат да се окажат доста полезни за теб във финансов аспект. Най-малкото един професионалист е способен да открие още грешки и недалновидни финансови решения, които имаш навика да правиш. Също така той ще ти даде ценни съвети за това как да промениш негативните за теб обстоятелства през следващата година и да се върнеш на правилния път, водещ към бъдещо финансово благополучие.

Важни събития в бъдеще – и накрая, след като си направил подробен преглед на своята финансова година и си се посъветвал със специалисти, е време да обърнеш поглед към близкото бъдеще. Предстоят ли важни събития, които могат да окажат значително влияние върху живота и финансите ти? Като примери за такива ще посочим потенциални съкращения в офиса, закупуване на нов дом или кола, преместване в друго населено място и т.н. В случай, че подобни събития се очакват през следващата година, то още отсега е добре да започнеш да се подготвяш за тях. Запомни, че предварителното планиране и внимателната преценка на всички извършвани във финансов аспект действия са факторите, които водят към успех и благополучие.

Разбира се, в някои случаи се появяват неочаквани проблеми или извънредни ситуации, които ни поставят в затруднено финансово положение. Ако и ти се намираш в подобно положение и искаш да си стъпиш на краката по най-бързия начин, твоята кредитна карта Бяла Карта е насреща да ти помогне. Благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш допълнително финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. Избери кредитна Бяла Карта и тръгни по пътя на финансовата сигурност и благополучие!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш