Кандидатствай Вход
Краят на годината: време за финансова равносметка

Краят на годината: време за финансова равносметка

В края на годината е време за равносметка на постигнатото не само в личен план, но е добре да оцениш и състоянието на личните си финанси.

Периодът около празниците е време, в което е добре човек да се замисли за всичко случило му се във финансов план през отминаващата вече календарна година. 

Винаги има полза от това да си направиш финансова равносметка за постигнатите цели, възникналите проблеми, тенденциите по отношение на приходите и разходите в личния или семейния бюджет. 

Подобна равносметка ще ти помогне да си изградиш адекватен план за действие за следващата година с оглед гарантиране на твоята финансова сигурност и благополучие. 

И така, на кои аспекти от личните финанси е важно да се обърне внимание в края на годината? Нека да видим в следващите редове.

Kраят на годината време за финансова равносметка

Постигнатия прогрес през годината 

На първо място, направи обща оценка на финансовия прогрес, който си постигнал през настоящата година. 

За тази цел ще ти бъде полезно да си отговориш на няколко прости въпроса. Реализира ли целите във финансов план, които си беше поставил преди 12 месеца?

Каква част от своите дългове успя да платиш и как ще се отрази това на финансите ти в най-близко бъдеще? 

Намери ли добрия баланс между приходите и разходите си или имаше и периоди, в които остана почти на червено? 

Дай си абсолютно честни отговори на така поставените въпроси, за да е налице максимален ефект от целия процес. 

Ако го направиш, ще получиш обективна и адекватна представа за начина, по който управляваш личните си финанси и необходимите промени в тази посока.  

Източниците на ненужни разходи  

При коректна оценка на финансовите дейност за изминаващата година, със сигурност си открил и някои постоянни източници на ненужни разходи за теб. 

Няма значение дали става въпрос за покупки на вещи, които впоследствие не са ти били нужни, плащане на нереално високи цени за дадени стоки и услуги или пък прахосване на прекалено голяма част от личните финанси за най-различни забавления и развлекателни дейности. 

Просто трябва да прецениш кои от въпросните източници на ненужни разходи са ти коствали най-големи загуби във финансов аспект. 

И след това да вземеш нужните мерки за елиминиране или поне ограничаване на тяхното негативно влияние върху стабилността на личния или семейния бюджет.

Губещи инвестиции 

Краят на годината е подходящ период да хвърлиш поглед и върху своето инвестиционно портфолио. 

Има ли в него инвестиции и придобивки, които напоследък ти носят само и единствено финансови загуби? 

Ако отговорът е положителен, може би е дошло време да се освободиш от тези инвестиции. Подобно действие ще има най-малко два положителни ефекта върху личните ти финанси. 

От една страна, ще минимизираш понесените загуби от лошото инвестиционно решение. 

А от друга, ще се сдобиеш със свежи финансови средства, които можеш да вложиш в други по-изгодни за теб бизнес предложения и възможности. 

Така че не се колебай да предприемеш решителни действия във финансов план, особено ако си сигурен, че в бъдеще те ще ти донесат значителни ползи и преимущества.   

Професионално мнение 

Добре е поне веднъж в годината да се посъветваш с финансов консултант относно всички въпроси, свързани с твоя личен бюджет. 

Нека той също да прегледа внимателно финансовото ти положение, направените от теб инвестиции и вложения през годината, както и очертаващите се тенденции по отношение на баланса приходи – разходи. 

Един такъв преглед и последваща консултация могат да се окажат доста полезни за теб във финансов аспект. 

Най-малкото един професионалист е способен да открие още грешки и недалновидни финансови решения, които имаш навика да правиш. 

Също така той ще ти даде ценни съвети за това как да промениш негативните за теб обстоятелства през следващата година и да се върнеш на правилния път, водещ към бъдещо финансово благополучие.

Важни събития в бъдеще 

И накрая, след като си направил подробен преглед на своята финансова година и си се посъветвал със специалисти, е време да обърнеш поглед към близкото бъдеще. 

Предстоят ли важни събития в следващите години, които могат да окажат значително влияние върху живота и финансите ти? 

Като примери за такива ще посочим потенциални съкращения в офиса, закупуване на нов дом или кола, преместване в друго населено място и т.н.

В случай, че подобни събития се очакват през следващата година, то още отсега е добре да започнеш да се подготвяш за тях. 

Запомни, че предварителното планиране и внимателната преценка на всички извършвани във финансов аспект действия са факторите, които водят към успех и благополучие.

Как може да помогне Бяла Карта при затруднения?

Кредитната карта може да бъде много полезна за осигуряване на финансова помощ при нужда.

Колкото и добре да планнираш финансите си, има случаи, в които се появяват неочаквани проблеми или извънредни ситуации и имаш нужда от допълнителни пари. 

Когато имаш кредитна карта можеш да разполагаш със средства при неочаквани разходи, а на заплата ще можеш да ги върнеш. 

Освен това, ако имаш кредитна карта и я използваш изрядно, може да си помогнеш в изграждането на добра кредитна история. 

Тя може да отвори вратите при нужда от по-големи суми пари, за финансовите ти цели. 

Иначе казано, ако имаш кредитна карта можеш да имаш по-голямо спокойствие, че ще посрещаш нужди. 

Разбира се, на първо място - определи каква кредитна карта ти спрямо твоя начин на живот и навици за харчене. 

На пазара вероятно ще намериш карта, която може да предложи много от предимствата, които търсиш.

Ако търсиш кредитна карта, която да ти бъде финансов буфер при нужда - Бяла Карта може да бъде правилният избор. 

Тя няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че ако не я използваш - няма да ти струва нищо. 

В същото време, благодарение на тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще получиш допълнително финансиране точно тогава, когато ти трябва най-много. 

Избери кредитна Бяла Карта и тръгни по пътя на финансовата сигурност и благополучие.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш