Кандидатствай Вход
Къде най-често грешат начинаещите инвеститори

Къде най-често грешат начинаещите инвеститори

  • Бяла Карта
  • 22.07.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 832

Да инвестираш е задължително условие, за да постигнеш успех в която и да е сфера. Независимо какво и в какво инвестираш, от теб се изискват комплекс от качества и умения. Всяко начало е трудно и съпроводено от множество грешки, но ако се опиташ да се поучиш от грешките на другите, може би ще успееш да си спестиш някои от тях. В днешната статия от блога на Бяла Карта ще се опитаме да помогнем на младите инвеститори да си спестят проблеми и неприятности във финансов план. Ето някои от основните грешки, които се правят в сферата на инвестирането и как могат да бъдат избегнати:

Не правят предварително проучване – инвестирането винаги е свързано с емоции, но ако искаш да бъдеш успешен, трябва да оставиш фактите и сифрите да диктуват действията ти. Преди да вземеш решение за вида и размера на инвестицията си, направи проучване. Абсолютно задължително е да се потърси възможно най-подробна информация както за компанията или проекта, в които ще се инвестира, така и като цяло за процесите и тенденциите в съответната сфера или отрасъл. Само така може да се изгради реална представа за потенциалните приходи и възвръщаемостта на инвестицията.

Липса на времеви хоризонт – когато инвестираш, трябва да си наясно какво точно искаш да постигнеш. Естествено, всеки иска 100% възвръщаемост на инвестицията си и то веднага. Истината обаче винаги е друга. Колкото по-висока е доходността на една инвестиция, толкова по-висок е и рискът да загубиш първоначалния си капитал. Ако търсиш 100% възвръщаемоста за период от 1 година, значи трябва да инвестираш в нещо с над 8% месечна възвръщаемост. В случай, че парите, които си решил да инвестираш не ти трябват веднага, помисли за по-дългосрочни, но по-устойчиви инвестиции. Живеем в ерата на нулевите лихви и влагането на пари в банков депозит не е добра идея. Но пък би могъл да инвестираш във взаимни фондове или пък да сключиш инвестиционна застраховка. Сам трябва да прецениш кои цели са най-важни за теб и какъв е времевият хоризонт, в рамките на който би могъл да планираш реализирането им.

Липса на баланс между риска и възвръщаемостта – в предишната точка споменахме тези два аспекта на инвестирането, но сега ще поговорим за тях малко по-подробно. Истината е, че между риска и възвръщаемостта на една инвестиция има пряка връзка. Както вече казахме – колкото по-висока е възвръщаемостта на една инвестиция, толкова по-висок е и рискът. Споменатият принцип е почти задължителен в сферата на инвестирането. В този смисъл когато попаднеш на инвестиция, обещаваща ти невероятно голяма възвръщаемост, проучи внимателно и заобикалящите я рискове. Иначе можеш да останеш доста неприятно изненадан от резултата впоследствие.

Липса на диверсификация – с този непонятен за много хора термин всъщност наричаме разпределянето на парите, които си решил да инвестираш в портфолио от инвестиции. Т.е. не трябва да влагаш „всичките яйца в една кошница“. Инвестирай в различни финансови инструменти, за да намалиш риска си като цяло. Дори и 1-2 от инвестициите ти да се окажат неуспешки, останалите ще ти помогнат не само да си възвърнеш изгубеното, но и да излезеш на печалба.

Подвеждане по ниските цени – в никакъв случай не се подвеждай по ниските цени на дадени акции, облигации или друг тип финансови инструменти. Ако цената на дадена акция например е сравнително ниска, това на практика не означава почти нищо в сферата на инвестирането. Ако търгуваш акции, може би най-добре за теб ще е да имаш някакви познания по фундаментален анализ. Купи съответните активи, ако си убеден, че стойността им има защо да се покачва във времето. Планира ли въпросната компания, чиито акции купуваш, дългосрочни проекти, които имат потенциал да генерират огромни приходи?

Ако се подготвиш добре по всички вече изброени точки,инвестирането определено може да ти гарантира финансова сигурност и благополучие. Ако вече си направил предварителните си проучвания, изчислил си добре риска и възвръщаемостта, които си готов да поемеш, но нямаш достатъчно капитал, разчитай на Бяла Карта. Тя е кредитна карта с кредитен лимит до 3000 лева, а в периодите, в които нямаш нужда от тези средства – одобрението им няма да ти струва абсолютно нищо. Това е така, защото Бяла Карта няма такси за управление или годишна такса. На практика, с нея винаги имаш одобрен кредит, който удобно и безплатно изчаква в портфейла ти да ти бъде полезен.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш