Кандидатствай Вход
Къде е мястото на биометриката в бъдещите плащания?

Къде е мястото на биометриката в бъдещите плащания?

Когато говорим за плащания, какво може да бъде по-сигурно от собственото ти физическо тяло при верифициране на плащания?

Необходимостта от защита на потребителите в интернет расте. Ето защо, все повече технологии се стремят да подобрят онлайн сигурността.  В областта на плащанията едни от основните проблеми все още остават на преден план - хакване на системите, измами, нарушения и кражби.

Съвсем естествено е да очакваме, че лидерите в индустрията ще обърнат погледа си върху алтернативни, но същевременно надеждни системи за верификация на плащания и транзакции, които могат да се справят именно с тези наболели към днешен момент проблеми. 

Използването на биометричните данни може да предостави по-висока сигурност на потребителите при плащания в интернет.

Идеята на биометриката, ако работи, както се очаква, може да се окаже значителна стъпка в посока към възможността за по-сигурни плащания. Представи си само никой да не бъде в състояние да имитира твоята идентичност, тъй като чисто физически това не може да бъде постигнато. Поне за момента.

Това е цялостната концепция на по-сигурните плащания с помощта на биометриката. На пръв прочит, всичко звучи достатъчно логично. Единственият въпрос, който остава да виси във въздуха, е самото изпълнение на процеса, което трябва да съвпадне с теорията на концепта.

Къде е мястото на биометриката в бъдещите плащания?

Необходимостта за по-голяма сигурност

Основавайки се на скорошно извършен репорт от Acuity Market Intelligence, създаването на технологията, използваща биометрични данни, и нейното внедряване в мобилните плащания се очаква да подсигури 65% от всички мобилни транзакции до края на 2020-та година. 

Движещата сила на конкретната промяна е желанието за по-голяма сигурност в плащанията. Идеята за въвеждането на биометриката в плащанията звучи на този етап като потенциално решение на проблема, но засега няма реални и всеобхватно проведени тестове на пазара. 

Хакерите на системи, от друга страна, са експерти в намирането на слабите точки на дадена система, които не са били забелязани или очаквани още при самият процес на програмиране. 

Това ни говори, че трябва да сме подготвени и може да очакваме слаби места и проблеми в момента, в който био-технологията стъпи на пазара. Нещо типично за всяка нововъведена технология е, че при нейното стартиране, тя никога не е перфектна.

Винаги съществува нещо, което се нуждае от оптимизиране и доизпипване. Биометриката сама по себе си ще донесе много ползи като например осъществяването на транзакции, които изключват нуждата от физическа кредитна карта или портмоне.

Към днешен момент, сигурността в плащанията с кредитна карта е на високо ниво, но чрез биометриката може да се добави допълнително подсигурен пласт защита, имайки предвид, че хакерското общество става все по-находчиво и продължава да открива начини, чрез които да разбива нови системи за сигурност. 

Биометриката предоставя допълнително предимство на по-висока сигурност и трудност за фалшификация, тъй като имитирането на части от човешкото тяло е много по-трудно за реализиране от имитирането на една парола.

Ами сега... накъде?

Индустрията все още изследва чисто потребителското поведение или казано с други думи как потребителят може да използва неговото собствено тяло, за да максимизира сигурността, докато извършва плащания. 

Достатъчно компании в момента тестват приложението на пръстовия отпечатък, гласа, ириса на окото и лицевите черти, за да валидират, че ти си този, който твърдиш, че си, когато извършваш плащане или друга транзакция. 

Наскоро MasterCard обяви, че тестват система за лицево разпознаване, за да ауторизират транзакции, като очакват да започнат внедряването на технологията в широката публика тази есен. 

Alibaba е друг играч в индустрията, който се оглежда за начини как да използва selfie-снимка за плащане и верификация отново с помощта на разпознаване на лицето на потребителя. 

Няма как да пропуснем да споменем в блог поста и Samsung, които гледат и търсят начин за едновременно разпознаване на пръстовия отпечатък, гласа и ириса за верификация на плащания, извършени с тяхната мобилна платежна услуга - Samsung Pay. 

Apple Inc., най-големият играч на масата, позволява ауторизация с пръстов отпечатък за покупки в iTunes и плащания чрез Apple Pay. Може да се обзаложим, че биометриката ще бъде една съществена част от ежедневието ни в близкото бъдеще. Няма как да е иначе с подобни индустриални гиганти, чиито погледи са изцяло насочени в тази посока.

Къде се крият лимитациите при използване на биометрични данни?

Реалните ограничения на конкретната технология в световен мащаб, обаче, извикват на преден план притеснения относно това колко успешна биометриката би била при превенция на измама

Ако използваш камерата на смарт телефона си, за да верифицираш плащане, какво ще попречи на измамника да използва снимки или видео клипове, намиращи се на същото устройство, за да фалшифицира идентичността ти? 

В допълнение към това, какво ще стане, ако някой открадне твоята биометрична информация? Това би било престъпление с много по-лоши последствия от кражбата на номера на кредитната ти карта. Можеш ли да си го представиш? 

Със сигурност няма как да се обадиш и да получиш “пре-издадено” ново тяло, ако цифрите и информацията е открадната. Определено този тип информация, която технологията на биометриката би използвала, повдига много по-голям риск, отколкото информацията, която е асоциирана единствено с банков или кредитен акаунт.

Тези въпроси не са единствените, които се появяват като съществени за решаване. Има и чисто юридически въпроси като това кой ще има достъп до биометричната информация, намираща се на твоя телефон? Или възможността за продажба на твоите биометрични данни на компании, които желаят да те таргетират спрямо демографски признаци?

Ще се случи или няма да се случи - диалог без край?

Въпреки потенциалните значителни ползи и предимства в сигурността, които биометриката може да ни предложи, рисковете, които бихме поели с нея, не бива да бъдат подценявани. 

Напълно невъзможно е да предвидиш какво хакерите могат да направят, за да разбият потенциалната технология и да сложат ръка върху биометричните ти данни. 

Със сигурност, обаче, трябва да се инвестира достатъчно време в разследването и предвиждането на евентуални последствия много преди внедряването на технологията в мобилните устройства на потребителите.

Биометриката ли е бъдещето на плащанията?

Напълно възможно е. Стигнахме ли до момента, в който това може да се случи? Дори не сме близо до този момент.

Въпросът с въвеждането на биометриката в плащанията е огромна крачка, която трябва да се еволюира, измери, планира и тества, за да се определи как може да бъде използвана по начин. 

Разбира се, трябва да се намери вариант, по който най-добре ще съответства на нуждите едновременно на търговците и потребителите, предлагайки и на двете страни най-високото възможно ниво на защита съответно с най-нисък риск.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш