Кандидатствай Вход
Личните финанси и принципите, които да знаеш за тях

Личните финанси и принципите, които да знаеш за тях

  • Бяла Карта
  • 25.11.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 914

Какво представляват "Личните финанси"?

Личните финанси са всичко, свързано с управлението на парите, спестяването и инвестирането. Те обхващат бюджетирането, банковото дело, застраховането, ипотеките, инвестициите, пенсионното планиране, данъчното планиране и планирането на имоти. Често се отнасят до цялата индустрия, която предоставя финансови услуги на физически лица и домакинства, и ги съветва за финансови и инвестиционни възможности.

Личното финансиране е свързано с постигането на лични финансови цели, независимо дали отговаря на краткосрочни финансови нужди, планиране на пенсиониране или спестяване за образованието в колежа на твоето дете. Всичко зависи от твоите приходи, разходи, жизнени изисквания и индивидуални цели и желания. Измисли план за посрещане на тези нужди в рамките на твоите финансови ограничения. Но за да се възползваш максимално от приходите и спестяванията си, важно е да станеш финансово грамотен, за да разбираш разликата между добър и лош съвет и да вземаш обмислени и правилни решения.

Лични съвети за планиране на финансите

Колкото по-скоро започнеш да разрабоваш финансовото планиране, толкова по-добре, но никога не е твърде късно да създаваш финансови цели, за да осигуриш на себе си и семейството си финансова сигурност и свобода. Ето най-добрите практики и съвети за лични финанси:

1. Създай бюджет

Бюджетът е от съществено значение, за да живееш в рамките на твоите средства и да спестиш достатъчно, за да постигнеш дългосрочните си цели. Методът на бюджетиране 50/30/20 предлага чудесна рамка. Тя се разглежда по следния начин:

  • 50% от възнаграждението  за домашно потребление или нетен доход (след данъци, т.е.) отива към жизнено важни неща, като например наем, комунални услуги, и транспорт
  • 30% се разпределят за разходи за начин на живот, като храна, пазаруване за дрехи и др.
  • 20% отиват към спестявания: изплащане на дълг и спестяване както за пенсиониране, така и за извънредни ситуации.

Никога не е било по-лесно да управляваш парите, благодарение на нарастващия брой персонални приложения за бюджетиране за смартфони, които поставят джобните ти средства в ръката ти. Множеството финансови приложения дават шанс за лесно селектиране на типовете разходи и приходи и с тях можеш да следиш изкъсо целия си бюджет.

2. Създай фонд за спешни случаи

Задължително заделяй пари за извънредни ситуации – без значение дали голяма или малка сума. Винаги може да изникне непредвиден разход – медицински или за автомобил, или пък за нова техника. Тук на помощ идва и Бяла Карта, която е идеалната кредитна карта, с която можеш да покриеш непредвиден разход. Без значение, дали трябва да направиш плащане в кеш или на ПОС терминал – кредитна карта Бяла Карта е перфектната алтернатива на стандартния заем.

Финансовите специалисти обикновено препоръчват да се отделят 20% от заплатата всеки месец. След като заредиш фонда си за спешни случаи или внезапна безработица, не спирай до там. Продължавай да заделяш част от дохода си всеки месец.

3. Ограничаване на дълга

Това звучи достатъчно просто - за да избегнеш големите дългове, не харчи повече, отколкото печелиш. Разбира се, притежаването на даден размер дълг от време на време може да се окаже благоприятно за бюджета ти. Защо? Защото може да води до натрупване на активи – или иначе казано инвестицията да ти се отплати . Изготвянето на ипотека за закупуване на къща е един добър пример. Дори лизингът понякога може да бъде по-икономичен от това да направиш покупка нари накуп, независимо дали е за имот или лизинг на автомобил или дори получаване на абонамент за компютърен софтуер.

4. Използвай кредитните карти разумно

Нереалистично е да не притежаваш нито една кредитна карта в ​​съвременния свят. Те имат други предимства, освен като средство за купуване на неща. Не само, че са от решаващо значение за установяване на твоя кредитен рейтинг, но и са чудесен начин за проследяване на разходите - голяма помощ за бюджетиране.

Кредитът просто трябва да бъде управляван правилно, което означава, че в идеалния случай балансът трябва да се изплаща всеки месец или поне да се поддържа минимален процент на усвояване на кредита (т.е. да задържаш сметките си под 30% от общия си наличен кредит). Предвид необикновените стимули, които се предлагат в наши дни (като обратно изкупуване), има смисъл да се начисляват колкото се може повече покупки. Един от най-бързите начини да унищожиш кредитния си рейтинг, е постоянно да плащаш сметки със закъснение - или дори по-лошо – да пропускаш плащания.

5. Следи твоя кредитен рейтинг

Кредитните карти са основното средство, чрез което твоят кредитен рейтинг е изграден и поддържан, така че проследяването на разходите за кредитиране върви ръка за ръка с мониторинга на кредитния ти рейтинг. Ако някога искаш да получиш лизинг, ипотека или друг вид финансиране, ще ти е необходима солидна кредитна история. Факторите, които определят резултата, включват колко дълго си имал кредит, историята на плащанията ти и други.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш